Izgalmas, mindenkit érintő témákkal jelentkezik Magyarország legfontosabb élelmiszer-biztonsági konferenciája

Nem csak az élelmiszer-biztonság és az analitika, hanem a fogyasztók és a teljes élelmiszeripar számára is rendkívül fontos, aktuális témákkal indult el a 13. Hungalimentaria konferencia. A kétévente megvalósuló monstre tanácskozás középpontjában a hatóság és a magánlaboratóriumok kapcsolata áll, de az idei programban szó esik többek között az étrend-kiegészítők, az allergének és tápértékek vizsgálatáról és jelöléséről, a növényi étrenddel, a mikotoxinokkal és növényvédőszerekkel kapcsolatos legfrissebb kutatásokról, továbbá az érzékszervi vizsgálatok szerepéről is...

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) és a WESSLING Tudásközpont szervezesében kétévente megrendezett Hungalimentaria konferencia és kiállítás célja az, hogy az élelmiszerek és takarmányok vizsgálatát végző laboratóriumok munkatársai, a vizsgálati eredményeket hasznosító, döntéshozó szakemberek és az élelmiszeripar legfontosabb szereplői számára közel hozza az analitikai kémia, a mikrobiológia és a molekuláris biológia tudományos és gyakorlati aspektusait.

Az idei konferenciánk mottója: „Állami és magán laboratóriumok együtt az élelmiszerbiztonságért”.

Dr. Oravecz Márton, a Nébih elnöke megnyitó beszédében elmondta, hogy a laboratóriumok a globális rendszerek elengedhetetlenül fontos „alkatrészei”, a szakértelmüknek köszönhető többek között az is, hogy a covid járvány alatt is hozzájárultak a lakosság biztonságos élelmezéséhez. A független, hiteles információk nélkülözhetetlenek az élelmiszerlánc résztvevői számára, a Nébih adatszolgáltatási rendszere ehhez nyújt fontos segítséget, a vállalkozások pedig önellenőrzési adataik megosztásával járulnak hozzá a tudástár kialakításához. A folyamat nyertese a vásárló, aki a komplex rendszernek köszönhetően biztonságos és jó minőségű élelmiszert fogyaszthat. Ezt garantálja az állami minősítő védjegyrendszer megalkotása is, a Kiváló Minőségű Élelmiszer (KMÉ) védjeggyel rendelkező élelmiszerek ugyanis magasabb minőséget képviselnek, mint a jogszabályoknak megfelelő más hasonló termékek. Oravecz Márton hozzátette, hogy a felelős élelmiszerlánc érdekében folyamatosan fejleszteni kell a laboratóriumi rendszert Magyarországon, a 13. Hungalimentaria Konferencia ehhez ad fontos szakmai hátteret.

Dr. Zanathy László, a független laboratóriumokat működtető WESSLING Hungary Kft. ügyvezető igazgatója kiemelte, hogy a tanácskozás előadásai az élelmiszer-biztonság területén keresnek választ korunk nagy kihívásaira, a szén-dioxid kibocsátás részleges csökkentésére, a klímaváltozás visszaszorítására, annak számunkra okozott előnytelen hatásainak csökkentésére. Ilyen válasz lehet például az új élelmiszer-fehérjék és szénhidrátforrások kutatása, a gyártási pazarlás csökkentése, az élelmiszer előállítási helyhez közeli értékesítése, a csomagolóanyagok takarékosabb felhasználása, valamint az ételpazarlás visszaszorítása. „Az élelmiszerekben az éghajlatváltozás okozta növekvő toxikus anyagok koncentrációjának a nyomon követése, a csomagoló anyagok, vagy az újra hasznosított csomagolóanyagok kioldódásának vizsgálata pedig segít minket abban, hogy minél felkészültebben avatkozzunk be a termelési, gyártási, szállítási, begyűjtési, újrahasznosítási, a táplálkozásunkat is szolgáló gazdasági modellbe – mondta el Zanathy László, aki úgy vélte, az állami és magánlaboratóriumok együttműködése a fogyasztók egészégét és biztonságát szolgálja.

A Hungalimentaria az élelmiszer-biztonság legrangosabb hazai eseménye, több, mint félszáz előadás hangzik el, védnöke Erdős Norbert élelmiszerlánc-felügyeletést felelős államtitkár – mondta el Dr. Szigeti Tamás János, a WESSLING Hungary Kft. üzletfejlesztési igazgatója, a járványhelyzetre való tekintettel ezúttal online megrendezett konferencia egyik főszervezője, aki köszöntötte a több, mint 370 regisztrál résztvevőt a hatóságok, laboratóriumok, egyetemek, élelmiszeripari vállalkozások képviselőit.

A plenáris ülésen számos izgalmas előadás hangzott el. A többi között Dr. Oravecz Márton, a Nébih elnöke a karanténkutatásról számolt be, Feigl Edit (OGYÉI) az étrend-kiegészítőkről, Dr. Bánáti Diána (Szegedi Egyetem) a növényi étrend jövőjéről beszélt. Minderről hamarosan részletesen is olvashatnak a Laboratorium.hu-n.

Mit „kínál” a 13. Hungalimentaria konferencia?

Magyarország legfontosabb élelmiszer-biztonsági tanácskozásán a hatóság és a magánlaboratóriumok kapcsolata mellett szóba kerül az élelmiszer-biztonság szinte összes fontos, aktuális kérdése a jogi szabályozástól az étrend-kiegészítőkön át a növényvédő szerekig. Szó esik az élelmiszerláncban vizsgáló nem állami laborok működési feltételeiről, jogi szabályozásáról, a mikrobiológiai laboratóriumok ellenőrzéséről, az OGYÉI hatáskörébe tartozó élelmiszer-biztonsági feladatokról.
Fontos tudományos előadások hangzanak el a növényi étrend, a vegán húsok, a fenntartható élelmiszer-ellátás témakörében. Kiderül az is, hogyan lehet ellenőrizni az élelmiszerek minőségét aromavizsgálattal, mit kell tudni az érzékszervi bírálók látásvizsgálatairól vagy éppen a hústermékek érzékszervi vizsgálatairól, milyen alternatív védekezések lehetségesek a patogének ellen.
Egyik fontos téma a csomagolóanyagok vizsgálata, azon belül is az ételekben is kimutatható MOSH-MOAH-vegyületek, valamint a hulladékmentes ételcsomagolási megoldások. Emellett neves szakemberek beszélnek a tápértékek jelöléséről, az allergének kezeléséről, a gabonalisztek penészmentesítéséről, a száraztészták tojástartalmáról.
A hallgatóság megismerheti a legfrissebb fogyasztói kutatások eredményeit is: hogyan éltünk a járvány alatt élelmiszer-biztonsági szempontból, mi a helyzet a lakosság aflatoxin-kitettségével.