Mit keres két műanyagpalack a természetben? Peti és Petra bizony rendesen eltévedtek. Nem is érzik jól magukat a patakparton és a folyóvízben, legszívesebben egy szelektív kukában pihennének. A környezetvédelmi laboratóriumot is működtető, az idén 25 éves WESSLING Hungary Kft. a víz világnapja alkalmából országos rajzpályázatot hirdet gyermekeknek. A versennyel folyó- és állóvizeink védelmére kívánják felhívni a figyelmet. A pályázatra egy-egy rajz feltöltésével jelentkezhetnek a gyerekek a www.petiespetra.hu honlapon...

Évente több milliónyi műanyagpalack úszik le a Tiszán, jelentős részük fennakad az ártéri erdők aljnövényzetében, komoly károkat okozva a környezetben. A WESSLING laboratórium tavaly a PET-Kupa támogatójaként mintát vett az érintett folyószakaszból, a vizsgálatok pedig egyértelműen kimutatták azt a lágyítószert, amelyet jellemzően műanyagpalackok gyártásához használnak.

Az ingyenes mérések és a tájékoztatás mellett a laboratórium ezúttal az óvodások, iskolások számára hirdet országos rajzversenyt. A Peti és Petra köztünk elnevezésű pályázattal folyó- és állóvizeink, a minket körülölelő természet védelmére szeretnék felhívni a figyelmet. Minderről egy rövidebb, és a két PET-palack történetét feldolgozó hosszabb videót is készítettek.

„A versenyzők a rajzolás során szembesülnek korunk egyik legfontosabb kihívásával, a környezetszennyezéssel, amelynek megoldására a rajzokon keresztül akár kreatív környezetvédelmi javaslatokat is várunk tőlük. A legügyesebb, legötletesebb pályaművek alkotói a nyeremények mellett betekinthetnek egy környezetvédelmi laboratórium rejtelmeibe, a szelektív hulladékgyűjtés és feldolgozás világába, az önkéntes PET Kupa szellemiségébe, és bejutnak a Csodák Palotájába is” – mondta el Tolokán Adrienn, a verseny szervezője, a WESSLING Hungary Kft. munkatársa.

A pályázat célja tehát a gyerekek vizuális látásmódjának, a környezetvédelemben való jártasságának a fejlesztése. A három korosztály (óvodások, általános iskolások alsó és felső tagozat) nyertesei értékes tárgyi ajándékokat kapnak, tanulmányi kirándulásokon vehetnek részt, valamint pályaművük képe bekerülhet a WESSLING Hungary Kft. környezetvédelmi kiskönyvébe.

A Peti és Petra köztünk rajzverseny partnerei a Pannoncolor Művészeti Szakáruház és Művészfestékgyártó Kft., a Zöld Híd Régió Környezetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft., a Csodák Palotája és a PET Kupa program. A zsűri elnöke Gasztonyi Kálmán festőművész.

A pályaműveket a www.petiespetra.hu honlapra kell feltölteni, azok értékelése anonim módon történik. A verseny menetéről, a képek feltöltéséről és a helyezettek ajándékairól további részletek a honlapon.