Ami természetes, az egészséges is – gondolná az ember, pedig nem árt, ha gyanakvóak vagyunk. A „Stevia” elnevezésű édesítőszer hatalmas népszerűségnek örvend Európában, és annak hatóanyagával nincs is gond, azonban a Stevia levelének élelmiszerként történő forgalmazása jelenleg tiltott tevékenység - derül ki az Élelmiszervizsgálati Közlemények című tudományos lap hamarosan megjelenő számából...

A Stevia (illetve magyarosan sztívia) leveléből kivont szteviolglikozidok az 1970-80-as években váltak ismertté Európában, és népszerűségük azóta is töretlenül növekedik, köszönhetően annak, hogy elképesztő, a cukoréhoz képest 350-szeres (!) az édesítőerejük.

A sztíviának a cukorhoz képest 350-szeres az édesítőereje. Fotó: Tolokán Adrienn

A körülbelül 150-300 faj közül konkrétan a Stevia rebaudiana Bertoni növény leveleiben találhatók azok a szteviolglikozidok (szteviozid és rebaudiozid A), amelyek az édesítő hatást biztosítják. Az édesítőszer 95%-ban csak ezen alkotórészek valamelyikét, illetve azok kombinációját tartalmazza. Mivel az emberi szervezetre nincs káros hatással, az EFSA (Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság) átfogó vizsgálatait követően az Európai Bizottság 2011-től, E960 jelű adalékanyagként engedélyezte a szteviolglikozidok meghatározott mennyiségű felhasználását.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) és a Földművelésügyi Minisztérium kutatói által jegyzett tanulmányban felhívják a figyelmet arra, hogy a növény levelét sok helyen gyógyhatásúként írják le. Ezek a források azonban gyakran nem térnek ki arra, hogy a kívánt hatás nem a teljes levél felhasználásával érhető el, hanem az abból speciális eljárással kivont komponensekkel. Ha a teljes levelet fogyasztjuk el nyers, esetleg leforrázott formában, olyan káros hatású anyagok is kerülhetnek a szervezetünkbe, amelyek például elvonják a bevitt kalciumot és vasat.

Bioboltokban és az interneten is gyakran találkozunk a sztívialevelekkel, amelyeket szárítva, gyógyhatású készítményként árusítanak. Fotó: Tolokán Adrienn

Mindezek mellett az Élelmiszerügyi Tudományos Bizottság (SCF) véleménye alapján a sztívia nyers leveléről a mai napig nem állnak rendelkezésre olyan információk, amelyek elegendőek lennének annak biztonságosságának meghatározásához. A toxikológiai vizsgálatok során kapott adatok ráadásul aggodalomra adnak okot, így az Európai Unió területén a Stevia rebaudiana Bertoni növény, és annak szárított leveleinek forgalmazása a 2000/196/EK Bizottsági határozat szerint tiltott tevékenység.

A határozat ellenére az Európai Unió tagállamai közt nincs egyetértés ebben a kérdésben – olvasható az Élelmiszervizsgálati Közleményekben. Sajnos bioboltokban, biopiacokon, illetve az interneten Magyarországon is gyakran találkozhatunk előre csomagolt, szárított sztívialevelekkel, amelyek csomagolásán általában csak annyi szerepel: „Stevia”.

A Stevia szobanövényként gyönyörű és legális, élelmiszerként azonban veszélyes és tiltott. Fotó: Tolokán Adrienn

Németországban és Ausztriában egy 2010-ben alakult non-profit szervezet, a World Stevia Organisation végez kutatásokat ezen a területen, valamint idő közben megalakult az EU által támogatott Go4Stevia-projekt is, amely a Stevia rebaudiana Bertoni veszélyességét vizsgálja és az eredmények tükrében 2017-ben újra benyújthatja az engedélyezési kérelmet.

Amennyiben bárkinek kételye támad a kétes eredetű, gyógyhatásúnak mondott termékekkel kapcsolatban, keresse meg a hatóságot vagy forduljon független vizsgálólaboratóriumhoz.

További érdekes cikkek a témában:

Tiltott gyümölcs az édes íz? Terítéken az édesítőszerek

Édesített élet: kutatás az aszpartámról