Első alkalommal kerültek napvilágra olyan adatok Magyarországon, amelyekből következtetni lehet a Legionella okozta veszélyekre. Egy független laboratórium nemrég elvégzett több ezer vizsgálata alapján jelentős egészségügyi kockázatot jelenthet a hírhedt baktérium előfordulása - adta hírül a Laboratorium.hu tudományos portál. Különösen az ipari létesítmények ivóvízrendszereinél érdemes figyelni...

Az Eurofins Analytical Services Hungary Kft. független vizsgálólaboratórium 2016-ban közel kétezer Legionella-mérést végzett el. Ezek eredménye rendkívül fontos adat a magyarországi Legionella-előfordulások vizsgálatakor, ugyanis ehhez hasonló átfogó felmérést még nem végeztek hazánkban.

A hűtőtornyokból származó 741 minta esetében 81-nél mutattak ki Legionellát, ezek közül 44 db haladta meg a figyelmeztetési szintet. A hűtőtornyokban egyébként a Legionella mellett nagyon sok egyéb kórokozó baktérium is megtelepedhet. Mindez azonban azt jelenti, hogy a hűtőtornyokat többnyire megfelelően kezelik és ellenőrzik, hiszen egyéb esetben ezek az értékek nem lennének ilyen kedvezők.

Legionella Pneumophila: elszaporodása az ivóvízrendszerekben nagyon súlyos következményekkel járhat.

Az ivóvíz esetében a Legionella-vizsgálatok kevésbé voltak szem előtt, pedig itt lényegesen rosszabb a helyzet, mint a hűtőtornyoknál. A vizsgált minták mintegy negyedében ugyanis kimutatták a Legionellát, és gyakoribb volt a figyelmeztető szint feletti eredmény is: 1048 vizsgált mintából 126 haladta meg a figyelmeztető szintet. A probléma ezzel az, hogy egy fertőzött ág a teljes vízrendszert el tudja fertőzni, ugyanis a Legionella a megfelelő beavatkozás nélkül elterjed. Mindemellett az ivóvíz-hálózatból nehezebb kiirtani, mint más rendszerekből.

Az ipari létesítmények, gyárak esetében nagyon komolyan kell tehát venni a Legionella vizsgálatát. Elég abba belegondolni, hogy egy-egy nagyobb gyárban akár kisvárosnyi ember is fürödhet naponta. A Legionella leginkább a vízből képződő aeroszollal, például zuhanyzás közben fertőz (lásd keretes írásunkat), amennyiben tehát bekerül az ivóvízrendszerbe, több száz, akár több ezer ember egészségét veszélyeztetheti.

Jó hír viszont, hogy a fürdők vizsgálata során kiderült: ez egy jól kézben tartott, rendszeresen ellenőrzött terület.

Az ipari létesítmények, gyárak esetén nagyon komolyan kell venni a Legionella vizsgálatát.

Mikor és hogyan kell vizsgálni a Legionellát?

A Legionella rendszeres vizsgálata Magyarországon 2016. február 4-től kötelező, az egyértelmű törvényi szabályozás ellenére azonban sajnos sok esetben a mai napig nem veszik elég komolyan ennek a területnek az ellenőrzését. Pedig az Emberi Erőforrások Minisztériuma 49/2015. (IX.6.) rendelete előírásainak értelmében az érintett létesítmények köre rendkívül nagy  – a közfürdőktől és a wellness-szállodáktól kezdve a hűtőtornyokkal rendelkező ipari létesítményeken, gyárakon át egészen a kórházakig, szociális intézményekig.

A törvény szerint az üzemeltetőnek vagy a tulajdonosnak a létesítményen belül minden kockázatot jelentő közegre (pl. vízhálózat, medencék, légkezelő rendszer stb.) ki kell jelölnie egy személyt, aki a kockázat megfelelő értékeléséért és kezeléséért felelős. A kockázat mértékétől függően legalább évenkénti egy, vagy esetenként ennél gyakoribb Legionella-vizsgálatot kell végezni az érintett kockázati közegből.

A zuhany az egyik legfontosabb veszélyforrás

A Legionellával kapcsolatos kockázatértékelést és az ahhoz kapcsolódó akkreditált laboratóriumi vizsgálatokat rendkívül komolyan kell venni, hiszen ezt a területet rendelet szabályozza, ez utóbbi végrehajtását pedig útmutató pontosítja.

Különösen az ipari létesítményeknek kell figyelemmel lenniük, hiszen a laboratóriumi vizsgálat eredményei alapján nem foglalkoznak a megfelelő mértékben az ivóvízrendszerekkel.

A Legionella jól érzi magát a klímarendszerekben és a közfürdőkben is.

Mi is pontosan a Legionella?

A Legionella egy mesterséges és természetes környezetben egyaránt előforduló baktérium, a langyos, meleg vízben hamar elszaporodik. Amennyiben vízzel érintkezünk, a Legionella semmilyen tünetet nem okoz, ám ha a szervezetbe belégzés útján kerül be (például zuhanyzás során), annak súlyos következményei lehetnek. Természetes élőhelyeken elsősorban a meleg vízű forrásokban, tengerekben, tavakban, folyókban, tározókban fordul elő, épített vizes környezetben pedig ott jelenthet elsősorban kockázatot, ahol úgynevezett aeroszol (az áramló levegőben lévő folyadékcseppek) keletkezhet.  Minden épített vízrendszer, elsősorban a hűtőtornyokkal rendelkező ipari létesítmények (illetve irodaházak, kórházak, fürdők stb.) hideg- és melegvíz-rendszereiben, légkondicionáló berendezéseknél, központi hűtőknél jelenthet kockázatot.

A Legionella-vizsgálatokkal kapcsolatban részletesen itt tájékozódhat.

A Legionelláról, annak szabályozásáról és vizsgálatáról pedig itt olvashat érdekes cikkeket:

Vizsgálni kell a Legionellát!

Fürdővizeink vizsgálata