Kedves Olvasók! Bevalljuk, a cím némileg félrevezető. Rögtön elnézést is kérnénk tehát azoktól, akik ebben az írásban keresnék a szakorvosi rendelő laboratóriumát. Valójában partnerünk, a Csodák Palotája Playbar egyik remek kezdeményezését szeretnénk népszerűsíteni. A Szeniorok Tudományos Klubja ugyanis kísérletezésre hívja az érdeklődőket a Richter Gedeon laborba. A Kémcső Klub pedig az iskolásokat várja...

Február 28-án folytatódik a Csopa SzTK – Szeniorok Tudományos Klubja sorozat a Csodák Palotájában. A hónap utolsó keddjén ismét találkoznak a nyugdíjasok a Csopa Playbar (Buda E&G, 2. emelet, 1036 Budapest, Bécsi út 38-44.) Orion termében. A népszerű kezdeményezés során a nyugdíjasok néhány kellemes és hasznos órát tölthetnek el a tudományos bemutatóközpontban, ahol megtekintik az interaktív tárlatokat, a rendezvény második felében pedig odahaza is elvégezhető kísérleteket ismernek meg a Richter Gedeon laborban.

Egyed László tudományos újságíró vendége ezúttal Rosivall László, a Semmelweiss Orvostudományi Egyetem Kórélettani Intézetének a vezetője, egyetemi tanár lesz. A beszélgetés témája: A vízivás veszélyei, avagy miért halnak meg a maratoni futók. Erre a kérdésre ugyan sajnos nem tudjuk a választ (mindenképpen el kell tehát menni a CSOPA-ba !), de örömmel ajánlunk kedves olvasóink figyelmébe egy érdekes cikket ebben a tematikában.

Az ugyancsak a Laboratorium.hu-n megjelent interjúban két igazi vasember, azaz ironman beszél arról, hogyan teljesíthető az egészen elképesztő táv.

A Csodák Palotája rendezvényeit azért merjük jó szívvel ajánlani, mert mi magunk is közelről ismerjük azokat. Laboratóriumunk ugyanis több éve szoros partnerkapcsolatban áll Magyarország egyik legtekintélyesebb tudományos bemutatóközpontjával. A közel fél éven át tartó Laborkaland Online verseny tíz legügyesebb versenyzője tavasszal bejut a versenyt szervező WESSLING Hungary Kft. a külvilág számára egyébként titkos vizsgálólaboratóriumába és a verseny szakmai partnere, azaz a Csodák Palotája Playbar bemutatótermébe, ahol kísérletek és életre szóló élmények várják őket!

A Laborkaland program mindemellett immár hagyományos résztvevője a Csodák Palotája tudományt népszerűsítő kiállításainak. A WESSLING laboratórium internetes kémiaversenye a tavalyi tematikus kiállítássorozaton, azaz a 4 évszak tudományán három alkalommal is részt vett: a Szállingózó tudomány elnevezésű tárlaton a a fagyasztó nélküli fagylalt elkészítéséről esett szó, egy másik alkalommal a virágokat, növényeket indikátor tulajdonságait mutatták be, a szürethez kapcsolódóan pedig a pálinka vizsgálatával foglalkoztak.Ezúttal arra hívják fel a figyelmet, miért fontos a felszíni vizeink vizsgálata.

Laboratóriumunk ugyancsak aktívan működik közre a CSOPA Science Pub elnevezésű tudományos estjeiben is. Tartottunk már előadást a pálinka tudományáról és az érzékszervi vizsgálatokról is.

Őszintén ajánljuk tehát minden kedves olvasónknak az SZTK-labort, azaz a Szeniorok Tudományos Klubját a CSOPA-ban!

A CSOPA interaktív tárlatai, a szabadulószobák, a Science Pub és a különböző időszakos kiállítások mellett ráadásul egy újabb érdekes kezdeményezést is elindítottak. A Csopa Kémcső Klub a felső tagozatos (ajánlott életkor 10-15 év) diákokat várja 2017 februárjától a Csopa Playbarban. Hetente, 17:30-tól 19:00-ig újabb és újabb tudományos ismereteket csepegtetnek a résztvevők kémcsöveibe. A bázis a már jól ismert Richter Gedeon labor, ahol a gyerekek a kémia világával ismerkednek.

És hogy konkrétan mit csinálnak majd? Például géles kísérleteket végeznek a gumimacitól a dekorgyöngyökön át a kocsonyáig, emellett lesznek tejekkel kapcsolatos kísérletek is, a Csopa új attrakcióinak segítségével kalandoznak a fizika, a biológia és az orvostudomány területén, bejárják a kiállításokat, kipróbálják a 9D-s mozit, és még a kulisszák mögé is betekintenek.