Január elsejétől újabb anabolikus szteroidok és stimulánsok kerültek fel a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) tiltólistájára. A vegyületek egy része eddig különböző étrend-kiegészítők összetevője is volt, a sportolóknak tehát kiemelten oda kell figyelniük, hogy ne kövessenek doppingvétséget – olvasható a Doppingmentes.hu-n, Magyarország első doppingmentes étrend-kiegészítőket tartalmazó adatbázisának honlapján...


A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) tiltólistája minden évben január 1-én lép életbe.

„Nagyon fontos ez a dátum, emlékezzünk csak 2016-ra, amikor a meldonium felkerült a tiltott anyagok közé” – mondta el a Doppingmentes.hu-nak Horváthné Soós Erika, az étrend-kiegészítők vizsgálatát több mint tíz éve végző független laboratórium, a WESSLING Hungary Kft. munkatársa. „A teniszező Marija Sarapova a doppingvétsége során arra hivatkozott, hogy nem követte az aktuális tiltólista változásait, ezért alkalmazta a szert akkor is, amikor annak használata már tilos volt a sportolók számára. Az eltiltás nem is maradt el” – tette hozzá a szakember, aki kiemelte, hogy a tiltólista a legtöbb csoportban nem zárt.

A hatóanyagokat a lista mint példákat sorolja fel, ám azzal a megjegyzéssel, hogy a hasonló kémiai szerkezetű vagy biológiai hatású szerek ugyancsak tiltottak!

Az idei évben is új példák kerültek fel a listára. Ezek közé tartozik az anabolikus szteroidok közül az 1-androsterone, a stimulánsok közül pedig az 1,3-dimethylbutylamine.

Mindkét anyagra jellemző, hogy azért kerültek fel a tiltólistára, mert étrend-kiegészítőkben is megjelentek mint összetevők. Soós Erika szerint a WADA ezzel is nyomatékosítani kívánja, hogy egy sportoló doppingvétséget akár szabadon forgalmazott étrend-kiegészítők fogyasztásával is elkövethet.

A dehydroepiandrosterone az emberi szervezet által természetes módon termelt szteroid hormon. Ennek kémiai rokonvegyülete a most tiltólistára került 1-androsterone , más néven 1-dehydrotestosterone, amelyet szintetikusan úton állítanak elő. Az alkalmazás során várt előnyök mellett (erő, sovány testtömeg, tesztoszteronszint növekedése), a mellékhatások sem elhanyagolhatóak. A leigazolt, doppingvizsgálatban részt vevő sportolók esetében alkalmazása egyértelműen befolyásolja a szteroidprofilt, ami pozitív doppingvizsgálatot eredményez.

Az 1-androsterone alkalmazása sportolók számára mostantól tehát versenyen és versenyidőszakon kívül is tilos.

Az 1,3-dimethylbutylamine (más néven, 2-Amino-4-Methylpentane Citrate; 4-Amino-2-Methylpentane Citrate; 4-Amino Methylpentane Citrate, Amperall, AMP, AMP Citrate,  4-AMP Citrate, 4-Methyl-2-Pentanamine) általában edzés előtti felpörgető  és fogyasztószerekben  alkalmazott összetevő. A  stimulánsok közé tartozik, amelyek az alkalmazás során a káros mellékhatások mellett sportolók számára versenyidőszakban ugyancsak pozitív doppingvizsgálatot eredményeznek.

A Doppingmentes.hu felhívja a figyelmet arra, hogy az étrend-kiegészítők összetételének megállapítása minden esetben nagy odafigyelést igényel.  Az adenosine 5'-monophosphate nevű hatóanyag például számos esetben ugyancsak AMP néven jelenik meg a termékek címkéjén, ez az anyag viszont nem szerepel a WADA tiltólistáján.

Ha egy sportoló nem biztos abban, hogy milyen anyagokat takarnak a címkén felsorolt összetevők, kérdezze meg erről a gyártókat, forgalmazókat. A termékeket érdemes rendszeresen akkreditált laboratóriumban is megvizsgáltatni.

A www.doppingmentes.hu honlapon mindenki számára elérhető Magyarország első doppingmentes étrend-kiegészítőket tartalmazó adatbázisa. A Doppingmentes.hu honlapon azokat a szereket gyűjtötték össze, amelyekben az akkreditált laboratóriumi vizsgálatok alapján nem kimutathatók a leggyakrabban előforduló doppingszerek!

További cikkeink az egészségvédelemről