Egy magyar kutatás
frissen közölt eredménye szerint a hazai 100 százalékos almalevek egészségesek.
Az Élelmiszervizsgálati Közlemények című szaklapban megjelent tanulmány szerzői
tizenkét fajta almalevet vizsgáltak meg a laboratóriumban...
Az
elmúlt években a fogyasztók körében egyre népszerűbbek a 100%-os gyümölcstartalmú levek.
Az almából előállított italok széles termékpalettán mozognak, különösen nagy az
érdeklődés a közvetlen préslevek, illetve a „vegyszermentesen” előállított, ökológiai gazdaságból származó áruk
iránt. Biró
Barbara, Benedek Csilla (Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Kar, Dietetikai
és Táplálkozástudományi Tanszék), illetve Gere Attila (Szent István Egyetem
Élelmiszertudományi Kar, Árukezelési és Érzékszervi Minősítési Tanszék) az
immár több, mint hatvan éves tudományos szaklapban, azaz a WESSLING HungaryKft. által kiadott és szerkesztett Élelmiszervizsgálati Közleményekben jelentettek
meg izgalmas tanulmányt: a különböző
technológiákkal előállított, hazai kereskedelmi forgalomban kapható, 100%
gyümölcstartalmú almaleveket hasonlították össze a minőséget befolyásoló
paraméterek komplex vizsgálatával.
A vizsgálathoz 12 fajta 100%
gyümölcstartalmú almalevet használtak, ellenőrizték többek között a termékek patulin-szennyezettségét,
a hidroximetil-furfurol tartalmat, az antioxidáns-kapacitást és az összes
polifenolos vegyület-tartalmat.
·
- A patulin-szennyezettség vizsgálatának
eredményei alapján a hazai piac termékei a 1881/2006/EK rendeletnek
megfelelnek, élelmiszerbiztonsági szempontból az összkép megnyugtató.
·
- A szárazanyag-tartalom vizsgálata során
szignifikáns különbségeket tapasztaltak: a préslevek magasabb összes
szárazanyag-tartalommal rendelkeznek, ami a rosttartalom következménye.
·
- A hidroximetilfurfurol-tartalom (HMF)
nagymértékben függ a gyártástechnológiától, azon belül a terméket ért hőkezelés
mértékétől, amelyet saját kutatási eredményeink is alátámasztanak. A vegyület
mennyisége általánosságban a sűrítményből előállított almalevekben volt
magasabb.
Végkövetkeztetésként
kijelenthető, hogy a 100% gyümölcstartalmú almalevek fogyasztása kedvező
hatással lehet egészségünkre. A termékek biztonságosak, megőrzött egészségvédő
komponenstartalmuknál fogva fogyasztásuk előnyös. Táplálkozás-élettani
szempontból a préslevek jobb választásnak bizonyulnak rosttartalmuknak és kiemelkedő
polifenolos vegyület-tartalmuknak köszönhetően, ami a kíméletesebb előállítási
technológiára vezethető vissza.
További érdekes cikkek a témában