Magyarország vezető élelmiszervizsgáló laboratóriuma, az Eurofins Food and Feed Testing 2024-ben nem csak standdal jelenik meg a legjelentősebb élelmiszeripari kiállításon, hanem a Csomagolási és Anyagmozgatási Szövetséggel (CSAOSZ) közösen szakmai konferenciát is szervez. Több előadást is tartanak az újrahasznosított csomagolóanyagok témakörében. A konferenciára jelentkezők ingyen léphetnek be a Hungexpó nagyszabású kiállítására is...

Az élelmiszerek fizikiai-kémiai, mikrobiológiai, molekulárbiológiai vizsgálatainak területén több, mint 30 éves szakmai múlttal és óriási tapasztalattal rendelkező Eurofins Food and Feed Testing standjánál az érdeklődők számos más témában is kérdezhetik a szakértőket, például az allergénekről, a növényvédő szerekről vagy éppen a csomagolóanyagokról.

Ez utóbbi témában szakmai konferenciát is szerveznek március 6-án, 11 és 14 óra között. A a CSAOSZ-szal közösen tervezett Régi és új kihívások – a csomagolóanyagokra, csomagolásokra vonatkozó élelmiszerbiztonsági és környezetvédelmi szabályozások változásai, szakmai újdonságok, érdekességek című tanácskozáson többek között részletes előadást hallgathatnak meg az újrahasznosított csomagolóanyagokból az élelmiszerekbe oldódó új, vizsgálandó, veszélyes vegyületekről, a jogi szabályozásról és a vizsgálati módszerekről.

A konferencia felhívását itt, pontos programját pedig itt találja meg.

Ide kattintva jelentkezhet a konferenciára és ingyenesen beléphet a SIRHA kiállításra!

A csomagolóanyagokból az élelmiszerekbe oldódó eddig nem vizsgált, veszélyes vegyületekről a Laboratorium.hu is beszámolt. Cikkünkben leírtuk, hogy az újrafeldolgozott műanyagok azért jelentenek nagyobb élelmiszerbiztonsági kockázatot a „szűz” műanyagokhoz képest, mert sérül a nyomon követhetőségük az ellátási láncban (nem ismerjük az alapanyagokat, azok tisztaságát, származását, stb.), bekerülhentek közéjük más csomagolóanyagok (pl. tisztítószerek vagy kozmetikumok csomagolási hulladékai), és az is problémát jelenthet, ha az eredetileg élelmiszer-csomagolására szánt palackban más, akár veszélyes anyagot vagy annak maradékait tárolták.

A műanyag csomagolóanyagok ugyanis tartalmazzák a velük érintkezésbe került anyagok nyomait, amelyek sok esetben abszorbeálódnak a műanyagokba, és mosással nem távolíthatók el (a csomagolásban tárolt anyagok mellett külön figyelni kell a nyomtatására használt festékekre is!).

Cikkünket itt olvashatják el: https://laboratorium.hu/ujrahosznositott-kockazat.html

Aki pedig még többet szeretne megtudni az újrahasznosított csomagolóanyagok jelentette kockázatokról, jelentkezzen bátran a konferenciára:

Jelentkezés

A SIRHA Budapest, Közép-Kelet Európa legjelentősebb nemzetközi élelmiszeripari és HoReCa szakkiállítása, 2024. március 5. és 7. között az hatodik alkalommal várja a szakembereket a HUNGEXPO Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központba. A rangos eseményt a két évvel ezelőttihez hasonlóan az idén is hatalmas érdeklődés kíséri, a szervezők ez alkalommal is több, mint 20 ezer látogatót várnak.