Egy független laboratórium bebizonyította, hogy nem csak a vizsgálatokkal tehet sokat a környezetvédelemért: az idén immár ötödik alkalommal meghirdetett Greennovációs Nagydíj Innovációs ötletek kategóriájának győzteseként ugyanis az elektronikus jegyzőkönyv bevezetésével évente negyven fát ment meg a kivágástól. A cikkből kiderül, hogyan...

A Greennovációs Nagydíj április 12-én tartott díjátadóján az Innovációs ötletek kategória győzteseként egy független laboratóriumot hirdettek ki. A laboratórium immár közel negyed évszázada tevékenykedik a magyar piacon, akkreditált vizsgálatok tízezreit végzi el. Az ezekhez kapcsolódó jegyzőkönyvek (több, mint 50 ezer darab évente) papír formátumú előállítása, illetve kézzel történő aláírása felesleges papírfelhasználással jár, így tehát környezetszennyező tevékenység, emellett pedig sok adminisztrációt, időt és pénzt is igényel.

A laboratórium ezért a jegyzőkönyvek papíralapú rendszere helyett elektronikus eredményközlést (e-jegyzőkönyvet) vezetett be. A pdf-formátumú e-jegyzőkönyv hitelességét fokozott biztonságú elektronikus aláírással garantálja, eredetiségének átláthatóságát pedig a labor egy biztonsági QR-kód segítségével biztosítja. A jegyzőkönyvet kézben tartó személy az egyedi QR-kódot egy okostelefonnal leolvasva az interneten keresztül megjelenítheti az általa nyilvántartott e-jegyzőkönyv érvényességét.  Minderre egy modern, egyszerű és rendkívül hasznos telefonos applikációt dolgozott ki.

Az új, környezetbarát módszerrel 4 focipályányi A4-es lappal fogyaszt kevesebbet, ami egy kisebb ligetnyi erdő (40 fa) életét jelenti évente.

A Magyarországon mindezidáig egyedülálló innováció a várakozások szerint számos területen érvényesíti pozitív hatását, több kérdésre is megoldást kínál, mindezt egy kompakt és egyszerű rendszer, alkalmazás keretein belül.

A legfontosabb azonban a környezetvédelmi szempont.Lássunk néhány adatot! Az évi 50 ezer jegyzőkönyv kiállításához évente két és fél tonna papírra (500 ezer A4-es lapra)v, több mint 1000 m3 vízre,4250 kg faanyagra (ez körülbelül 40 átlagos méretű fa növénynek, azaz egy kisebb ligetnek felel meg, illetve 1792 kWh energiára, továbbá 452 kg mészkőre, 217 kg kénre, 15 tonna gőzre, 150 kg klórra van szükség.

Egy fa életéhez 12 500 A4-es lapot kell megspórolni. Egy futballpálya mérete átlagosan: 7300 m2, hogy ezt lefedjük, 116800 darab A4-es lapra van szükségünk. Az 500 ezer A4-es lap/év 4 focipályát terítene be.

Ráadásul a kiadott jegyzőkönyveink száma évről évre exponenciálisan növekszik, tehát az évente megmentett fás ligetek nagysága hamarosan megduplázódik, amint azt az alábbi ábra is mutatja:

A kék görbe 2016-nál, az e-jegyzőkönyv évének kezdetén megáll, ám a narancssárga megmutatja, mennyi jegyzőkönyvet nyomtatnának ki a következő években.