Megújult Magyarország első és egyetlen laboratóriumi „hírügynöksége”, a több, mint nyolc éve működő Laboratorium.hu. Hétről hétre immár több, mint 370 cikkben számoltunk be a laboratóriumi vizsgálatokról a környezetvédelem, az élelmiszer- és a gyógyszerbiztonság területén, elemzésekkel, számokkal és közérthető magyarázatokkal bemutatva azt a munkát, amely a korszerű vizsgálólaboratóriumokban zajlik. A külső megújulás kapcsán rövid összegzést adunk abból, mi minden jelent meg eddig tudományos portálunkon, azaz a Laboratorium.hu-n...

Miért cukor a cukor, és miért tej a tej? Hogyan hamisítják a mézet, és hogyan érdemes jó pálinkátfőzni a laboratóriumi vizsgálatok alapján? Miért veszélyes az azbeszt az épületekben, hogyan kell jelölni az allergéneketaz élelmiszereken? Valóban kommunikálnak egymással és az agyunkkal a szervezetünkben élő baktériumok? Netán még ételt is rendelnek? Honnan ered a Legionella kifejezés, és mire kell figyelni a fürdőkben? Vajon mit rejtenek ez E-számok? Mi az a GMO, és mi az a ftalát, amit a Tiszában találtak? Hogyan burkolta be a földet a hírhedt növényvédő szer, a glifozát? Doppingolunk, de nem is tudunk róla? Óvakodj a formaldehidtől – de miért? És miért fontosak a zaj-, fény- és levegővizsgálatok a munkahelyeken? Arról már nem is beszélve, hogy mi az a umami, a lupulon és a humulon?

A fenti felsorolás ugyan csak a töredéke annak a 370 szakcikknek, amelyeket az elmúlt nyolc évben a Laboratorium.hu-n közzétettünk a lehető legváltozatosabb témákban. Ami az összes anyagban közös: valamilyen módon mindannyiunk életét érintő területekről van szó. A WESSLING Tudásközpontban közel 30 év alatt felgyülemlett tudás jelentős részét (több millió vizsgálat eredményét) osztottuk meg tudománynépszerűsítő honlapunkon, a Laboratorium.hu-n tudományos igényű, de érthető cikkek formájában.

A Laboratorium.hu számolt be elsőként a Laborkalandországos online kémiaversenyről, itt jelent meg a Parányi Plasztiktalány projekt eredménye a hazai folyóvizek mikroműanyag-szennyezettségéről, olvasóink itt tudhatták meg először, hogyan vizsgálták Magyarország Cukormentes Tortáját, itt tájékozódhattak a Hungalimentaria konferencia legfontosabb híreiről vagy éppen a hazai bioszénkutatásokról.

Konyhakémia rovatunkban legutóbb a rostok szupererejéről számoltunk be, de ugyanitt olvashattak a vega burgerekről, az otthoni szaloncukor-készítés tudományáról, a legjobb keménytojás és tészta elkészítésének kémiai titkairól, a savanyúságokról, arról, hogy miért habzik a pezsgő és miért lyukas a sajt.

Ha már élelmiszerek: Ésszel a kosárba!elnevezésű tájékoztató cikksorozatunkban a növényvédő szerekről, az apró gombamérgekről, a csomagolóanyagokból kioldódó anyagokról, az étrend-kiegészítőkről a helyes jelölésről és még számos más témáról találtak hasznos információkat lapunk olvasói.

A magyar nyomtatott, online és elektronikus sajtó több, mint 1200 alkalommal idézte a Laboratorium.hu cikkeit: többek között az MTI, a Hirado.hu, az Inforádió, az Index, az Origo, 24.hu, Napi.hu, a Kossuth Rádió és a National Geographic, hogy csak a legnagyobbakat említsük, de rendszeresen közölte cikkeinket az Egészségkalauz, az Életforma.hu, a Weborvos.hu, a Femina.hu, Agrárszektor, a Népszava.hu, a Store Insider, a Trade Magazin, az InGreen magazin és a Transpack Magazin, valamint a regionális, megyei lapok és több európai hírügynökség is. A hűséges olvasóink mellett nagyrészt ezeknek a médiumoknak is köszönhető, hogy nyolc év alatt a honlap látogatottsága megötszöröződött!