Szupermodern, a 21. század kívánalmainak mindenben megfelelő laboratóriumot és kutatóközpontot adtak át Újpest szívében több, mint két és fél milliárd forintos beruházás keretében. A magyarországi befektetés fontos mérföldkőnek számít a német-magyar gazdasági és tudományos kapcsolatok erősödésében is – hangzott el a Kutatók Éjszakáján tartott rendezvényen. A WESSLING Tudásközpontban az oktatás és a tudományos ismeretterjesztés mellett rendkívül fontos kutatások folynak majd. Az intézetet Lepsényi István, a Nemzetgazdasági Minisztérium gazdaságfejlesztésért és -szabályozásért felelős államtitkára avatta fel - tudósított a Laboratorium.hu...

A tudásközpont több, mint két és fél milliárd forintos beruházás keretében épült meg Újpest szívében. A magyarországi befektetés fontos mérföldkőnek számít a német-magyar gazdasági és tudományos kapcsolatok erősödésében is – hangzott el a szakpolitikusok, egyetemi vezetők és német-magyar gazdasági szervezetek részvételével zajló avató ünnepségen.

A WESSLING Tudásközpont profiljába tartozó tevékenységek mindegyike szorosan kapcsolódik az Irinyi Terv stratégiai céljainak a megvalósításához, egyes kiemelt ágazatok innovációs hátterének biztosításához, legyen szó az élelmiszeriparról, az egészséggazdaságról, vagy a vegyiparról – közölte Lepsényi István államtitkár.

Lepsényi István: a WESSLING huszonöt éves hazai sikertörténete egyben az innováció-vezérelt gazdaságra való átállás nemzetközileg is felmutatható példája.

A WESSLING Tudásközpontot a vállalat 25 éves évfordulóján adták át. Az egyetemekkel és hatóságokkal közös hazai és európai kutatások is folynak majd a szupermodern laboratóriumban. Fotó: Lovász Csaba, Laboratorium.hu

Hangsúlyozta: a WESSLING huszonöt éves hazai sikertörténete egyben az innováció-vezérelt gazdaságra való átállás nemzetközileg is felmutatható példája, amely a tudástőke gyarapítására, a kutatás-fejlesztésre és innovációra támaszkodó iparágaink növekedése szempontjából kiemelkedő jelentőségű.

Az államtitkár szólt arról, hogy a kormány már több programot is kidolgozott a magyar gazdaság versenyképességének növelése érdekében, hiszen a továbblépéshez a változásokon át vezet az út. Ezek megvalósítása során segítjük az innováció-vezérelt gazdaságra való áttérést, erősítjük ipari termelésünket, támogatjuk vállalkozásaink megerősödését a hazai és az exportpiacokon egyaránt, illetve olyan kedvező üzleti környezetet alakítunk ki, amely segíti a hazai vállalatok sikeres működését – tette hozzá Lepsényi István.

Wintermantel Zsolt, Újpest polgármestere arról beszélt, hogy aki egyszer Újpestre jön, olyan környezetet talál, amelyről nem szívesen mond le. „A WESSLING Hungary Kft. hosszú éveken keresztül otthonra talált Újpesten, beilleszkedett, szerves részévé vált mindennapjainknak, életünknek.  Büszkék vagyunk arra, hogy egy cég lokálpatriótaként hoz döntéseket!” – hangsúlyozta a polgármester.

A Tudásközpontot Lepsényi István és Erwin Wessling avatták fel. Fotó: Lovász Csaba, Laboratorium.hu

Dr. Erwin Weßling, a nemzetközi laboratóriumhálózat alapítója ugyancsak rendkívül büszkén szemlélte az új Tudásközpontot. „Nagy örömmel tölt el, mekkora változás történt azóta, hogy Zanathy úrral együtt 25 évvel ezelőtt elindítottuk Budapesten a vállalkozást. Most egy olyan csúcstechnológiai épületet látok, amely minden tekintetben megfelel a jövő és az ügyfelek igényeinek, valamint a munkavállalók érdekeinek és a minőségi követelményeknek egyaránt” – mondta el Weßling úr.

A WESSLING Tudásközpont ünnepélyes alapkőletételét egy évvel ezelőtt, március 23-án tartották, amikor a vállalat vezetése hitet tett amellett: a széleskörű tudományos és kutatás-fejlesztési tevékenységükkel fontos szerepet kívánnak játszani a fenntartható fejlődésben és a társadalmi felelősségvállalásban – mondta Dr. Zanathy László, a WESSLING Hungary Kft. ügyvezető igazgatója.

A Tudásközpont egy év alatt, 2,7 milliárd forintos beruházással készült el. Fotó: Lovász Csaba, Laboratorium.hu.

