Nagy sikerrel elstartolt a Laborkaland Online kémiaverseny. A www.laborkaland.hu honlapon egészen tavaszig zajló internetes vetélkedőbe folyamatosan jelentkezhetnek a középiskolás fiatalok, november 16-án pedig már az első forduló második feladatát oldhatják meg. Hogyan lesz a panírból szappan?...

Magyarország első teljes mértékben az interneten zajló kémiaversenye, a Laborkaland Online már az indulásakor is nagy sikert aratott a középiskolások körében. Az első feladat, a Laborkaland Totót helyesen megoldók választ kaphattak többek között arra, hogy mit is hívunk a bolondok aranyának, lehet-e babot főzni a Himaláján, miért világít a gyertya lángja, és mi volt  a veszte Napóleonnak Oroszországban.

A kémia népszerűsítését célul kitűző online verseny második feladatában egy rendkívül izgalmas területre: a konyhába kalauzolják a játékosokat. A konyhakémia ugyanis megdöbbentő érdekességekkel szolgál. Amennyiben nem figyelünk oda, előfordulhat például, hogy a panírsütés során szappant készítünk! Hogyan lehetséges ez? Ahogy minden hétköznapi jelenség esetében, úgy bizony most is kémiai magyarázattal szolgálhatunk.

A Laborkaland Online szervezői azoknak a középiskolás tanulóknak a jelentkezését várják, akiket érdekel, hogy a világ miként működik körülöttünk. Nem kell ötösnek lenni kémiából! Nem zseni kémikusokat keresnek, hanem azt szeretnék, ha a diákok rácsodálkoznának az egyszerű hétköznapi történetekre, és rádöbbennének,  mennyi bajt, problémát lehet elkerülni vagy megoldani, ha ismerik a kémia, fizika, biológia törvényeit!

A www.laborkaland.hu honlapon bárki regisztrálhat, és bármikor részt vehet a játékban, nem marad le semmiről, pusztán lépésről lépésre végig kell haladni a feladatokon.

Ezek mind hétköznapi eseteket dolgoznak fel, a megoldás tehát nem csak örömet okoz, hanem rengeteg hasznos információt is szolgáltat. A három nagy forduló során lesznek számítási feladatok, illetve otthon elvégezhető kísérleteket is kérnek a diákoktól, amelyeket videofájlok formájában kell majd a honlapra feltölteniük.

Megéri versenyezni, a fődíj ugyanis részvétel egy egész napos interaktív oktatónapon egy igazi vizsgálólaboratóriumban, illetve kísérletezés Magyarország egyik leghíresebb tudományos központjában, a Csodák Palotájában!

Laborkalandra fel!

A szervezők