A vízrendszerekben lappangó baktérium, a Legionella laboratóriumi mérések alapján komoly egészségügyi kockázatot jelent. Rendszeres ellenőrzése éppen ezért kötelező, különösen a fürdők és az ipari létesítmények vízrendszereire kell odafigyelni. Mit mutatnak a statisztikák? Miért veszélyes a Legionella, hogyan lehet megelőzni az elterjedését, milyen vizsgálatokat érdemes elvégezni? Laboratóriumi szakemberek segítenek eligazodni a kérdésben...

A világszerte ismert és rettegett, vízből képződő aeroszollal fertőző baktérium Magyarországon is több áldozatot szedett már, az általa okozott betegségek a mai napig rendkívül súlyos következményekkel járhatnak. A WESSLING Tudásközpont  több ezer Legionella-mérést végzett el, az adatok összesítése pedig a hamarosan beinduló turisztikai szezon, illetve az időszakosan bezárt, most újranyitó ipari létesítmények kapcsán újra ráirányítja a figyelmet a hírhedt Legionellára.

A WESSLING elmúlt években végzett mérései alapján több, mint ezer ivóvízminta negyedében kimutatták a Legionellát, amely a minták több, mint 12 százalékában pedig meg is haladta a figyelmeztetési szintet. Kiderült, hogy az ipari létesítményeknél, gyáraknál is komolyan kell venni a Legionella vizsgálatát: az adatok alapján a hűtőtornyokból származó minták több, mint tizedénél mutattak ki Legionellát, és ezek fele meghaladta a figyelmeztetési szintet.

A Legionella rendszeres vizsgálata Magyarországon 2016 óta kötelező, a hírhedt baktérium ugyanis komoly egészségügyi kockázatot jelenthet: a langyos, meleg vízben hamar elszaporodó Legionella akkor okozhat súlyos megbetegedést, ha a víz párájával kijut a környezetbe, és ezt az úgynevezett aeroszolt az ember belélegzi. Az általa okozott megbetegedés, a legionellózis lényegében egy atípusos tüdőgyulladás, amely a legyengült immunrendszerű embereknél akár halálos kimenetelű légúti eredetű betegség is lehet.

Kik lehetnek az érintettek?

A Legionella-fertőzés szempontjából kockázati közegnek tekintendő valamennyi olyan épített vízrendszer, amelyben együttesen adottak az alábbi feltételek: a 20-50 °C hőmérsékletű víz, a pangó vízterek kialakulásának lehetősége (nagy kiterjedésű rendszerek, amelyekben nem egyenletes, vagy nem minden ponton biztosított az áramlás), finom eloszlású vízpermet (aeroszol) képződése.

Az érintett létesítmények köre rendkívül nagy – a közfürdőktől és a wellness-szállodáktól kezdve a hűtőtornyokkal rendelkező raktárakon és egyéb ipari létesítményeken át egészen a kórházakig, szociális intézményekig.

A Legionella jelenléte és mennyisége a vízrendszerben laboratóriumi vízvizsgálattal meghatározható. A törvény szerint a fokozott kockázatot jelentő létesítményekben rendszeres mintavételt kell végezni a használati melegvíz-rendszerekben. Az egészségügyi és szociális létesítmények, kereskedelmi szálláshelyek esetében évente, a nedves hűtőtornyoknál, valamint a közfürdőkben (a 30°C-nál melegebb, vízpermetet képző medencék esetében) havontakell meghatározni a Legionella csíraszámot.

Mit lehet tenni a Legionella elszaporodásának megelőzésére?

Vadasi Tamás, a WESSLING Hungary Kft. Élelmiszerbiztonsági Üzletágának vezetője elmondta, hogy rendkívül fontos a víz áramlásának biztosítása, a szerelvények tisztítása és vízkőmentesítése, a folyamatos légcsere. Az átmenetileg használaton kívüli épületek esetén a vizes rendszerek üzemeltetése során ezért a fenti feltételek megszüntetésére, minimalizálására kell törekedni.  Rendkívül fontos elvégeztetni tehát az ivóvíz-mikrobiológiai vizsgálatokat. Ivóvíz és használati melegvíz esetén a pangó vízben fokozottan szaporodni képes mikroorganizmusok a Legionella mellett többek között a Coliform, az Escherichia coli, a Pseudomonas aeruginosa, illetve Enterococcus.

A Legionellával kapcsolatos kockázatértékelést és az ahhoz kapcsolódó akkreditált laboratóriumi vizsgálatokat rendkívül komolyan kell venni, hiszen ezt a területet rendelet szabályozza.

A Legionella-vizsgálatokkal kapcsolatban részletesen itt tájékozódhat.