Megjelent az Élelmiszervizsgálati Közlemények című tudományos szaklap idei első száma, amelyben az élelmiszer-biztonság történetének legérdekesebb epizódjai mellett olvashatnak növényvédő szerekről, internetes élelmiszer-vásárlási szokásokról, húsipari készítmények omega-3 típusú zsírsavtartalmáról, az élelmiszerkémia oktatásának lehetőségeiről, illetve ehető filmbevonatokról is. Ez utóbbi cikkel részletesebben is foglalkozunk...

A népszerűbb nevén ÉVIK-nek hívott,  több, mint hatvan éves múlttal rendelkező, egy független vizsgálólaboratórium szakértői által kiadott és szerkesztett tudományos lap ezúttal is rendkívül érdekes cikkekkel jelentkezett. Az idei első számban Szeitzné Szabó Mária az élelmiszer-biztonság történetéből állított össze szemelvényeket. Írásában több ezer éves időszakot átölelve az Asclepius kígyójához kötődő legendától egészen a közelmúltban zajlott melaminbotrányig számos érdekes történetet közöl.

Ambrus Árpád és Vásárhelyi Adrienn a hazai növényvédő szermaradék-analitika históriájáról is írnak, Tanai Attila és munkatársai a húsipar területét érintő dolgozatukban különböző húsipari készítmények omega-3 típusú zsírsavtartalmának növelésére irányuló kísérleteikről és a termékekben mérhető funkcionális vegyületek vizsgálatáról számolnak be.

Mindezek mellett az egyik legérdekesebb téma baromfiipari vörösáruk hazai kísérletek alapján tervezett ehető filmbevonatairól közölt írás. Kurucz Anna és Gyimes Ernő cikkéből ugyanis kiderül, hogy nemrég kifejlesztett bevonatok használatával kiválthatók a jelenleg alkalmazott mesterséges csomagolóanyagok!

Mint írják, a Magyarországon is igen kedvelt virsli burkolatának előállításához nagy mennyiségű cellulóz alapú műbelet haszbálnak, amelyet a gyártóüzemben vagy a háztartásokban lehámoznak, majd a bél anyaga újrahasznosítás nélkül kerül a hulladékba. Egy új, innovatív virslielőállítási technológiának köszönhetően azonban az úgynevezett alginátbevonat alternatív jelenthet a ma alkalmazott fehérje- vagy cellulózalapú mesterséges belek előállítására.

Az alginátalapú hidrokolloid technológia lényege, hogy a jelenlegi ceolfán, illetve emészthető belek helyett egy algából nyert bevonattal burkolják be a termékeket, így a burkolat is megehető, ráadásul a termék előállítása alacsonyabb energiafelhasználással történik.

A laboratóriumi kísérletek tapasztalatainak leszűrése után üzemi kísérleti gyártásokat is végeztek, illetve érzékszervi bírálatokkal is ellenőrizték a termék minőségét, és egyértelműen megállapították, hogy az ehető bevonatú virsliket valóban el lehet készíteni, sőt meg is lehet enni, azok kereskedelmi forgalomra alkalmasak.

Ebben a lapszámban olvashatók először a NÉBIH legfrissebb kutatási eredményei a hazai internetes élelmiszer-vásárlási szokásokról. A magyar lakosság ugyan csak az elmúlt öt évben kezdett tömegesen nyitni az online vásárlások felé, azonban a az internetes vásárlási hajlandóság növekedése hazánkban az uniós tagállamok között is kivételes mértékű relatív növekedést mutatott.

Részletek a nagy múltú, több, mint hatvan éves tudományos újságban, amelynek honlapján immár a szerzők nevei alapján is kereshetők a cikkek.

További részletek: www.eviko.hu