Nadragulya, beléndek, csattanó maszlag, kokacserje… A felsorolt növények közös jellemzője, hogy mindegyik tartalmazhat a központi és a perifériás idegrendszerre ható vegyületeket. A gyomnövényekből az élelmiszerekbe és takarmányokba a betakarítás során esetlegesen bekerülő anyagokat rendszeresen vizsgálni kell az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) szakvéleménye és az Európai Bizottság élelmiszerekben előforduló szennyezőanyagokról szóló rendelete alapján. Vadasi Tamás, az idén 30 éves, nemrég az Eurofins nemzetközi laboratóriumi hálózathoz csatlakozott WESSLING Hungary Kft. élelmiszerbiztonsági üzletágvezetője a vizsgálati módszerek mellett a kiemelten vizsgálandó termékek körét is kifejtette a Laboratorium.hu legfrissebb cikkében...

Mik azok a tropán alkaloidok és miért veszélyesek az emberre?

A tropán alkaloidok a Brassicaceae és a Solanaceae (pl. nadragulya, beléndek, csattanó maszlag), illetve az Erythroxylaceae (pl. kokacserje) családokba tartozó növények toxikus hatású, másodlagos anyagcseretermékei. A növény minden részében megtalálhatók, így a magban is. Eddig több mint 200 tropánvázas alkaloidot azonosítottak különböző növényekben – olvasható a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal honlapján található meghatározásban.

A csattanó maszlag a központi és a perifériás idegrendszerre ható vegyületeket tartalmazhat

Ugyanebből a cikkből az is kiderül, hogy az említett vegyületek az élelmiszerekbe, takarmányokba a növények betakarítása során, gyomnövényekből eredő szennyeződéssel juthatnak be. A tropán alkaloidok nagyobb mennyiségben a szervezetbe kerülve befolyásolják a központi- és a vegetatív idegrendszer működését, szájszárazságot, pupillatágulást, szívritmuszavart, és egyéb idegrendszeri tüneteket okozhatnak.

Mi a helyzet a szabályozással és a laboratóriumi vizsgálatokkal kapcsolatban?

Amint azt Vadasi Tamástól megtudtuk: az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) az élelmiszerekben és takarmányokban előforduló tropán alkaloidok témájában elfogadott egy szakvéleményt, amely szerint indokolt, hogy a tagállamok az élelmiszer-ipari vállalkozók aktív bevonásával nyomon kövessék a tropán alkaloidok élelmiszerekben való előfordulását, különösen a következőkben:

  • Gabonafélék és gabonafélékből származó termékek (prioritási sorrendben)
  • Hajdina, cirok, köles, kukorica és hajdina-, cirok-, köles- és kukoricaliszt
  • Csecsemőknek és kisgyermekeknek szánt gabonaalapú élelmiszerek
  • Reggeli gabonapelyhek
  • Malomipari termékek
  • Emberi fogyasztásra szánt magvak
  • Gluténmentes termékek
  • Étrend-kiegészítők, teák és gyógynövényteák
  • Hüvelyes zöldségek (hüvely nélkül), hüvelyesek és olajos magvak, valamint az ezekből származó termékek.

Vadasi Tamás hozzátette: fontos kitétel még, hogy a laboratóriumoknak a tropán alkaloidok közül az atropint és a szkopolamint mindenképpen meg kell tudniuk határozni. Erre a két vegyületre az EFSA szigorú határértéketis megállapított: a csecsemők és a kisgyermekek számára készült bizonyos kölest, cirkot és hajdinát, valamint az ezekből származó termékeket tartalmazó, feldolgozott gabonaalapú élelmiszerek esetében ez az arány 1 μg/kg. 2022. szeptember 1-től kukoricára, hajdinára, kölesre, gyógynövényforrázatok alapjául szolgáló szárítmányokra is szigorú határértéket határozott meg az Európai Bizottság vonatkozó rendelete.

Az Európai Bizottság rendelete többek között a kukoricára vonatkozóan is szigorú határértéket határozott meg az atropin és a szkopolamin vonatkozásában

A nyár végén a nemzetközi szinten is piacvezető Eurofins-csoporthoz csatlakozott WESSLING Hungary Kft. élelmiszervizsgáló laboratóriumában mindkét vegyületet vizsgálják, mégpedig rendkívül komoly, kromatográfiás és tömegspektrometriás módszerekkel.

Mind a termelőknek, mind pedig az élelmiszeripari vállalatoknak, forgalmazóknak érdemes tehát kifejezetten figyelni a tropán alkaloidok jelenlétére termékeikben, és fontos elvégezni azok rendszeres laboratóriumi vizsgálatát is.

Kapcsolat:

Eurofins WESSLING Hungary Kft.

1045 Budapest, Anonymus utca 6.

E-mail: food@wessling.hu

Tel.: +36-1-872-3622

Mintaátvételi információk:

Helyszín: 1045 Budapest, Anonymus utca 6., B épület, élelmiszer-mintaátvétel

Időpont: munkanapokon 8:00-tól 17:00-ig

Peszticid/mikrobiológiai vizsgálat esetén 14:00-ig