Húszéves Magyarország legfontosabb élelmiszer-biztonsági
konferenciája és kiállítása, amelynek fókuszába ezúttal a csomagolóanyagokat
állították a szervezők. A hatósági szempontok, a laboratóriumi vizsgálatok és a
jogi szabályozás mellett a tanácskozáson körbejárják korunk legfontosabb
élelmiszer-vizsgálati kérdéseit a mikroműanyagoktól az étrend-kiegészítőkön és
növényvédő szereken át a bioélelmiszerekig...
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági
Hivatal (NÉBIH) és a független laboratóriumokat működtető WESSLING Hungary Kft.
2017-ben ismét megrendezi az élelmiszerek vizsgálatával, ellenőrzésével
foglalkozó szervezetek, gyártók és forgalmazók kétévente esedékes tudományos
seregszemléjét, a Hungalimentaria 2017 Konferenciát és Kiállítást.
Az immár 11. alkalommal, április 26-án
és 27-én megrendezendő tanácskozás mottója: „Terítéken az élelmiszerek és
csomagolóanyagaik”. A
csomagolóanyagoknak ugyanis kulcsszerepük van az élelmiszer-biztonságban:
amellett, hogy egyben tartják az élelmiszert, védik a környezet hatásaitól (és
fordítva), eltarthatóvá és biztonságossá teszik, ráadásul fontos üzenetet,
információkat is hordoznak. A konferencián szóba kerül a csomagolóanyagok kioldódása, laboratóriumi vizsgálata, a mikrobiológiai veszélyek és a jogi
szabályozás is.
A két napon át tartó konferencia
szekcióiban emellett többek között olyan aktuális témákat is érintenek, mint a
mikroműanyagok, amelyek nem csak a tengerekben halmozódnak fel, hanem már az
élelmiszerekben is megjelentek; a fogyasztókat érő növényvédő szerek
mennyisége, az étrend-kiegészítők vizsgálata, valamint a doppingellenőrzés
rejtelmei, a biotermékek eredetigazolása vagy a talajkímélő eljárások az éhezés
megakadályozása érdekében, ahogy szó esik majd az élelmiszer-pazarlás
mértékéről is.
Az egyik legérdekesebb téma az élelmiszer
összetevőinek vizsgálata a hőtani elvek alapján. Ez a szempont eddig nem
játszott fontos szerepet az élelmiszerek megítélésekor, pedig nem mindegy, hogy
az adott komponens csökkenti vagy növeli az ember szervezetében az entrópiát (a
rendezetlenség fokát).
Az előadók a NÉBIH és egyéb hatóságok,
minisztériumok, hazai és nemzetközi kutatóintézetek, az élelmiszer-gyártó
szakma képviselői, valamint a rendezvényt szervező, Magyarországon negyed
évszázada működő független laboratórium munkatársai.
A rendezvény fővédnöke Zsigó Róbert, a
Földművelésügyi Minisztérium Élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára,
védnökei Oravecz Márton, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH)
elnöke és Bognár Lajos élelmiszerlánc-felügyeletért felelős
helyettes államtitkár. A plenáris előadáson beszédet mond még Zanathy
László a WESSLING Hungary Kft. ügyvezető igazgatója, Gombos Zoltán, a
Földművelésügyi Minisztérium Élelmiszerlánc-felügyeleti Főosztályának a
vezetője, Bánáti Diána, a Nemzetközi Élettudományi Intézet (International Life
Sciences Institute, ILSI) európai tudományos igazgatója és Karsai Ferencné, a
Nemzeti Akkreditáló Hatóság osztályvezetője, valamint Szigeti Tamás, a WESSLING
Hungary Kft. üzletfejlesztési igazgatója, az Élelmiszervizsgálati Közlemények
című tudományos szakfolyóirat főszerkesztője.
A Hungalimentaria legfőbb célja, hogy a
vizsgálati eredményeket hasznosító, döntéshozó szakemberek, az élelmiszerek és
takarmányok vizsgálatát végző laboratóriumok munkatársai, az élelmiszeripar
képviselői és minden érdeklődő számára közel hozza az analitikai kémia, a
mikrobiológia és a molekuláris biológia tudományos és gyakorlati aspektusait.
A szervezők szeretnék felhívni a
figyelmet arra, hogy a mezőgazdasági, ipari vagy szolgáltató ágazatban
mindannyian fogyasztók vagyunk. Az élelmiszereink által hordozott
egészségügyi és gazdasági kockázatok felismerése, nagyságának meghatározása, ezek
nyilvánosságra hozatala és elhárítása széleskörű társadalmi érdek.
A konferencia helye és időpontja:
Aquaworld Resort Budapest Hotel, Amazonas konferenciaterem, 1044 Budapest, Íves
út 16. 1146 Budapest, 2017. 04. 26-27.
A konferencia egyben kiállítás is, több,
mint 30 gyártó és forgalmazó lesz jelen, a főbb támogatók között a McDonald’s,
a Fornetti, az Eisberg, Ireks-Stamag, az Aktivit, a Hungária Ökogarancia és az Aquaworld Hotel.
Az élelmiszer-biztonság újdonságai
mellett a szervezők két kulturális programmal is várják a résztvevőket: a Shaibo
zenekar jazzkoncertjével és Cziráki Nándor grafikusművész kiállításával. A Shaibo koncert után sorsolják ki az Aquaworld Resort
Hotel által felajánlott, kétszemélyes welness-hétvégére szóló ajándékutalványt.
További információ és jelentkezés: www.hungalimentaria.hu.