A válasz: a tudomány. Legalábbis a Csodák Palotájában, ahol új, tavaszköszöntő kiállítás nyílt 2016. március 14-től. Ahogy a szervezők fogalmaztak: lassan alábbhagy a havazás, és egyre gyorsabban olvadnak a jégcsapok a Csopa kiállítóterében. A Rügyező Tudomány elnevezésű tavaszi tárlat egyik tablóját laboratóriumunk készítette el, amelyen a növények egy eddig kevésbé ismert szerepkörben, indikátorként szerepelnek...

A Csodák Palotája negyedévente megújuló tárlatainak sorát a téli Szállingózó tudomány elnevezésű kiállítás nyitotta január közepén. A tablók, tárlók, interaktív elemek a hó és jég világát mutatták be: kiderült, hogyan születik a hópehely, hogyan dolgoznak az időjósok, hogy mi történik a hóval, ha megsózzuk, hogyan fejlődött a korcsolya, hogy kerül a hó a filmvászonra.

A laboratóriumunk által indított oktatóprogram, azaz a Laborkaland már közel fél éve együttműködik a Csodák Palotájával. Ahogy a téli tárlat során, úgy most tavasszal is örömmel vettünk részt a 4 évszak tudománya sorozat Rügyező tudomány című kiállításának megszervezésében is.

A szervezők elképzelése szerint a tavasz apró mozzanatain keresztül az érdeklődők közelebb kerülnek a mindennapok tudományához, megismerik a hétköznapi jelenségek okait, a használati eszközeinkben rejtőző tudást.

Ezúttal az újjáéledő erdő, az állatok és növények tavasza mellett a kiállítás látogatói elmerülhetnek az időjárás és előrejelzés, a vándorcirkuszok, a mentés és a forradalmak tudományában is.

Laboratóriumunk ezúttal a színek kémiájába kalauzolja el a látogatókat. A tavasz beköszöntével ugyanis kizöldül a természet, a növények színpompás külsőt öltenek, a színek azonban kémiai folyamatokat is jeleznek. Ki gondolta volna például az orgonáról, hogy kitűnő indikátorként működik?

Ugyanezt a jelenséget járja körül a Laborkaland Online kémiai vetélkedő is, a legutolsó forduló otthon vagy az iskolában elvégzendő egyik kísérletében ugyanis olyan növényeket kell gyűjteni a kertben, amelyek a háztartásban megtalálható savas vagy lúgos anyagok indikátorai.

Érdemes tehát ellátogatni a Csodák Palotája legújabb kiállítására, ahogy érdemes bekapcsolódni a Laborkaland Online internetes kémiaversenybe is, hiszen az ott legjobban teljesítők eljuthatnak egy igazi vizsgálólaboratóriumba, valamint a Csopába is, ahol izgalmas kísérletekben lehet részük!