A mikroműanyagok egyre nagyobb mennyiségben vannak jelen a természetben, kiemelt környezeti, élelmiszer-biztonsági és egészségügyi kockázatot jelentenek. Egy független laboratórium úgy döntött, megméri a magyarországi felszíni vizek mikroműanyag-tartalmát! A Parányi Plasztiktalány megfejtése lehet az első lépés a globális probléma megoldása felé - tudósított a Laboratorium.hu...

A Parányi Plasztiktalány (PPT) projekt célja nem a pánikkeltés, hanem hogy felhívja a figyelmet a mikroműanyagok egyre súlyosabb problémájára. A mikromuanyag.hu oldalon egy mindeddig egyedülálló, hiánypótló tudásbázis született meg, ahol összegyűjtötték a legfontosabb tudnivalókat, és ugyanitt folyamatosan közlik a felszíni vizeink mikroműanyag-méréseinekeredményeit.

A Parányi Plasztiktalányt elindító, működtető és finanszírozó WESSLING Hungary Kft. környezetvédelmi laboratóriuma tavaly a Tiszán és idén a Tisza-tóban más projektekhez kapcsolódóan elvégzett mérései már sajnos igazolták azt az előfeltevést, miszerint jelentős, az európai mérésekhez hasonló mennyiségű mikroműanyag található a Tiszában is.

A Parányi Plasztiktalány projekt során megmérik az Ipoly, a Rába, a Bükkös-patak és a Duna mikroműanyag-szintjét

Az idén a PPT projekt során éppen ezért arra vállalkoztak, hogy megmérjék az Ipoly, a Rába, a Bükkös-patak és a Duna mikroműanyag-koncentrációját (ez utóbbi esetében két ponton: Budapest fölött és alatt is végeznek majd méréseket). Ezek az eredmények – a már rendelkezésünkre álló tiszai adatokkal együtt – már teljesebb képet adnak arról, mennyire fenyegetik környezetünket a parányi plasztikok.

A mikromuanyag.hu weboldalon hiánypótló tudásbázist hoztak létre a témában

A mikroműanyag.hu oldal Mikrotudás rovatában a szakemberek összeszedték a legfontosabb tudnivalókat a műanyagokról, az azokkal kapcsolatos veszélyekről, meghatározták a mikroműanyag definícióját, az eddigi külföldi és hazai kutatási eredményeket, létrehoztak egy releváns szószedetet (Mikroszótár), videó- és képgyűjteményt (Mikrofilm).

Így az ide látogató érdeklődők nem csak a mérési eredményeket ismerik meg, hanem naprakész információkkal gazdagíthatják a tudásukat a témában. A projekt fontosságát mutatja, hogy a Parányi Plasztiktalány munkáját szakmai tanácsokkal segíti az Országos Vízügyi Főigazgatóság, és a kezdeményezés mögé állt a Magyar Víziközmű Szövetség is.

A mikroműanyagok egyre súlyosabb kockázatot jelentenek. Ezt a veszélyt ismerték fel a PPT projektet támogató szervezetek is: az OVF, a MAVÍZ, a PET Kupa és a CSOPA fontos szakmai tanácsokkal és kommunikációval is segíti a kezdeményezést.

A PPT-t támogatja emellett a PET Kupa, az első, és talán az egyetlen olyan kezdeményezés a világon, amely a környezetszennyező anyagok felhasználásával küzd a környezetszennyezés ellen. A Csodák Palotája, Magyarország első interaktív tudományos játéktere pedig a tudománynépszerűsítő központjában mutatja majd be a PPT eredményeit egy nagyszabású kiállítás keretében.

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala által védjegyként is bejegyzett Parányi Plasztiktalány eredményeit ősszel egy konferencia keretében mutatják be az újpesti WESSLING Tudásközpontban, addig is érdemes minél sűrűbben ellátogatni a www.mikromuanyag.huoldalra, ahol közösen járhatunk a Parányi Plasztiktalány végére!

További cikkeink a témában:

Mikroműanyag: új veszélyforrás

Mikroműanyag a Tiszában

Planktonhálóval mikroműanyagra