Közel kétszáz alkotás érkezett egy független laboratórium által meghirdetett országos online rajzversenyre, amely a környezetbe került PET-palackokra hívta fel a fiatal generációk figyelmét.  „Minden rajzban, mint egy-egy víztükörben félelmek, aggodalmak tükröződnek”- hangzott el a Csodák Palotájában rendezett díjátadó ünnepségen. A PET kalózok szerint egyre többen lesznek a lelkes környezetvédők...

Peti és Petra rosszat álmodtak: a szelektív gyűjtő helyett a természetbe kerültek – láthattuk a www.petiespetra.huweboldalon a versenyhez készített kisfilmben. Történetük több száz óvodásnak és általános iskolásnak köszönhetően fordult jobbra, akik elgondolkoztak a környezetszennyezés problémáján, ceruzát, ecsetet ragadtak, majd gyönyörű rajzokban, festményekben fejezték ki érzéseiket.

„A PETI és PETRA KÖRNYEZETVÉDELMI RAJZPÁLYÁZAT célja a gyermekek vizuális látásmódjának fejlesztése mellett az volt, hogy a környezetvédelemben való jártasságukat, a szelektív hulladékgyűjtéssel kapcsolatos ismeretüket és tudatosságukat is felhasználják, fókuszálva a folyó- és állóvizeink védelmére. Fontos cél volt az is, hogy a gyerekek örömmel beszélgessenek egymással és a felnőttekkel a felmerülő problémákról” – mondta el Tolokán Adrienn, a verseny szervezője, az idén 25 éves független vizsgálólaboratórium, a WESSLING Hungary Kft. munkatársa.

A pályázatot a környezetvédelmi vizsgálatokkal is foglalkozó laboratórium partnereivel együtt a Víz világnapján, március 22-én indította el, több mint ötezer általános iskolának és óvodának juttatta el felhívását. A versenyzők egy rövid regisztráció után a honlapra tölthették fel pályaműveiket.

„Legnagyobb örömünkre közel száz oktatási intézményből érkeztek rajzok, rengeteg gyerek, pedagógus és szülő keresett meg minket a kérdéseivel, ami rámutat, mennyire fontos a legkisebbek tájékoztatása a környezetvédelemről” – emelte ki Tolokán Adrienn.

A fiatal generációk személetformálását hangsúlyozták a verseny partnerei is.

„Néhány évtizeddel ezelőtt, talán egyetlen anya, apa, nagyszülő sem aggódott azért, hogy gyermeke milyen természeti környezetben éli majd le az életét. Napjainkban egészen biztosan az elsők között tesszük föl magunkban a kérdést: milyenné válik környezetünk, mi lesz bolygónkkal, a Földdel? – mondta Gasztonyi Kálmán festőművész, a Peti és Petra pályázat zsűrijének elnöke.

„A környezetvédelem közös ügyünk, hisz mindannyian szeretnénk, ha élhető, kellemes világot hagyhatnánk utódainknak, és ennek érdekében a felelős hozzáállást, tenni akarást már fiatalkorban érdemes gyermekeinkbe oltani” - hangsúlyozta Dr. Paszternák András is, a Peti és Petra pályázatot ugyancsak támogató és a díjátadó helyszínét is biztosító Csodák Palotája tudománykommunikációs vezetője.

„Megnyugtató látni, hogy gyermekeink és unokáink tengernyi tudással és érzékenységgel gondolkodnak a vízről. Minden rajzban, mint egy-egy víztükörben ezek a gondolatok, félelmek, aggodalmak tükröződnek. Talán még nem késő mindezt észrevenni, a problémára odafigyelni és megváltoztatni a helyzetet” – fogalmazott Kormos Gyula a Zöld Híd BIGG Nkft. képviseletében.

A Peti és Petra pályázathoz lelkesen csatlakoztak a PET-kalózok a tiszai hulladékszennyezés ellen immár hosszú évek óta sikeresen küzdő PET Kupa szervezői is. Elmondták, hogy a környezetszennyezés elleni küzdelem kemény, kihívásokkal teli munka, ám a Peti és Petra verseny eredménye az egyik legékesebb bizonyítéka annak, hogy „sokan vagyunk, és jön az utánpótlás”.

A Pannoncolor számára minden olyan kezdeményezés, amely gyerekek művészeti kibontakozását bátorítja, értékes és támogatandó. Külön öröm, hogy ezúttal napjaink egyik fontos kérdése, a környezettudatos gondolkodás volt a pályaművek központi témája – mondta el Lovász Tamás, a versenyt értéke rajzeszközökkel támogató Pannoncolor vezetője.

A különböző kategóriák győztesei ugyanis különleges, művészeknek szánt rajzkészletet nyertek, emellett családi és egyéb belépőket kaptak a Csodák Palotájába, oktató jellegű osztály- vagy csoportkiránduláson vehetnek részt Gödöllőn a Zöld Híd Kft. jóvoltából, itt a szelektív hulladékfeldolgozás mozzanatait is megnézhetik, valamint szerepelnek a WESSLING Hungary Kft. környezetvédelmi kiskönyvében is.

A két elveszett PET-palack, Peti és Petra álma tehát jóra fordult, a gyerekek által elképzelt útjukat a természetben az alábbi online galérián mindenki megtekintheti: https://petiespetra.hu/Galéria, a a nyertes alkotások pedig itt láthatók: https://petiespetra.hu/Díjazottak