Vizsgálólaboratóriumunkban a környezeti minták és a gyógyszerek mellett az élelmiszerek is igen jó helyre találnak, de nem csak az olyan alaptermékek, mint a hús, a tej vagy a zöldségek, hanem még a torták is! Magyarország Cukormentes tortája például minden évben nálunk vendégeskedik. Miért fontos a vizsgálata? Hogyan zajlik? E cikkből minden kiderül...

Magyarországon ma 750 ezer regisztrált cukorbeteg él, és ugyanennyien nem is tudnak arról, hogy cukorbetegek. A kezeletlen cukorbetegségnek súlyos következményei lehetnek (vakság, amputáció, veseleállás, keringési problémák). Az Erős Antónia által életre hívott Egy Csepp Figyelem Alapítvány a cukorbetegség korai felismeréséért és megelőzését tűzte ki célul, főként gyerekes családoknak és fiatal felnőtteknek szóló programokat szervezésével.

A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt immár negyedik alkalommal hirdetik meg, a cél nem csupán a cukormentes receptek és technológiák bevezetése a magyar cukrászatokba, hanem a figyelem felhívása az egészséges életmód fontosságára.

A beérkezett pályaműveket immár hagyományosan laboratóriumunk vizsgálja. Az elmúlt 3 év vizsgálatai azt bizonyították, hogy fehérliszt, hozzáadott cukor, mesterséges adalékok és tartósítószer nélkül is lehet mennyei süteményeket készíteni! Az almatorta egressel 2012-ben Zila László cukrászmester nevét dícsérte. 2013-ban a ribizlihabos-almás rétegessel Nándori László tette magasra a mércét a szakmabeliek számára.

Laboratóriumunk mérései alapján kiderült, hogy egy szelet cukormentes torta valóban csak 130 kalóriát tartalmaz. Azt is kiderítettük, hogy ugyanennyi mennyiségben mindössze 8,9 g szénhidrát van. Ez azt jelenti, hogy egy-egy szelet cukormentes tortát megehetünk akár uzsonnára vagy tízóraira is, nem fogunk tőle elhízni, és természetesen a cukorbetegek is nyugodtan fogyaszthatják.

Hogyan vizsgáljuk a cukrokat?

Sokan azt gondolhatják, hogy az élelmiszerek cukortartalmának meghatározása  nem túl bonyolult feladat. Annyiban igazuk is van, hogy ez egy viszonylag egyszerű vizsgálat… ha éppen nem kell szétbontani a poliszacharidokat…vagy nem répacukorról van szó…vagy ha nem egyszerre vannak jelen az élelmiszerben a mono- és a poliszaharidok. Mi sem mutatja jobban, hogy mennyire összetett a kérdés, mint az, hogy ha a teljes szénhidrát-tartalomra vagyunk kíváncsiak egy élelmiszerben, akkor gyakran kénytelenek vagyunk megmérni a többi összetevő mennyiségét (fehérje, zsír, rost, hamu) is, és mindezt kivonjuk százból!

Ezzel kapcsolatban itt olvashat érdekes cikket.

Mivel azonban jelen esetben kifejezetten egy cukormentes élelmiszerről van szó, érdemes tudakozódni arról is, hogy az adott termék mennyi aszpartámot tartalmaz, illetve, hogy mekkora mennyiséget viszünk be a szervezetünkbe a nevezett vegyületből. Bár az aszpartámbevitel a szokásos étrend esetén nem ad okot aggodalomra, és a magyarok aszpartám-kitettsége európai szinten is átlagosnak tekinthető, egy nemrég publikált kutatás szerint a kisgyermekek édesített joghurtok és üdítők fogyasztásával túlléphetik az elfogadható napi beviteli értéket. Érdekes eredményt mutat az átlagos fogyasztó aszpartám bevitelének élelmiszer-kategóriánként történő megoszlása is.

A jelenlegi tudományosan elfogadott táplálkozástani ajánlások az energiabevitel 10%-ában ajánlják a maximális cukorfogyasztást, ám az emberek a legtöbb fejlett országban – így Magyarországon is – ennél jóval többet esznek, ami hosszabb távon jelentősen növeli bizonyos betegségek kockázatát. A cukorhelyettesítők kisebb mértékben (az emészthetetlen cukorpótlók egyáltalán nem) növelik meg a vércukorszintet, és fogszuvasodást sem okoznak.  De fontos megjegyezni: a cukormentes élelmiszerek fogyasztása nem feltétlenül okoz testsúlycsökkenést, hiszen az éhségérzet ugyanúgy megmaradhat. Több tanulmány is bizonyította ezt.

Mindenesetre a gyorsan felszívódó egyszerű cukrok bevitelét bizonyos diéták vagy betegségek, mint például az 1-es típus diabétesz (cukorbetegség) esetén lehetőleg kerülni kell. A cukorhelyettesítők erre szolgálnak alternatívaként: céljuk, hogy csökkentsék az adott termék energiatartalmát úgy, hogy az íz-élmény megmaradjon.

A cukorpótlókról és azok vizsgálatáról itt tudhat meg többet

És mindezek után térjünk vissza Magyarország Cukormentes Tortája versenyhez!

Fontos újdonság, hogy ettől az évtől kezdve a verseny nyílt: nem csak ipartestületi tagok jelentkezhetnek, hanem bármely cukrászda és vendéglátó egység is. A nevezés díjtalan, több tortával is lehet nevezni. A Magyarország Cukormentes Tortája program részeként idén is lesz háziverseny: a legfinomabb és legegészségesebb otthon készült tortát díjazzák, amely fehér liszt és hozzáadott cukor nélkül készül, kalória- és szénhidrátszegény, tehát egy cukorbeteg étrendjébe is nyugodtan beilleszthető.

Ahogy már mondtuk, a tortákat ezúttal is laboratóriumunk vizsgálja majd, alig várjuk tehát a finomságokat!