Az egész országból várják a jelentkezéseket a szupermenő laboratóriumi versenyre

Az idén ismét meghirdetik a nagy múltú tudományos kémiaversenyt és interaktív kísérletekkel egybekötött laborlátogatást, azaz: a Laborkalandot. A független laboratóriumi vizsgálatokat végző Eurofins esszéversenyének célja a kémia népszerűsítése és a laboratóriumi vizsgálatok megismertetése középiskolások körében. A középpontban ezúttal a mikroműanyagok, illetve a csomagolóanyagokból kioldódó vegyületek témakörei állnak, a legjobb fogalmazást író versenyzők előtt kinyílik a laboratórium „szupertitkos” ajtaja, ahol a Laborkaland jelmondatának megfelelően megtapasztalhatják: a csoda odabent van...

A Magyarországon immár több, mint 32 éve jelen lévő, laboratóriumi vizsgálataival kiemelkedő társadalmi szerepet ellátó Eurofins Analytical Services Hungary Kft.  2024. őszén egy alkalommal ismét megnyitja kapuit a kémia csodáira nyitott, érdeklődő középiskolás diákok számára. A program elsősorban azoknak a tanulóknak szól, akik felelősséget éreznek környezetünk fenntarthatóságának kérdése, az élelmiszer-biztonság, a körkörös gazdaság iránt, nem zárkóznak el a kémiától, és nyitottak arra, hogy megismerjék, hogyan működik egy modern vizsgálólaboratórium.

Miért is olyan fontos a körforgásos gazdaság, a fenntartható fejlődés, a csomagolóanyagok szerepe vagy éppen a mikroműanyagok problémaköre?

Az Eurofins szakemberei több százezer vizsgálatot végeztek el az elmúlt évtizedekben az élelmiszer-biztonság, a környezet- és az egészségvédelem területen. Egyértelműen kiderült, hogy számtalan olyan kihívással nézünk szembe a 21. században, amelyek megoldása egyre égetőbb feladat, és ahol a kémia tudományának, konkrétan pedig a laboratóriumi méréseknek kulcsszerepük van.

A csomagolóanyagok problémaköre talán az egyik legfontosabb, egyben legérdekesebb terület ezek közül. Ezek nélkül az eszközök nélkül ugyan nem létezne modern kereskedelem és élelmiszer-biztonság, tömegessé vált használatunk azonban komoly veszélyeket is jelent az egészségünkre, a környezetünkre. Az, hogy az egyszer használatos ételcsomagolások mekkora környezetvédelmi problémát okoznak, ma már közismert tény: az óceánokba ömlő műanyaghulladékok döntő többségét ezek az anyagok teszik ki, de mikroműanyaggá aprózódva megjelennek a vizeinkben, a talajban, a levegőben, bekerülnek az élelmiszerekbe és a szervezetünkbe is. Talán kevesebben tudják viszont, hogy ezekből az eszközökből közvetlenül is káros anyagok oldódnak az ételekbe, a hatóságok ma már rendkívül sok ilyen vegyületet tartanak számon. Az életünk során közel fél kilogrammnyi káros molekulát fogyasztunk el ily módon – köztük az „örök életű anyagoknak” nevezett komponensekkel.

Hogyan oldódnak ki ezek az anyagok az élelmiszerek csomagolóanyagaiból? Mi is pontosan a mikroműanyag? Mi történik a műanyagokkal az életútjuk során? Miért fontos a körforgásos gazdaság és a fenntartható fejlődés? Hogyan érik tetten a környezetbe vagy éppen az ételeinkbe kerülő parányi anyagokat a laboratóriumban? A versenyzőknek nincs más dolguk, mint saját kutakodásaik és a szervezők által javasolt háttéranyagok felhasználásával elkészíteniük az esszéjüket.

Az első 15 helyezett az Eurofins újpesti központjában egy napos laborkalandozáson vehet részt: bepillantást nyerhetnek abba a nagy szakértelmet és szupermodern eszközparkot igénylő munkába, amelynek során nyakon csípik még a leginkább nehezen detektálható vegyületeket is, kémiai kísérleteket végezhetnek, és nem kevésbé izgalmas előadásokat hallgathatnak meg a témában, a nap végén pedig ajándékot kapnak.

A pályaművek kritériumai, az azok elkészítéséhez szükséges háttéranyagok, a jelentkezés feltételei és időpontjai a Laborkaland hivatalos felületén, az Eurofinstudaskozpont.hu honlapon találhatók.