2016-ra az egy évvel azelőttihez képest megduplázódott a biotermelők száma, de számos szabálytalanságot is észlelt az ezzel foglalkozó ellenőrző és tanúsító kft. A hibázók súlyos következményekre számíthatnak - derült ki a Hungalimentaria konferencián, ahol a többi között a kézfertőtlenítők mikrobiológiai szennyezettségéről is szó esett...
A Hungalimentaria konferencián és kiállításon Roszík Péter (Biokontroll Hungaria Ellenőrző és Tanúsító Nonprofit
Kft.) bejelentette, hogy 2015-ről 2016-ra majdnem megkétszereződött az
ökológiai termelők száma (kb. 4000). Sok esetben azonban történtek
szabálytalanások, ezek fő okai: a növényvédőszer-maradékok, farmakológiai hatóanyagok, GMO,
fajidegen fehérje, adalékok és segédanyag-maradékok.
A Biokontroll igyekszik mindent megtenni azért, hogy megtalálja a szabálytalanságok okát is. A növényvédőszer-maradékok esetében például tiltott szerek,
engedélyezett készítmények, véletlen szennyeződés vagy az előírásokban
bekövetkezett változás is lehet ok - hangzott el a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és a WESSLING Hungary Kft., független laboratóriumokat működtető vállalkozás által közösen szervezett élelmiszer-biztonsági konferencián.
A következmények tekintetében a véletlen
szennyeződés esetén a tanúsítványhasználat vagy teljes tanúsítvány
visszavonására, újraindulásra, illetve a vevők értesítésére számíthat a hibázó
vállalkozás. Érdekes megjegyezni, hogy véletlen szennyezés adódhat abból is,
hogy a szomszéd permetszerét fújja át a szél. De egy múltbéli
vegyianyag-szennyeződés is sokáig érezhető az adott területen.
Sütheő Péter (Intersoft-Hungary Kft.) a biotermékek
eredetigazolását biztosító ADNS Jogjegy rendszert mutatta be. A magyar
jogtulajdonosak szabadalommal védett eljárása biztosítja a jogvédelmet, az
ellenőrzés lehetőségét, segíti a tudatos vásárlást, illetve az áru útja nyomon
követhetőségét. Egy alkalmazást is kifejlesztettek, amelynek segítségével
lehetőség van a tanúsítvány hitelességének ellenőrzésére, a melléklet
ellenőrzésére és hiteles másolat kérésére e-mailben. Jelenleg még csak a Biokontroll ügyfelek rendelkeznek ilyen
kódokkal, de dolgoznak rajta, hogy a rendszer egyre szélesebb körben elterjedjen a
fogyasztók körében is.
A
fertőtlenítőszerek ellenőrzésének tapasztalatairól számolt be dr. Németh
Zsuzsanna (Nébih). Vizsgálataik során leghatástalanabbnak a fertőtlenítő hatású mosogatószerek
bizonyultak, de higiéniai szempontból még jelentősebb problémát okozhatnak a
kézfertőtlenítő szerek, mert míg a mosogatószerek esetén a szer
koncentrációjának növelésével fokozni tudjuk annak hatékonyságát, addig a
kézfertőtlenítő szerek alkalmazásánál erre már nincsen lehetőségünk. Mindezek
mellett a kézfertőtlenítő szereket nemcsak az élelmiszeriparban, hanem a
háztartásokban és az egészségügyben is alkalmazzák, ami gyakran álbiztonságot okozhat.
Számos esetben tapasztalták ugyanis a fertőtlenítő szerek (bontott es bontatlan
csomagolásában egyaránt) mikrobás szennyezettséget.
A WESSLING Hungary Kft. és a NÉBIH által megrendezett Hungalimentaria legfőbb célja, hogy
a vizsgálati eredményeket hasznosító, döntéshozó szakemberek, az élelmiszerek
és takarmányok vizsgálatát végző laboratóriumok munkatársai, az élelmiszeripar
képviselői és minden érdeklődő számára közel hozza az analitikai kémia, a
mikrobiológia és a molekuláris biológia tudományos és gyakorlati aspektusait.
Az élelmiszer-vizsgálatokkal kapcsolatban itt tájékozódhat.
A Hungalimentaria konferencia és kiállítás összefoglalóját itt találja.
További részletek és előadások a Hungalimentaria konferenciával kapcsolatban.