A mindenki számára ingyenes, magyar és angol nyelvű tudományos cikkek htmel-formában is olvashatók...

Új, modern külsővel, könnyen kezelhető felülettel jelentkezik a WESSLING Tudásközpont negyedévente megjelenő tudományos szakfolyóirata, az Élelmiszervizsgálati Közlemények (ÉVIK). Az www.eviko.hu egy bárki számára szabadon elérhető és használható felület, ahol az összes eddigi lapszám megtalálható digitalizált és PDF formában egyaránt.

Szerzőlista, keresőfunkció és téma szerinti cikkválogatás segíti a honlapon böngésző érdeklődőket, legyenek kutatók vagy az élelmiszer-biztonság iránt érdeklődő laikusok.

Az ÉVIK a mai napig a hazai élelmiszerbiztonság és élelmiszer-tudomány egyik legfontosabb, legolvasottabb szakmai médiuma. Olvasóink a legfontosabb hazai egyetemek, hatóságok, laboratóriumok és kutatóintézetek, valamint az élelmiszeripar kiemelt szereplői; ez a célcsoport az ingyenes és digitális ÉVIK-nek köszönhetően jövőben még aktívabb olvasója lesz lapunknak.

Az idei második alkalommal megjelenő digitális szaklap legújabb cikkei:

A kórházhigiénés gyakorlatban növekvő veszélyt jelent az intézetekben alkalmazott antibiotikumokkal szemben ellenálló Staphylococcus törzsek elszaporodása, gyakran életveszélyes fertőzéseket okozva a kórházakban ápolt betegek között. Az ÉVIK vezető anyaga ehhez kapcsolódóan Horváth Brigitta és kutatócsoportja tanulmánya, amely a methicillin-rezisztens Staphylococcus aureus (MRSA) élelmiszerekben való megjelenéséről és műszeres analitikai eszközökkel való kimutatásáról szól.

https://eviko.hu/elelmiszerekbol-izolalt-staphylococcus-fajok-antibiotikum-rezisztencia-vizsgalata_hu.html

Kerekes Kata és munkatársai az élelmiszerláncban megjelenő aflatoxin M1 expozíciós jellemzőit vizsgálták valós mérési eredményeken alapuló determinisztikus modellek segítségével. A vizsgálat során megállapítást nyert, hogy a tejipari termékek fogyasztása révén a magyar társadalomban az 1-3 éves gyermekek aflatoxin M1-kitettsége a legnagyobb.

https://eviko.hu/a-magyar-fogyasztok-kronikus-aflatoxin-m1-expozicioja_hu.html

Petróczki Flóra és munkacsoportja a tehenek laktációs ciklusai és a termelt tej kémiai és mikrobiológiai minősége közötti összefüggéseket kutatta, míg Korcz Evelin és munkatársai a nozokómiális fertőzések egyik patogén mikroorganizmusa, a Serratia fajok tejben való kimutatásának módszerét dolgozták ki. Eredményeiket a szerzők szakfolyóiratunk egy-egy tanulmányában fejtették ki.

https://eviko.hu/a-laktacioszam-es-a-laktacio-stadium-hatasa-a-tejmennyisegre-a-nyers-tehentej-osszetetelere-es-mikrobiologiai-tulajdonsagaira-egy-hazai-teheneszeti-telepen_hu.html

Farkas Csaba és kutatótársai egy, az élelmiszergazdaság és élelmiszer-biztonság határmezsgyéjét érintő kérdéssel foglalkoztak: kísérleteik során azt vizsgálták, hogy egy alma- és egy körtefajta gyümölcsei miként viselik a szedés, a szállítás, valamint a feldolgozás során fellépő fizikai torzító erőket.

https://eviko.hu/golden-delicious-almak-es-packham-kortek-mechanikai-kifaradasi-mutatoinak-osszehasonlitasa_hu.html