Húsvétra készítsünk pattogó tojást! Az épp nyíló növényeket pedig használjuk fel indikátorként! A tavaszi szünet remek alkalmat nyújt az otthoni kísérletezésre, a sok szemléletes feladat után elérkezett a Laborkaland Online internetes verseny legizgalmasabb pillanata, amikor az érdeklődők a gyakorlatban is megtapasztalhatják a kémia varázslatos világát...

Pattogó tojás

A pattogó tojás elkészítéséhez elég a háztartási ecet, amelynek segítségével a tojás kemény héjától megszabadulhatunk. Az ez alatt lévő félig áteresztő hártya rugalmas réteg. A tojás megduzzad, kifeszíti a hártyát, amely van annyira erős, hogy magában tartsa a folyékony-kocsonyás anyagot, még kisebb pattogtatás esetén is. (Maximum két-három centiméter magasságban lehet csak pattogtatni). Vajon mi történik abban az ecetsavas oldatban, amelyik leoldja a tojás meszes héját?

Ez a tojás már héj nélküli, de nem főtt, hanem pattogó (mégha most éppen nem is pattog...)

Indikátor növények

Egy átlagos háztartás tele van különböző savas és lúgos anyagokkal (ecet, citromsav, szódabikarbóna, szappan, mosópor oldata, stb.). Hogyan tudjuk bebizonyítani ezekről, hogy valóban rendelkeznek a fent említett kémiai tulajdonságokkal? A verseny szervezői segítségképpen elmondták, hogy a közvetlen környezetünkben számos olyan növény él, amelyek érzékenyen jelzik a pH változását.

A kísérleteket bárki elvégezheti otthon, majd a rövid leírással ellátott, fényképekkel vagy videóval dokumentált eredményt egy gombnyomással feltöltheti a Laborkaland.hu adott feladatához tartozó felületre.

Laborkaland Online

A Laborkaland Online internetes kémiaverseny szervezői nem zseni kémikusokat keresnek, hanem olyan diákokat, akiket érdekel, hogyan működik a világ körülöttünk. A feladatok a középiskolás tananyagra alapulnak, a könnyen megoldható, a felvetett problémákra adott válaszok pedig rávilágítanak a kémia mindennapjainkban betöltött szerepére. A Laborkaland Online legfontosabb célja, hogy minél több diák csodálkozhasson rá a kémia világára, az internet pedig kitűnően alkalmas erre a célra, hiszen itt bárki hozzáférhet a feladatokhoz, tesztsorokhoz.

A verseny eddigi statisztikái azt mutatják, hogy új megközelítéssel, a mindennapi életből vett példákon keresztül a diákok sokkal jobban motiválhatók, és jobban bevonhatók a feladatok megoldásába, illetve a kémia alaptörvényeinek megismerésébe. A középiskolásoknak eddig többek között a következő kérdésekre kellett választ találniuk a kémia segítségével: hogyan készítettek fagylaltot a mélyhűtő feltalálása előtt, miért sózzuk az utakat, miért veszélyes a gőz a fürdőszobában, egyáltalán mi a különbség a gáz és a gőz között, hogyan lesz szappan a panírból, mi történik a dinnyével, ha tengervízben hűtjük, mitől függ a sajtban a lyukak mérete, mennyi alkohol van a kefirben…

Magyarország első, a kémia népszerűsítését célul kitűző online versenyét a független laboratóriumokat működtető WESSLING Hungary Kft. és a Csodák Palotája szervezésében bonyolítják le. A verseny nem tét nélküli, hiszen a legjobban teljesítő diákok egy laboratóriumi kalandnapon vehetnek részt, és kísérletezhetnek a Csodák Palotájában!

A www.laborkaland.hu honlapon mindenki megtalálja a feladatok részletes leírását.

A forduló március 24-én indul. Jó kísérletezést!