Laboratóriumunk, a Semmelweis Egyetem, a Budapesti Műszaki Egyetem és a Per-Form Hungária Kft. közös kutatásában egy rendkívül ígéretes, gyors és relatív olcsó módszert fejlesztett tovább a hamisítványok detektálására. Az infravörös spektroszkóp elhelyezhető akár egy mikrobuszban is, nincs gáz- vagy oldószerigénye, és egy komplett laborral szemben egy ember is elegendő a kezeléséhez...

„Az infravörös fény útjába helyezve a tablettát az összetevők állandó rezgésben lévő molekulái elnyelik a rezgésüknek megfelelő frekvenciával rendelkező infravörös fotonokat. A mintába bemenő és az onnan kilépő fény különbségeiből pedig következtetünk a gyógyszert alkotó molekulákra. Azt is mondhatjuk, hogy így akár 20 másodperc alatt megkaphatjuk az adott készítmény ujjlenyomatát” – mondta Horgos József.

A módszer költséghatékony, nem igényel összetett laboratóriumi hátteret, gyors és a megfelelő spektrumkönyvtár kiépítését követően a segítségével akár a nagykereskedelmi raktárakban is kideríthető, hogy egy gyógyszer hamis-e vagy sem. Horgos József szerint a technika jelenleg széles körben alkalmazott a gyógyszeriparban, azonban a jövőben tovább finomodik hardver és szoftver tekintetében, azaz a készülék egyre kisebb és okosabb lesz, sőt még az sem elképzelhetetlen, hogy akár egy telefonban is elfér!

Az infravörös fénnyel történő gyógyszervizsgálatról az Index hírportál is beszámolt. Ide kattintva olvashatja a cikket!

Laboratóriumunk munkatársainak egy másik izgalmas kutatásáról, a kerékpárral végzett levegőkutatásról itt olvashat érdekes cikket!