Hogyan lehet növelni a ponty
eltarthatóságát a feldolgozástechnológia fejlesztésével? Található-e
növényvédőszer a halastavakban? Kimutathatók-e a mikroműanyagok? Ezekre a
közvéleményt is foglalkoztató aktuális kérdésekre egy hiánypótló és komplex
hazai projekt kutatói adtak több, mint megnyugtató választ: a hazai édesvízi
halak nem csak finomak, hanem biztonságosak is...
Az „Új kockázatkezelési modellrendszer fejlesztése a víz- és élelmiszer-biztonság
növelése érdekében a
haltermékvonalon” címet viselő, röviden csak HappyFish-nek nevezett projektben a független
laboratóriumokat üzemeltető WESSLING Hungary Kft. vezetésével a Szent István Egyetem Akvakultúra-
és Környezetbiztonsági Intézete, valamint Hűtő- és Állatitermék Tanszéke,
illetve a The Fishmarket Kft. és az SKC Consulting Kft. működik együtt. Az eddigi kutatások során megvizsgálták és elemezték a vizeket, üledékeket, a
stresszhatásokat, a halfeldolgozási technológiákat, új és költséghatékony
vizsgálati eljárásokat dolgoztak ki, továbbá a jogi szabályozás megalapozásához határérték javaslatokat is tesznek.
Mit jelent mindez a gyakorlatban? Amint azt a
hazai élelmiszer-biztonság egyik legfontosabb seregszemléjén, a Hungalimentaria
konferencián Bordós Gábor szakmai referens, a projektet vezető WESSLING Hungary
Kft. munkatársa elmondta, több, mint 400 peszticid és 100 gyógyszermaradvány
felmérése is megtörtént a halastavak vizében, üledékében és a halak húsában.
Kiderült, hogy a hazai halastavakban a
vizsgált több, mint ötszáz féle vegyületnek csak a töredéke volt nyomokban kimutatható.
Bordós Gábor hozzátette, hogy a
jövőben számítani kell arra, hogy a mikroműanyagok (környezetben jelen lévő 5
mm-nél kisebb műanyagdarabok) vizsgálatára is hangsúlyt fektet az Uniós
szabályozás, ezért a projekt során erre a kihívásra is választ keresnek.

Ökotoxikológiai vizsgálatok segítségével képet kaphatunk a vizekben
található, a halhús minőségét is befolyásoló anyagok komplex biológiai
hatásairól is. A projektben részt vevő Szent István Egyetem kutatói Dr. Háhn
Judit tudományos munkatárs vezetésével arra a megnyugtató megállapításra
jutottak, hogy egyik víz- és üledékminta esetében sem volt detektálható
sejttoxikus, vagy hormonrendszert megzavaró hatás.
A fogyasztók a friss halat keresik, ezért egyre nagyobb szerepet kap az
eltarthatóság növelésének kérdése. A projekt során megvizsgálták a halak
higiénés állapotát és a termék eltarthatóságát befolyásoló mikrobiológiai
paramétereket, illetve átfogó mikrobiológia vizsgálati módszereket alkalmaztak
a romlásjelenségek megértése érdekében. Dr. Kaszab Edit a Szent István Egyetem egyetemi
adjunktusa beszámolt róla, hogy sikerült azonosítani a pontytermék romlásában
szerepet játszó főbb mikroszervezeteket (Pseudomonas,
Shewanella, Acinetobacter), ami lehetővé teszi a ponty teljes
termékpályájának higiénés nyomon követését a halgazdaságtól a feldolgozási
folyamaton át a hűtve tárolás végéig.

A friss halhús hosszabb eltarthatóságának érdekében EO
(aktív/elektronizált) víz, hidrogén-peroxid, lizozim, tejsav kezeléseket és
ezek kombinációit alkalmazták – mondta el Dr. Nyírő-Fekete Brigitta projekt
menedzser (WESSLING Hungary Kft.). Az egyes kezelések hatékonyságát értékelték,
ill. vizsgálták az elért hatás tartósságát is az idő függvényében.
Ahogyan arról
Gasparikné Dr. Reichardt Judit (WESSLING
Hungary Kft.) beszámolt, friss haltermékeket laboratóriumi körülmények
között mesterségesen fertőzve vizsgálták a különböző kezelések mikrobaszámra gyakorolt
hatását egyes kiemelt humán egészségügyi kockázatot jelentő, vagy romlást okozó
mikroszervezetekre nézve. Az eredmények azt mutatták, hogy két szalmonella faj sejtszáma
csökkenő tendenciát mutatott a kezelések hatására a tárolás alatt.
A hároméves HappyFish
projekt során meghatározzák a minőségi halhús kritériumait,
végkövetkeztetésként pedig fogyasztói modelleken alapuló
határérték-javaslatokat is kidolgoznak, amelyek megalapozhatják a hazai haltermékek
mainál részletesebb jogi szabályozását, ezzel fokozva a kiváló minőségű magyar
hal piaci versenyképességét.
A
pályázati főösszeg nettó 1 419 187 223 forint, ebből vissza nem térítendő
támogatás nettó 1 095 243 937 forint. A Nemzeti Versenyképességi és Kiválósági
Program pályázatot a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal írta
ki, a vissza nem térítendő támogatást a Magyar Állam nyújtja. Ez a pénzügyi
keret jelentősen hozzájárulhat az ágazat versenyképességének növekedéséhez
További információk a projekt hivatalos honlapján.