Az immár 11. alkalommal, április 26-án és 27-én megrendezett tanácskozás
mottója: „Terítéken az élelmiszerek és csomagolóanyagaik”. A
csomagolóanyagoknak ugyanis kulcsszerepük van az élelmiszer-biztonságban:
amellett, hogy egyben tartják az élelmiszert, védik a környezet hatásaitól (és
fordítva), eltarthatóvá és biztonságossá teszik, ráadásul fontos üzenetet,
információkat is hordoznak. A konferencián szóba kerül a csomagolóanyagok kioldódása, laboratóriumi vizsgálata, a mikrobiológiai veszélyek és a jogi szabályozás
is...
Dr. Zanathy László, a WESSLING Hungary Kft. ügyvezető igazgatója a gyerekei uzsonnájához szükséges csomagolóanyagokat
mutatta be a közönségnek. Egy tucatnyi kelléket demonstrált a vajas
műanyagdoboztól a nejlonzacskón át a szalvétáig és az üdítős dobozokig, ezzel
is a csomagolóanyagok a mindennapi életünkben betöltött fontos szerepére,
illetve az azokkal kapcsolatos biztonságra kívánta felhívni a figyelmet.
Kiemelte, a résztvevők mindannyian hisznek abban, hogy a
közös munkával sokat tehetünk az élelmiszer-biztonságért.
Nagy Miklós, a Csomagolási és Anyagmozgatási Országos
Szövetség (CSAOSZ)
elnöke elmondta, hogy Európában a csomagolóanyagok felhasználása: 160 kg/fő/év.
Ausztriában ez a szám 153, míg Magyarországon 102, Romániában pedig 49. Az
anyagfajták tekintetében az üveg és a fa visszaszorulóban van, a fém és a papír
kevésbé növekszik, mint a műanyag, amely kiugróan magas!
A hatékonyabb, jobb áruvédelmet jelentő,
hosszabb eltarthatóságot kínáló, megfelelő adagnagyságú csomagolás képes
megelőzni, mérsékelni az élelmiszer-veszteséget, ezzel pedig jelentős
környezetterheléstől óvja meg a környezetet.
Az
FCM szabályozás jelene és jövője című előadásában Laszlovszky Gábor, a Földművelésügyi Minisztérium
Élelmiszer-feldolgozási Főosztályának vezetője elmondta, hogy az élelmiszerrel
érintkező anyagok, az úgynevezett FCM-ek („food contact material”) csoportja messze túlmutat a
csomagolóanyagokon: ide tartoznak még a tároladényeken, evőeszközökön túl a a
gyártósorok, illetve az ezek tisztítására használt különböző vegyszerek is. az
Európai Unió részletesen szabályozza a területet, bár még bőven van lehetőség
további fejlődésre. A szabályozások nem sérthetik az áruk
szabadáramlásának elvét.
A WESSLING Hungary Kft. szakemberei, Kovács
Ágnes és Kosdi Bence az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő műanyagok és
műanyagtárgyak vizsgálatáról beszéltek. A kioldódó anyagok az élelmiszerbe kerülve
megváltoztathatják annak érzékszervi tulajdonságait, összetételét. A műanyagokból
monomerek, oligomerek, lágyítók, stabilizátorok, a papírból főleg
ásványolaj-eredetű szénhidrogének, a fém- és kerámiaeszközökből pedig fémek
oldódnak ki.
Ezért
fontos, hogy az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagok gyártása,
összetétele és minősége szabályozott és ellenőrzött legyen. Ez a szabályozás az
Európai Parlament és Tanács 1935/04/EK keretrendelete, valamint a műanyagok
széleskörű felhasználásának köszönhetően arra az anyagcsoportra külön vonatkozó
10/2011/EK rendelet.
Ezekből
a káros anyagokból, melyeknek akár hormonkárosító vagy rákkeltő hatása is
lehet, egyszerre csak kis mennyiség kerül be a szervezetbe, így negatív
hatásukat nem azonnal, hanem hosszútávon fejtik ki. A vizsgáló
laboratóriumokban élelmiszerutánzó modell anyagokkal dolgoznak a
csomagolóanyagok élelmiszerekre vonatkozó hatásainak vizsgálatakor.
Jó megoldás lehet minderre a WESSLING által
kidolgozott GC-MS technika, illetve ennek továbbfejlesztési lehetőségei.
„Németországban egy élelmiszerlánc félrerakott
egy doboz rizst 8 hónapra és a 8 hónap után az ásványi olajok a dobozból
eltűntek és átvándoroltak a rizsbe” – számolt be a megdöbbentő tapasztalatról Madai
Gyula független szakértő. Elmondta, hogy a dobozokon lévő festőanyagok nagy
részét ásványi olajok alkotják, amelyek közvetlen csomagolás esetén bejutnak az
élelmiszerbe. Minderre megoldás lehetne az, ha ásványi olaj mentes festékeket
használnának, ám minden bizonnyal a költségek miatt ez még nem terjedt el
széles körben.
Ugrai Miklós az STI Petőfi
Nyomdában megvalósított „food save packaging” technológiáról beszélt:
előadásában nyomon
követhettük azt a folyamatot, amelynek során a megrendelés befogadásától a
tervezésen és a megfelelő speciális lakk és festék kombináció kiválasztásán át
a termék elnyeri végső formáját.