A melegvíz útja a háztartásokig, gombavizsgálat, pálinkatudomány, csempészek elleni küzdelem: a 4évszak tudománya elnevezésű kiállítássorozat újabb állomásához érkezett: ezúttal az őszhöz kapcsolódó tevékenységek, jelenségek tudományos hátterét igyekszik bemutatni olyan jelentős intézmények, magánvállalatok segítségével, mint az ELTE Füvészkertje, az FKF Zrt., a FŐTÁV vagy a független vizsgálólaboratóriumokat üzemeltető WESSLING Hungary Kft. A Csodák Palotája Campona üzletházban található központjában már látogatható a Szüretelő Tudomány kiállítás...

A Csodák Palotája januárban indította el a négy évszak tudományos rejtelmeit bemutató kiállítássorozatát. A téli Szállingózó tudományt a tavaszi Rügyező és a nyári Csobbanó követte, szeptember közepétől pedig a Csopa Campona valamennyi látogatója megismerkedhet a borongós, esős időszak apró részleteivel.

A WESSLING laboratórium Laborkaland internetes kémiaversenye immár harmadik alkalommal állít ki tablót a 4évszak tudományán. A legelső, Szállingózó tudomány elnevezésű tárlaton a tablók, interaktív elemek a hó és jég világát mutatták be. A Laborkaland program egyik feladata a fagyasztó nélküli fagylalt elkészítése volt. Ez a folyamat ugyanazon a jelenségen alapul, mint a havas, jeges utak sózása: a jég olvadáspontja ugyanis a sótartalomtól függően változik.

A tavaszi, Rügyező tudomány kiállításon arra hívta fel a figyelmet a Laborkaland, hogy a virágok, növények indikátorként is kitűnően működnek! Az, hogy épp milyen színbe pompáznak a virágok, függ attól, mennyire savas, vagy lúgos a víz, amelyet a virág felszív. Azokat az anyagokat, amelyek színváltozással jelzik az oldat kémhatását, indikátoroknak nevezzük. Savas vízben a lila orgona színe vöröses árnyalatot vesz. Minél savasabb (minél kisebb pH-jú) a víz, annál vörösebb lesz a virág. Ugyanígy lúgos oldatban a színe kékre, zöldre majd a nagyon lúgos (magas pH-jú) vízben a virág színe sárga lesz.

"Öntsünk egy kis ecetet a vázába, vagy tegyünk bele citromsavat, ha rózsaszín-vörös orgonát szeretnénk. Ha kék-zöld-sárga virágra vágyunk, akkor szódabikarbónával kísérletezzünk!" - buzdítottak akkor otthoni kísérletezésre a program szervezői.

"Június 15-től a Csopa Campona több mint 35 ezer vendége tanulhatott az évszakról a Csobbanó tudomány kiállításon" - mondta el Paszternák András, a program szervezője. A víz, a napsütés, a nyári pihenés és a fagylalt állt az érdeklődésünk középpontjában. Belestünk a vízvezetékek világába, találkoztunk a vízimentőkkel és a vízirendőrökkel, hajóztunk a Dunán, a tiszai csempészek nyomába eredtünk a vámosokkal. Közösen ellenőriztük a vízminőséget, megismertük a talaj jellegzetességeit, megmártóztunk a budapesti gyógyfürdők medencéiben, s a szemétégetők világát is megismertük - mondta el a szakember a Csopamédiának.

A szakmai partnerek által kidolgozott mozaikdarabok a Szüretelő tudomány tárlatán is egységes egésszé állnak össze. Az Állatorvos-történeti Gyűjtemény kollégái a állattartók évszakhoz kapcsolódó feladatait és az állatorvosképzés történetét tárják az érdeklődő látogatók elé, néhány istállókban elhelyezett műszer is helyet kap a térben. Az ELTE Füvészkertje a színes kerti forgatagról, míg az FKF - Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit Zrt. az őszi közterületi munkákról és a Pusztazámori Regionális Hulladékkezelő Központ mindennapjairól tudósít. A hidegebb időre a FŐTÁV - Budapesti Távhőszolgáltató Zrt. segítségével készülünk, megismerve a melegvíz útját az erőművektől a háztartásokig és az intézményekig. A gombák és a gombavizsgálat tudománya a Fővárosi Önkormányzat Csarnok és Piac Igazgatósága jóvoltából költözik be a kiállítótérbe, az időjárást az Időkép Üzleti Szolgáltatások Kft. közreműködésével követjük. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársainak jóvoltából folytatjuk a csempészek elleni küzdelem bemutatását, ezúttal a folyami és tengeri vámosok történetével ismerkedünk. Most először dolgozunk együtt a Nemzeti Örökség Intézete által üzemeltetett Kegyeleti Múzeummal, az emlékezés sokszínűségére hívjuk fel a figyelmet.

A Szüretelő tudományon a nyári  vidám, sárga színről, a kicsit komorabb lilára váltottak a szervezők, akik a kiállítással nem a teljességre törekedtek, hanem az ősz néhány érdekes momentumát ragadták meg.

A szürethez kapcsolódóan a Laborkaland Online - WESSLING Közhasznú Nonprofit Kft. a pálinkákkal, a pálinka vizsgálatával foglalkozik. Tablójukból kiderül, hogy miért veszélyes a metilalkohol a pálinkában, és hogyan lehet a metanolképződést csökkenteni. A Laborkaland idei fordulója, a Laborintus (link a Laborintus menüpontra) még talán az eddigieknél is több izgalmat kínál a versenyzőknek: időutazást, találkozást nagy kémikusokkal, szabadulást a laborintusból, na meg persze rengeteg feladatot, amelyeket sikeresen megoldva még az alkimisták legfőbb álmát, az aranycsinálás titkát is megtudják!

A Laborkaland-Laborintus online kémiaverseny fődíja: kalandozás egy igazi vizsgálólaboratóriumban, illetve kísérletezés a CSOPA Playbarban, ahol további, életre szóló élményeket is szerezhetnek a győztesek.

A szakmai partnerek által kidolgozott mozaikdarabok a Szüretelő tudomány tárlatán is egységes egésszé állnak össze.

A Szüretelő tudománnyal kapcsolatban itt talál további tudnivalókat.

A Laborkaland programról itt tájékozódhat.