Az Eurofins Vetcontrol Kft. ingyenes szakmai webináriuma a legújabb KAP-pályázat felhasználásáról

A környezetbe kikerülő antibiotikum-hatóanyagok rendkívül veszélyesek: az Európai hatóságok előrejelzései szerint hazánkban 2050-re a multirezisztens baktériumok okozta megbetegedések vezető halálokká is válhatnak. Az Agrárminisztérium és az Eurofins Vetcontrol Kft. állategészségügyi laboratórium szakértőinek közreműködésével megvalósuló webináriumon az április végén megjelent, Közös Agrárpolitika pályázatról lesz szó. A támogatás az állattartó típusú, nagy létszámú árutermelő minősítésű sertés, baromfi vagy szarvasmarha tartó tenyészetekben elősegíti az antimikrobiális rezisztencia kialakulásának megelőzését...

Az Antimikrobiális rezisztencia (AMR) elleni küzdelem kompenzációs kifizetés elnevezést viselő támogatás célja az antibiotikumok felelős, fenntartható használatának elősegítése, különösen a humán egészségügyi szempontból kritikus hatóanyagok alkalmazásának visszaszorítása és az antimikrobiális rezisztencia kialakulásának megelőzése.

A felhívás alapján normatív, vissza nem térítendő támogatásban részesülhetnek azon jogosultsági feltételeknek megfelelő mezőgazdasági termelők, akik hozzájárulnak az antimikrobiális rezisztencia visszaszorításához azáltal, hogy a jogszabályokban meghatározott követelményeken túlmutatóan, önkéntes alapon, a felhívásban meghatározott feltételek szerint vállalják a kötelezettségek megvalósítását és azokat teljesítik. A helyes, körültekintő, prudens, célzott antibiotikum felhasználásához elengedhetetlenül szükségesek a laboratóriumi vizsgálatok is, amelyekről ugyancsak szó esik az ingyenes webináriumon.

Iratkozzon fel minél hamarabb a jövő kedden, május 14-én, délután két órakor megrendezésre kerülő ingyenes szakmai webináriumra, ahol megtudhatja a legfontosabb információkat az „Antimikrobiális rezisztencia (AMR) elleni küzdelem kompenzációs kifizetés” elnevezésű pályázat felhasználásáról, valamint az azokhoz szükséges laboratóriumi vizsgálatokról.
A webinárium előadói:
dr. Kollár-Nagy Eszter (Agrárminisztérium, Élelmiszerlánc-felügyeleti Főosztály) és Petró Tamás (Agrárminisztérium, Fejlesztés-politikai Főosztály).

Miért fontos az antibiotikumok visszaszorítása a környezetben?

Az embereknél a szennyvízzel, állatoknál pedig a kiszórt szerves trágyával a környezetbe kerülő antibiotikum elpusztítja ugyan az arra érzékeny baktériumokat, ám egyben túlélési előnyt biztosít az ellenálló (rezisztens) mikroorganizmusoknak. Ennek eredményeként azok a kórokozó baktériumok szaporodnak el, amelyek ellen nagyon nehéz vagy szinte lehetetlen hatékonyan védekezni – mondta el Branduse László, az Eurofins-csoporthoz tartozó Vetcontrol Kft. ügyvezetője, a május 14-én megrendezésre kerülő webinárium egyik főszervezője, a Laboratorium.hu-nak.

Ha egy legyengült emberi (vagy állati) szervezetben a multirezisztens kórokozó baktérium elszaporodik, a betegséget nem lehet antibiotikumokkal meggyógyítani a rezisztencia miatt, és végül a beteg akár meg is halhat – nem véletlen, hogy 2050-re a multirezisztens baktériumok okozta betegségek akár vezető halálokká is válhatnak az egész világon. A tapasztalatok szerint az embereknél és az állatoknál is túladagolják az antibiotikumot, ráadásul az sem mindegy, hogy milyen betegségre milyen szert írnak fel. „Ahogy Dr. Bándy Pál állatorvos mondta egyszer az antibiotikumok célzott használatának fontossága kapcsán: a céllövöldében sem engedélyezett a sörétes puska használata!”