Az Innovációs és Technológiai Minisztérium döntése alapján egy hazai laboratórium is nyert a pályázatával egy nyugat-balkáni klímavédelmi projekten: hulladékok energetikai hasznosíthatóságát vizsgálják majd Montenegróban, ezzel hozzájárulva az ottani metánkibocsátás csökkentéséhez...


Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) és a Nyugat-Balkáni Zöld Központ első nemzetközi klímavédelmi pályázatán olyan leendő fejlesztések nyertek, amelyek Albánia, Bosznia-Hercegovina, Észak-Macedónia, Koszovó, Montenegró és Szerbia éghajlatvédelmi erőfeszítéseit támogatják majd, miközben a hazai zöldgazdaság külföldi térnyerését is megalapozzák. A pályázat ösztönzi a magyar technológia- és tudásátadást a régió környezet- és klímavédelmi céljainak elérése érdekében. A projektek többek között a megújuló energiaforrások, a vízgazdálkodás, a hulladékkezelés, a városi fenntarthatóság területén zajlanak majd.

A nyugat-balkáni régió klímavédelmi projekt-előkészítő és kapacitásfejlesztő tevékenységeinek finanszírozása keretében a 12 nyertes projekt egyike lett a WESSLING Hungary Kft. A hulladékok energetikai hasznosításának vizsgálata Montenegróban című pályázatával 26 millió 300 ezer forintos támogatást nyert.

Az ország hulladékgazdálkodása alacsony színvonalú, a gyönyörű tájat elborító szemét komolyan veszélyezteti Montenegró GDP-jének jelentős részét kitevő turizmust és jelentős természeti kincsét, a karsztvizet is. Az egyetlen széntüzelésű erőműve környezetszennyező, ami akár az EU-s csatlakozást is hátráltathatja.

A WESSLING pályázatában arról ír, hogy a hulladékból – szelektív gyűjtés után – szilárd, újrahasznosított tüzelőanyagot (SRF-et) gyártanak és azt égessék el az erőműben. Ezzel csökken a szemétterhelés és a környezetszennyezés is.

A laboratórium hosszabb távon akár a montenegrói szelektív hulladéktelepek kialakításában, mionitoringjában, a karsztvízbázisok ellenőrzésében, az szilárd alapú, újrahasznosított tüzelőanyagok terméktanúsításban, valamint az erőmű emissziójának és imissziójának folyamatos vizsgálatában is részt vehet.

„A klímavédelmi hatásokon túl az értékelés fontos szempontja volt, hogy megtérülő beruházásokat készítsenek elő és a fogadó országok elvi támogatásával is rendelkezzenek a pályázók, ezért a minisztérium bízik abban, hogy a támogatott projektek minél nagyobb számban lépnek át az üzleti megvalósítás fázisába” - hangsúlyozta Kaderják Péter.

A WESSLING-laboratórium magas színvonalú elemzéseivel, mérnöki, szaktanácsadási munkájával immár több, mint negyed évszázada tevékenykedik az élelmiszer-biztonságért, a környezet- és egészségvédelemért, a minőség folyamatos fejlesztéséért. Újpesti tudásközpontjukban több, mint 300 ember dolgozik, együttműködnek az egyetemekkel és a hatóságokkal, fontos hazai és nemzetközi projektekben vesznek részt.

Az ünnepélyes bejelentésre az Innovációs és Technológiai Minisztérium döntése után került sor június 17-én a minisztériumban, ahol Dr. Kaderják Péter energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár személyesen adta át az oklevelet Dr. Zanathy Lászlónak, a WESSLING Hungary Kft. ügyvezető igazgatójának.