Hogy mi minden van egy paradicsomban, az nem csak a biológia szempontjából nagyon érdekes kérdés. A paradicsomot ugyanis megesszük, így aztán egyáltalán nem mindegy, hogy milyen anyagokat tartalmaz. A természetes komponensek mellett olyan mesterséges vegyületek jelenlétét kutatjuk, amelyek adott esetben ártalmasak lehetnek az egészségünkre...

Laboratóriumunk egyik fő büszkesége, hogy több mint 600 növényvédőszert, vagy más szóval peszticidet tudunk felismerni és kimutatni a behozott mintákból. Ez a szám jóval magasabb annál, mint amennyit a hatóság előír. Így tehát mi olyan vegyületeket is megtalálunk, amelyek károsak lehetnek, de azok keresését nem írták elő, a zöldségek, gyümölcsök, gabonák egy részében tehát ott lehet.

Az élelmiszerek kémiai és fizikai-kémiai vizsgálatai közé tartozik tehát azok beltartalmi vizsgálata, a szennyező anyagok vizsgálata, a biotermékek vizsgálata, a már említett különféle növényvédő szerek meghatározása, az úgynevezett maradékvizsgálatok: mikotoxinok, aflatoxinok, növényvédő szerek maradékai, gyógyszermaradékok, dioxinok, csomagolóeszközök bomlástermékei, antioxidánsok, tartósító szerek, mesterséges színezékek, mesterséges édesítő szerek,stb. kimutatása.

Természetesen nem csak az ártalmas anyagokat kutatjuk, megnézzük azt is, hogy miből áll az a bizonyos élelmiszer, amelyet behoztak hozzánk. Megmérjük, mennyi zsír, fehérje, szárazanyag, rost, cukor,  szénhidrát, vitamin, milyen mikroelemek, telített és telítetlen zsírsavak, biológiailag aktív vegyületek, adalékok találhatók benne.

És persze következnek hosszú tömött sorban az olyan nem kívánatos összetevők, mint a toxikus fémek, a már említett növényvédőszerek, mikotoxinok, antioxidánsok, tartósítószerek, a hisztamin, az akrilamid, a benzol vagy a különböző tiltott színezékek.

Nagyon fontos, hogy megnézzük az állatgyógyászati termékek maradékait, vagyis azokat a gyógyszereket, amelyekkel az állatokat kezelték (a méhektől a szarvasmarhákig), hiszen ezek ugyancsak károsíthatják az egészségünket.

Manapság már nélkülözhetetlen az allergének vizsgálata is: szinte nincs is olyan ember, aki valamire ne lenne allergiás, és nem csak a porra vagy a pollenre gondolunk, ez a megállapítás sajnos igaz az élelmiszerekre is.

Nos, kedves Olvasó, ez a sok ellenszenves anyag mind ott rejtőzhet abban a paradicsomban, amelyet jóízűen elfogyasztunk. Éppen ezért nagyon fontos megvizsgálni!