A kötelező munkahelyi vizsgálatok kapcsán leginkább vegyi üzemek, gyárak jutnak eszünkbe, ahol állandó mérésekre, laboratóriumi ellenőrzésekre van szükség. Pedig egy irodában is érhet valakit komoly egészségkárosodás. Például a nem megfelelő klíma, a zaj vagy a rossz fényviszonyok miatt. Hallott már az optimális fénysűrűségről vagy a színhőmérsékletről? Új sorozatunkkal a szó szoros értelmében is új megvilágításba helyezzük a munkahelyi vizsgálatokat...

A laboratorium.hu közérdekű és tudományos weboldalon immár több mint 100 cikkben igyekszünk bemutatni azt a csodálatos világot, ahol az analitika iránt elhivatott szakemberek a lehető legmodernebb és legfurmányosabb eszközökkel vizsgálják a vizet, a levegőt, a talajt és az élelmiszereket, a gyógyszereket, de még az azbesztet és a gyógynövényeket is. Kiderült, hogy a górcső alá bekerülnek  a „beszélő” mikrobák, a GMO-k, a méz és a pálinka is!

Ezúttal a laboratórium egy újabb érdekes területével, a munkahelyi vizsgálatokkal szeretnénk megismertetni a kedves olvasót, mert bizony, a laboratórium munkatársai a fent felsoroltak mellett vizsgálják a zajt, a klímát, a levegőt és a megvilágítást is. A vizsgálatok kapcsán az ingatlanfejlesztőknek is érdemes elgondolkozni azon, hogyan az irodák megtervezésekor már eleve figyelembe veszik a munkaegészségügyi szempontokat.

A munkavédelmi törvényeknek megfelelően ugyanis a mesterséges megvilágítás-mérés elvégzése is kötelessége a munkáltatónak, hiszen amennyiben az ellenőrzéseken mért értékek nem felelnek a nemzeti szabvány által meghatározott világítás mennyiségi, minőségi jellemzőinek, büntetésre számíthatnak. A vizsgálatok elvégzése mindemellett érdeke is egy vállalatvezetőnek, hiszen az egészségügyi szempontok mellett a dolgozók közérzete és jóléte is rendkívül sokat számít, részben a munkahelyi légkör, részben pedig a munka hatásfoka miatt is.

A nem megfelelő fényviszonyok komoly egészségügyi panaszokat eredményezhetnek: súlyosabb esetben látáskárosodást okozhatnak, befolyásolják a fáradtság érzetet, munkahelyi baleseteket idézhetnek elő.

„Lehetőség szerint biztosítani kell a munkahelyeken az egészséges és biztonságos munkavégzéshez elegendő természetes fényt, továbbá a munkavégzés jellegéhez és körülményeihez igazodó mesterséges megvilágítást.”  - olvasható a 3/2002 (II.8.) SzCSM EüM rendeletben.

A megfogalmazás nem véletlen, hiszen a hatékonyság és a precizitás szempontjából is elengedhetetlen, hogy bizonyos feladatok pontos elvégzéséhez megfelelő megvilágítás álljon rendelkezésre.

A laboratórium szakemberei ennek jegyében elvégzik a helyiség általános és a munkafelületek megvilágításának vizsgálatát. A megvilágítással kapcsolatban beltéri munkahelyekre az MSZ EN 12464-1:2012, kültéri munkahelyekre pedig az EN 12464-2:2012 –es szabvány írja elő a betartandó paramétereket, amelyek a következők:

  • megfelelő megvilágítás, vagyis az optimális fénysűrűség
  • az egyenletes megvilágítás
  • a káprázás elkerülése
  • a helyes színhőmérséklet és színvisszaadás.

Bármily meglepő, de egy vizsgálólaboratórium munkatársai a fenti kategóriák közül a megvilágítás erősségét és az egyenletességét képesek méréssel ellenőrizni, míg a színhőmérsékletre, a színvisszaadásra és a káprázásra vonatozó értékeket a berendezések gyártója adja meg.

Lássuk, hogyan végezzük a megvilágítás erősségének ellenőrzését!

A mérést kalibrált megvilágításmérő műszerrel végezzük, jele E, a mértékegység a lux (1 lux az a megvilágítás, amelyet 1 lumen fényáram egy négyzetméteren létrehoz). A mérés során berendezetlen helyiségekben mérjük az átlagos megvilágítást. Ez úgy történik, hogy a helyiség méreteinek megfelelő rácstávolságú mérőháló pontjaiban mérünk és átlagot számolunk. Berendezett helyiségekben a munkahelyeken és a munkahelyek környezetében végezzük el a mérést.

A másik mért mennyiség az egyenletesség (Emin/Eátlag), amelyet a mért értékekből számolunk.

Amennyiben a kapott eredmények nem felelnek meg a szabványok által meghatározott szintnek, a munkáltatónak számos lehetősége van változtatni: több világítótest helyezhet el, nagyobb teljesítményű világítótesteket szerelhet fel vagy helyi megvilágítást alkalmazhat, hogy csak néhányat említsünk.

Akit komolyabban érdekel a téma, az alábbi vonatkozó jogszabályokban és szabványokban kutakodhat:

  • 3/2002 (II.8.) SzCSM EüM rendelet
  • 50/1999. (XI. 3.) EüM rendelet
  • MSZ EN 12464-1:2012: Fény és világítás. Munkahelyi világítás. 1. rész: Belső téri munkahelyek,  2. rész: Szabadtéri munkahelyek

A munkaegészségügyi laboratóriumi vizsgálatokkal kapcsolatban itt érdeklődhetnek!

A következő részben a klímaparaméterekkel foglalkozunk.

Bordás Tamás