Komposztálhatóságot és biológiai lebonthatóságot is vizsgálnak egy nemrég nyílt francia laboratóriumban. Elsősorban papír és műanyag csomagolóanyagokat tesztelnek majd, a szolgáltatás Magyarországról is elérhető, a terméktanúsítással kiegészítve pedig a fogyasztóknak és a forgalmazóknak egyaránt kiemelt bizitonságot jelenthet...


A nemzetközi laboratóriumhálózatot működtető WESSLING-csoport GreenLab elnevezésű új létesítményében azt ellenőrzik majd, hogy a vizsgált anyagok természetes körülmények között, például vízben vagy talajban a környezet károsítása nélkül képesek-e a lebomlásra, illetve komposztálódásra. A Franciaországban is egyedülálló laboratórium szolgáltatása a cégcsoport budapesti tudásközpontja terméktanúsításával kiemelten biztonságos termékek forgalmazását teheti lehetővé.

„Először főként papír alapú csomagolóanyagok komposztálhatósági vizsgálatai végezzük el, de hamarosan következnek a műanyagok és biológiai eredetű anyagok: evőeszközök, zacskók, talajtakaró fóliák, stb. Igyekszünk megfelelni annak az egyre erősebb gyártói igénynek, hogy a környezetet egyre kevésbé terheljük” - mondja Jean-François CAMPENS, a WESSLING Franciaország ügyvezető igazgatója.


A Franciaországban megépült új laboratórium kialakítását a Gault & Frémont cégcsoporttal (papír, kartonpapír és sütőipari megoldások, csomagolóanyagok gyártója) való együttműködés ösztönözte és gyorsította fel.


A laboratórium egyik helyiségének érdekessége, hogy különleges szigetelt, tömített falai segítségével megőrizhető a belső tér 25°C-os hőmérséklete, illetve hogy itt állandó sötétség uralkodik: a szabvány szerint ugyanis így kell végezni a komposztálhatósági a biológiai lebonthatósági vizsgálatokat. Az ipari komposztálás körülményeinek modellezése érdekében a WESSLING GreenLab biológiai lebonthatósági vizsgálatokat 58°C hőmérsékletű szárítószekrényben is végez, és a laboratórium rendelkezik egy növekedést elősegítő kamrával is a növények ökotoxikológiai vizsgálatához. Ezek a vizsgálatok azért szükségesek, hogy biztosan meg tudjuk mondani, nincs-e a lebomlott anyagot tartalmazó komposzt hatással a növények fejlődésére.


A WESSLING budapesti Tudásközpontjában a laboratóriumi vizsgálatokhoz kapcsolódó komplex terméktanúsítást végeznek – többek között csomagolóanyagok, élelmiszerekkel kapcsolatba kerülő termékek esetében is. A termék megfelelőségét igazoló szakértői értékelés és tanúsítás elsősorban a fogyasztók egészségét, bizalmát, a gyártók és forgalmazók biztonságát szolgálja, emellett piaci előnyt is jelent. A két szolgáltatás összekapcsolásával a WESSLING-csoport jelentős segítséget nyújt az új típusú, környeztbarát termékek biztonságos és sikeres forgalmazásához.