Új módszer vírusok kimutatására, mikroműanyag-vizsgálatok, laboratóriumi edények új tisztítási eljárása – három innováció Újpestről, a WESSLING Tudásközpontból. A nemzetközi laboratóriumhálózat magyar tagja három díjat is nyert a vállalatcsoport innovációs versenyén...

Nyolc országban követték élő közvetítésen keresztül a WESSLING-csoport idei, 10 000 euró összdíjazású Innovációs Díjátadóját,  amely a COVID-19 okozta korlátozások miatt teljes mértékben digitálisan zajlott - tükrözve azt a meggyőződést, hogy az új kihívásokhoz kell hangolni az üzleti működést is.

Ugyanez a szemlélet köszönt vissza a legtöbb szavazatot kapott innovációban is. Dr. Micsinai Adrienn (WESSLING Budapest) Dr. Judith Schartéval (WESSLING Altenberge) közös együttműködésük során új elemzési módszereket fejlesztett ki a vírusok felszínen, élelmiszerben és környezeti mintákban történő kimutatására. Ez a módszer lehetővé teszi az egyes higiéniai intézkedések hatékonyságának felmérését. A potenciális kockázatok időben történő azonosítása jelentős segítség lehet a vírusok terjedésének megakadályozásában.

A kidolgozott módszerek egyik legfontosabb eleme a szennyvíz vizsgálata, amely egyben a járványügy jelentős eszköze is a lakosság körében zajló fertőzésekről, azok nagyságrendjéről való tájékozódásra.

A szennyvíz útján számos vírus terjedhet, ilyen a hepatitis A és E, a járványos gyermekbénulás vírusa, de kimutathatók benne az olyan vírusok is, mint az influenza és a koronavírus is. A SARS-CoV-2 koronavírus nemcsak a felső légutakon keresztül, hanem széklettel is ürülhet az emberi szervezetből. A szennyvízben található koronvírus örökítőanyagának monitorozásával a lakosságon belüli víruscirkulációt szokták figyelni: elsősorban a változás, a trendek - emelkedés, csökkenés, stagnálás – nyújthatnak fontos információt.

A koronavírus esetében a vírus örökítőanyagának emelkedése a szennyvízben általában 4-10 nappal előzi meg a tünetes megbetegedések számának megemelkedést. A vizsgálat egy hosszabb időszakon (például 8-24 óra) keresztül vett átlagmintából indul ki, annak érdekében, hogy ne egy pillanatnyi állapotot jellemezzünk, majd ultrafiltrációs koncentrálás után a vírus örökítőanyagát real-time PCR-es módszerrel vizsgáljuk meg. A módszer érzékenységét jellemzi, hogy akár pár százas nagyságrendnyi vírus RNS is kimutatható egy liternyi szennyvízből.

A koronavírus szennyvízből történő kimutatását településekre, de akármilyen kisebb egység – üzemek, telephelyek is alkalmazhatják, amennyiben szeretnék a monitoring eredményeket a koronavírus kockázatelemzési és kezelési eljárásaikba beépíteni

Bordós Gábor (ugyancsak a WESSLING Hungary Kft. munkatársa) egy olyan mikroműanyag-mintavételi rendszer validálásáért kapta a díjat, amelynek segítségével pontosabban meghatározható, hol található az ideális mintavételi mélység a víztestekben, így valóban pontos értékeket kapunk a mikroműanyagok koncentrációjáról. Ez az újítás megoldást jelenthet a víztestekben lévő mikroplasztik elemzésére és mintavételére vonatkozó növekvő vásárlói igényekre.

Lovászi Péter (szintén a budapesti WESSLING Tudásközpont munkatársa) a laboratóriumi folyamatok javítását célzó innovációjával győzte meg a zsűrit. A laboratóriumi edények új tisztítási eljárásának elképzelése csökkenti az oldószergőz mennyiségét a környező levegőben, és ezáltal - a levegő minőségének javítása mellett – időt és pénzt takarít meg.