PFAS mérésekkel támogatta a PET Kupát az Eurofins Analytical Services Hungary Kft.

Több, mint 30 éves, milliós nagyságrendű vizsgálati eredményből összeálló tapasztalatunkkal már eddig is komoly erőfeszítéseket tettünk a víz védelméért:elég csak felszíni, felszín alatti, talaj- vagy akkreditált szennyvízméréseinkre, rekultivációs projektekben való részvételünkre vagy az olyan módszerfejlesztéseinkre gondolni, mint például peszticidek és gyógyszermaradványok vizekből történő meghatározása, mikroműanyag mérések a Balatonban és a Dunában...

A PET Kupa szervezőivel, a Természetfilm.hu Egyesülettel közös szívügyünk a természet- és környezetvédelem, ez az alapja annak, hogy évek óta tart együttműködésünk. Cégünk az Eurofins Csoport tagjaként folytatva hagyományait a társadalmi felelősségvállalás jegyében a laboratórium szakmai munkáját ajánlotta fel a Tisza vizének vizsgálatára a Kupához kapcsolódva. Ezúttal a per- és polifluorozott szénhidrogének (PFAS-vegyületek) jelenlétére voltunk kíváncsiak. A mintavétel júliusban megtörtént, a vizsgálatokat jelenleg is kiváló szakembereink végzik a modern eszközökkel felszerelt Eurofins Tudásközpontban, az eredményeket hamarosan itt is közreadjuk.

…ráadásul a mintavételt azok munkatársaink végezték, akik munkaidőn túl is hajóra szállnak, hiszen az idei Pet Kupán is a Tiszta Tiszáért küzdenek.

Sokszor szembesülünk azzal a jelenséggel, hogy a vegyészet valami nagyszerű dolgot talál fel, amelyet aztán a vegyipar millió tonna számra kezd gyártani, de csak évtizedekkel később derül ki róla, hogy bizony káros hatásokkal is rendelkezhet a környezetre vagy az emberi egészségre nézve – mondta el Palotai Zoltán, az Eurofins Analytical Services Hungary Kft. Környezetvédelmi Üzletágának vezetője.

Ilyenek a per- és polifluorozott alkil vegyületek is (perfluorozott: az alkil lánc minden hidrogén atomja szubsztituált fluor atommal, a polifluorozottak esetében az alkil lánc csak részben fluorozott), amelyeknek legjellemzőbb tulajdonsága, hogy egyszerre víz- és olajállók. Éppen ezért rendkívül széles körben használatosak a mindennapi életben: megtalálhatók teflon bevonatú edényeken, ruházati tárgyakban, ételcsomagolásban, kozmetikai termékekben, a tűzoltó habokban.

Az emberi felhasználás következtében ezek a vegyületek egyértelműen megjelentek a környezetben, jelen vannak vizeinkben is. Az ember szervezetébe kerülve pedig súlyos egészségügyi kockázatot jelentenek. Az uniós szabályozás szerint 2026-tól lesz kötelező ezek a vizsgálata.

Az EU 2008/105/EK Vízkeretirányelve szerint a PFOS és származékaira vonatkozó határértéke szárazföldi felszíni vizekre 0,00065 µg/l. Az irányelv talajvízre nem vonatkozik. Az ivóvízre vonatkozóan a Bizottság 2024. január 12-ig technikai iránymutatást dolgoz ki a per- és polifluorozott alkil vegyületekkel kapcsolatban. Jelenleg az összes PFA vegyületre 0,50 μg/l, illetve a PFA vegyületek összegére 0,10 μg/l a szakmai javaslat.

Éppen ezért vált mára elsődlegesen fontossá a perfluorozott vegyületeknek a mérése, vizsgálata. Minderre az Eurofins Analytical Services Hungary Kft. a folyadékkromatográfia és a tömegspektrometria összekapcsolásával jól alkalmazható analitikai eljárásokat dolgozott ki, és ennek köszönhetően ma már rutinszerűen végzi el ezeket a vizsgálatokat vizekből és élelmiszerekből, valamint csomagolószerekből egyaránt.

A Felső-Tiszai PET Kupához kapcsolódva az Eurofins Tudásközpontban ezekkel a módszerekkel vizsgálják szakembereink a Tisza vizéből vett mintán a PFAS-vegyületek szintjét. Az idei Kupa már elkezdődött, így tehát napokon belül mi is jelentkezünk a vizsgálati eredményekkel, amelyek környezetvédelmi szempontból nagyon fontos adatot szolgáltatnak mindannyiunknak.