Még pathogén mikroorganizmust (Klebsiella oxytoca) is találtak a fertőtlenítőszerekben, amelyek mind hatékonyság, mind szennyezettség szempontjából kifogásolhatók – hangzott el a hazai élelmiszer-biztonság egyik legfontosabb szakmai eseményén, a 2023-as Hungalimentaria Konferencián...

Földiné dr. Németh Zsuzsanna a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) munkatársa kollégáival 14 éven át ellenőrizte a kereskedelmi forgalomban lévő bontatlan, illetve az ételfertőzés vagy ételmérgezés gyanú kapcsán beküldött bontott fertőtlenítőszerek baktericid- és fungicid/yeasticid hatékonyságát, amely élelmiszerbiztonsági követelmény az élelmiszer-előállítás területén alkalmazott fertőtlenítőszerekkel szemben.

A hatósági ellenőrzések keretében a mintavételek mellett megvizsgálták a szer helyszíni felhasználásának körülményeit, például azt, hogy rendelkezésre áll-e a felhasználási utasítás, és hogy azt a dolgozók betartják-e.

Az összesített adatok alapján kijelenthető: a kézfertőtlenítő szerek és fertőtlenítő hatású mosogatószerek kifogásoltsága mind a hatékonyság, mind pedig a baktériumokkal való szennyezettség szempontjából jelentős – mondta el a szakember a Nébih és a független laboratóriumokat működtető Eurofins által szervezett konferencián

Amint a Laboratorium.hu a témában már korábban megjelent cikkéből is kiderül, az élelmiszer-ipari felhasználásra szánt kézfertőtlenítő szerek – engedély birtokában – az egészségügyben is alkalmazhatóak, ezért a szennyezett fertőtlenítőszerek esetében – fennállhat a nosocomiális fertőzések kockázata, amely csökkent immunitás esetén (például szervtranszplantációs műtétek, katéterbehelyezés, lélegeztetőgépek alkalmazását követően) akár halálos kimenetelű fertőzést is okozhat. A fertőtlenítő szerek szennyezettsége egyrészt visszavezethető a nem megfelelő gyártástechnológiára, másrészt – felhasználás során - a szennyezett flakonba történő utántöltésre.

A fertőtlenítőszerek nem megfelelő hatásspektrumát - többek között - a rosszul kiválasztott hatóanyag-kombináció, alkalmazási koncentráció, behatási idő és hőmérséklet, a fertőtlenítendő felületen lévő magas szervesanyag terhelés, illetve ezek kombinációja is okozhatja. Mindezek mellett a szakirodalom megemlíti a fertőtlenítőszerek egyes hatóanyagával szemben kialakult rezisztenciát is (gyakran volt tapasztalható például a Pseudomonas aeruginosa baktérium kvaterner ammónium hatóanyaggal szembeni rezisztenciája).

Honnan tudjuk, hogy hatékonyak-e az általunk vásárolt termékek?

A jogi szabályozás a biocidokkal kapcsolatban meglehetősen komplex, a lényeget a Magyarországon a 316/2013 kormányrendelet tartalmazza. A forgalomba hozatalhoz szükséges adatlapnak a kötelező dokumentumokon túl tartalmaznia kell az akkreditált laboratórium által elvégzett antimikrobiális hatást igazoló európai szabványok, vagy azzal egyenértékű más módszer alapján elvégzett vizsgálatok jegyzőkönyvét, olvasható a Laboratorium.hu másik anyagában.

A fertőtlenítőszer gyártók csak abban az esetben hozhatják forgalomba terméküket, ha annak mikrobiológiai hatékonyságát akkreditált laboratórium által bevizsgált jegyzőkönyvvel is igazolni tudják. A nagyobb, akkreditált laboratóriumokban – mint amilyen az Eurofins Analytical Services Hungary Kft. - foglalkoznak fertőtlenítő- szerek vizsgálatával. A vírusölő hatás vizsgálatára Magyarországon csak akkreditált laboratórium kap feljogosítást. A legfontosabb, hogy a szerek mikrobiológiai hatásvizsgálatát a forgalomba kerülés előtt minden alkalommal el kell végeztetni!

Hogyan előzhetjük meg a fertőtlenítőszer szennyeződését?

Ha a helytelen gyártás vagy tárolás során a fertőtlenítőszer baktériummal szennyeződik, annak egészségügyi kihatásával hosszabb távon kell számolni. Ezért az utántöltős flakonoknál – az utántöltés előtt – fokozottan kell ügyelni a flakonok forró vizes kiöblítésére, hogy a szerekben esetlegesen előforduló (nem spórás) mikroorganizmusokat elimináljuk.

Mindig ellenőrizzük a csomagoláson feltüntetett tárolási információkat és kivétel nélkül e szerint járjunk el. Ne feledkezzünk meg a tárolási körülmények, hígítási szabályokról és a használati utasítások betartásáról sem!

A Hungalimentaria az egyik legfontosabb magyarországi élelmiszerbiztonsági konferencia, amely a Wessling Hungary Kft. jogutódjaként működő Eurofins Analytical Services Hungary Kft. és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal közös munkájaként jött létre. Két napon át közel 60 előadással és számos kiállítóval találkozhattak a résztvevők.

Élelmiszer-vizsgálatokkal kapcsolatban itt tájékozódhat.