A WESSLING Tudásközpont szakemberei is bekapcsolódtak előadókként a BME posztgraduális képzésébe

Alapos módszertani tudást kapnak a munkabalesetek, illetve a foglalkozási eredetű megbetegedések területén azok a hallgatók, akik beiratkoznak a Budapesti Műszaki Egyetem (BME) posztgraduális képzésére. A WESSLING Hungary Kft. szakemberei a kémiai-fizikai kóroki tényezők legkorszerűbb vizsgálati módszereiről tartanak előadásokat...

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem 2015-ben indította el először a specialista munkabalesetek és foglalkozási megbetegedések kivizsgálása területén elnevezésű posztgraduális képzését, amelyet a jogszabályi és szemléletbeli, módszertani változások nyomán nemrég megújítottak. Az alapvetően munkavédelmi szakmérnökök számára indult képzés során valós problémákat bemutató esettanulmányok, csoportos órai és házi feladatok, hagyományos és laboratóriumi gyakorlatok segítik az elméleti alapozó és a szakmai ismeretek megértését, elsajátítását.

A BME-s oklevéllel elismert tanfolyamon a munkavédelmi tapasztalattal, biztonságtudatos nagyvállalatoknál dolgozó oktatók, a hallgatókkal megismertetik a nemzetközi nagyvállalatok által is használt speciális eszközöket, módszereket a balesetek kivizsgálásához.

Vállalatunk, a WESSLING Hungary Kft. számára nagy megtiszteltetést jelentett, hogy dr. H. Nagy Judit felkérte tudásközpontunkat: a fontos magyar vállalatok vezetői, egyetemi tanárok és elismert kutatók alkotta tanári kar tagjaiként a mi szakembereink is tartsanak eladásokat, és ismertessék meg a hallgatókkal a kémiai-fizikai kóroki tényezők vizsgálatának korszerű módszereit.

Az első három előadás során Filep Zoltán, a WESSLING Hungary Kft. Környezetvédelmi Üzletágának helyettes vezetője, a környezetvédelmi laboratórium vezetője bemutatta azokat a vizsgálati és mintavételi módszereket, amelyeket a laboratórium a munkahelyi levegőmérések kapcsán elvégez. Beszélt az elválasztástechnika, az atomspetroszkópia alapfogalmairól és működéséről, valamint arról, hogyan zajlanak a gyakorlatban a mintavételek. Six Éva az azbesztekkel, a rostszerkezetű anyagokkal kapcsolatban mutatja be a munkahelyi veszélyeket, valamint a mintavétel, mérés folyamatát, Bordás Tamás pedig a zaj, rezgés, megterhelő klíma kapcsán beszél a mérések fontosságáról.

A WESSLING kollégái a konkrét mintavételek és az akkreditált laboratóriumi mérések bemutatása mellett többek között arról is beszélnek, hogy a vizsgálati jegyzőkönyvnek milyen minőségbiztosítási részeket tartalmaznak.

Laboratóriumi vizsgálatok a munkahelyen:

Miért fontos a munkahelyi levegő vizsgálata?

llékony szerves vegyületek, gombák, Legionella: ezeket az egészségre káros anyagokat és mikroorganizmusokat mind beszippanthatjuk, és még ki sem kell tennünk a lábunkat az otthonunkból vagy az irodából. Míg táplálékból néhányszáz grammra, ivóvízből néhány literre van szükségünk naponta, addig a levegőből közel tízezer liternyit lélegzünk be…

https://analyticaltesting.hu/szolgaltatasok/munkahelyi-vizsgalatok/munkahelyi-legtermeres/

Hogyan vizsgáljuk meg az egészséget is súlyosan károsító azbesztet?

A kérdés azért jogos, mert ezt a súlyosan fibrogén és rákkeltő anyagot még jelenleg is számos ipari- és középület tartalmazza. A tüdőbe kerülve irreverzibilis szövetburjánzást okoz, kialakulhat az asbestosis, a mesothelioma és a tüdőrák is. A WESSLING Hungary Kft. épületek azbesztmentesítésével összefüggő szakértői szolgáltatásaival, akkreditált mintavétellel és vizsgálattal áll megrendelői rendelkezésére.

https://analyticaltesting.hu/szolgaltatasok/koernyezetvedelmi-vizsgalataink/azbesztvizsgalat

Munkahelyi zaj-, rezgésmérés

A munkahelyi légtér megfelelő állapotának biztosítása mellett a másik általánosan jelentkező probléma a munkahelyi zajártalom. Akkreditáltan vállaljuk a munkahelyi zaj mérését, a munkavállalókat érő zajterhelés meghatározását, az eredmények értékelését. A zajmérések mellett szintén területünk részét képezi a munkahelyen jelentkező kéz-, kar- és egésztestrezgések akkreditált mérése

https://analyticaltesting.hu/szolgaltatasok/munkahelyi-vizsgalatok/munkahelyi-zaj-rezgesmeres