„A WESSLING Tudásközpont ma valóban lehetővé teszi, hogy munkatársainkkal, szakértőinkkel és a velünk együttműködő, segítő egyetemekkel, állami ellenőrző és támogató szervezetekkel, kutatás-fejlesztési programokkal közösen mindezeket a célokat megvalósítsuk – mondta el Zanathy László, hozzátéve, hogy az új tudásközpontban a következő években további 100 munkahely létesítését tervezik.

A WESSLING Tudásközpontban az élelmiszer- és egészségbiztonság, illetve a környezetvédelem területén folynak majd kutatások. Fotó: Lovász Csaba, Laboratorium.hu

A WESSLING Hungary Kft. akkreditált laboratóriumi vizsgálatai mellett már az elmúlt években is kiterjedt kutatási tevékenységet folytatott. A legjelentősebb magyar egyetemekkel (ELTE, Corvinus, SZIE) többek között az eredetvédett pálinkák előállítását és nyomon követési rendszerét, gyümölcsfajra optimalizált lepárlás szabályozó berendezést, a mangalica genom kimutatását, mikotoxinok vizsgálatát, valamint a halhúsból készült termékek minőségét befolyásoló tényezőket kutatták-kutatják a laboratóriumban.

Az ELTE-vel közösen fenntartott elválasztástechnikai egyetemi laboratóriumukban zajlott kutatások eredményeként megvalósult több száz növényvédőszer egyidejű detektálása, különféle gyógyszerek hatóanyagainak meghatározása felszíni vizekben, valamint a műanyag csomagolások élelmiszerekre történő kioldódásának vizsgálata.

A WESSLING a társadalmi felelősségvállalás terén is éllovas: hosszú évek óta a NÉBIH-hel közösen szervezi meg az élelmiszer-biztonság egyik legfontosabb tanácskozását, a Hungalimentaria konferenciát, Élelmiszervizsgálati Közlemények címmel tudományos szaklapot ad ki (ugyancsak NÉBIH közreműködésével), középiskolás kémiaversenyt (Laborkaland), közérdekű, ismeretterjesztő honlapot működtet (Laboratorium.hu).

A Tudásközpontban ezt a már megkezdett utat kívánják még teljesebbé tenni: kiterjedt kutatásokat folytatnak a környezetvédelem, az élelmiszer-biztonság és az egészségvédelem területén, együttműködve a felsőoktatási intézményekkel (ELTE, SZIE, Corvinus), széleskörű tudományos tájékoztatást valósítanak meg, komoly szerepet játszanak a középiskolai és a felsőoktatásban, szakmai konferenciákat szerveznek, és nemzetközi kutatásokban vesznek részt.

Lepsényi István a díszszalag átvágása után az eseményen megjelent vendégekkel együtt megtekintette a Tudásközpont laboratóriumait.

Háttér - a WESSLING Hungary Kft-ről röviden:

A WESSLING Hungary Kft. egy akkreditált, független laboratórium, amely immár több mint húsz éve, 1992 óta végez akkreditált kémiai és mikrobiológiai vizsgálatokat Magyarországon. Három nagy területen tevékenykednek: környezetvédelem (víz, talaj, levegő, hulladék), élelmiszer-biztonság (élelmiszer, takarmány, étrend-kiegészítők, csomagolóanyagok) és egészségvédelem (gyógyszervizsgálatok, munkahelyi vizsgálatok).

Emellett számos más, a fentiekhez kapcsolódó szolgáltatást nyújtanak: GMO-vizsgálatokat végeznek, foglalkoznak gyógyszer-felszabadítással (batch release) és mézvizsgálattal, pálinkavédjegyet adnak ki, üzemi, telephelyi felméréseket, azbesztvizsgálatot végeznek. A német-magyar családi vállalkozás által létrehozott WESSLING Hungary Kft. egy nemzetközi hálózat tagja, nem csak szolgáltatásaival van jelen a régióban, hanem kiterjedt tudományos és tájékoztató tevékenységével is fontos társadalmi szolgálatot végez.

A WESSLING Hungary Kft-ben közel 270-en dolgoznak, a cég forgalma 2016-ban megközelítette a 4 milliárd forintot. Megrendeléseik, partnereik számát tekintve a legnagyobb, piacvezető laborok és szaktanácsadók közé tartoznak. A Tudásközpont létrehozása 2,7 milliárd forintba került, nettó 6700 m2 iroda és vizsgáló laboratóriumi terület, 3900 m2 felszínalatti mélygarázs és raktár, valamint több ezer m2 kert jött létre.

További információ:

www.wessling.hu

https://www.eurofins.hu/analytical-services-hungary/"https://i.postimg.cc/9FdSt0gK/wtkepuletablakok.jpg" style="display: block; margin-left: auto; margin-right: auto; width: 100%; padding: 5%" />