Nem sokkal a National Geographic címlapján történt megjelenés után ismét fontos tudományos sikert ért el egy EKOL-os kutatás. A Élelmiszer-adalékanyagok és szennyezők (Food Additives and Contaminants) című szaklapban megjelent tanulmány eredményei rámutatnak arra, hogy bizonyos esetekben a kioldódásvizsgálatok egyszerűbb módszerekkel helyettesíthetők...

Bodai Zsolt Az oldhatóság meghatározása, mint a kioldódásmérések alternatívája című dolgozatában arról ír, hogy munkatársaival műanyagadalék-anyagok (hat UV-stabilizátor és öt antioxidáns) oldhatósági értékeit határozták meg az EU 10/2011/EC rendeletének megfelelő folyékony élelmiszer-utánzó modelloldatokban, valamint gyümölcsitalban és kólában.

A módszert az OECD 105-ös számú, a vízben való oldhatóság meghatározását leíró, előírásának módosításával építették fel. Tapasztalataik alapján ultrahang használatával és rövidebb kiegyenlítési idő alkalmazásával az oldhatósági meghatározások időigénye jelentősen csökkenthető. Kutatásuk során megállapították, hogy az oldhatósági értékek 25 Celsius fokon majdnem minden célvegyület esetében (mind az A,B,C és D1 élelmiszerutánzó modelloldatok, mind pedig a gyümölcsitalok és kóla esetén) alacsonyabbak, mint a speciális kioldódási határértékek. Kivételt csak a Tinuvin P és az Irganox 3790 adalékanyagok jelentettek. A D2-es modelloldat oldhatósága minden vegyületre nagyobb volt, mint 1000 μg/ml.

Az eredmények arra mutatnak rá, hogy bizonyos élelmiszerutánzó modelloldatokban az adalékanyagok oldhatóság annyira alacsony, hogy ezen adalékanyag-modelloldat párok kioldódásának további vizsgálatának szükségessége megkérdőjelezhető.

A dolgozat szerzői: Bodai Zsolt, Jakab Péter Pál, Novák Márton, Nyiri Zoltán, Szabó Bálint Sámuel, Rikker Tamás és Eke Zsuzsanna voltak.

A megjelenés hatalmas siker az Eötvös Loránd Tudományegyetem Kémiai Intézete és a független laboratóriumokat működtető WESSLING Hungary Kft. által közösen létrehozott Elválasztástechnikai Oktató és Kutató Laboratórium számára.