Folytatódik a Laborkaland online kémiaverseny, amelybe bármikor be lehet kapcsolódni!  Az idei Laborkaland középpontjában a műanyagok, mikroműanyagok állnak: a történeti kérdéssor után ezúttal a műanyagtípusokra és azok felhasználási területeire koncentrálnak a feladatok...

Mi készül PVC-ből PET-ből és bakelitből? Hogyan épül fel a hulladékkezelési hierarchia? Az Európai Unióban hány millió tonna műanyag csomagolóanyagot használnak fel évente? Többek között ezekre a kérdésekre is választ kell találniuk azoknak a diákoknak, akik regisztrálnak a WESSLING Hungary Kft.által indított online kémiaversenyre, azaz a Laborkalandra.

A vetélkedő teljes mértékben ingyenes, a diákok megismerkedhetnek a kémia hétköznapi csodáival, a legjobb tíz versenyző előtt pedig kitárul a laboratóriumunk titkos ajtaja, és a Csodák Palotájának élményközpontja is!

Az idei, a műanyagok és a mikroműanyagok köré épülő tematika aktualitását többek között az a kicsit sem megnyugtató kutatás eredménye adta, amely szerint a Dunában köbméterenként akár 50 mikroműanyag részecske is előfordulhat. A Parányi Plasztiktalány projekt a Laborkalandot is elindító független laboratórium megmérte több nagy hazai folyó mikroműanyag-szintjét, a kutatás legfontosabb eredménye az volt, hogy nem csak a tengerekben, hanem az édesvizeinkben is egyértelműen megjelentek a műanyagok, ami nagy környezetvédelmi kockázatot jelent.

Fontosabb tudnivalók a Laborkalanddal kapcsolatban:

  • A feladatokat havonta teszik közzé a https://www.laborkaland.hu/    oldalon, ahol a diákok négy fordulóban (október, november, december, január) versenyeznek
  • A fordulók feladatai a középiskolai természettudományos ismereteken, valamint a mikromuanyag.hu honlapon található információkon alapulnak.
  • Fordulónként 4-4 feladatsor várja a diákokat, a témakörök a műanyagok teljes életciklusát felölelik az előállítástól a lebomlásig, a műanyagtörténelem kezdeteitől napjainkig – előretekintve a jövő felé.
  • A fordulókat minden esetben a műanyagokkal kapcsolatos TUDTAD-e? - kérdések zárják.
  • A legtöbb pontot összegyűjtő versenyzők élményprogramon vehetnek részt a WESLING Hungary Kft. laboratóriumában és a Csodák Palotájában.

Az interaktív, élménypedagógiára épülő oktatási program már ötödik éve várja a középiskolás diákokat, akik választ kaphattak az olyan érdekes kérdésekre, hogy mi is történik a görögdinnyével, ha tengervízben hűtjük, miként válhatnak a konyhai zöldségek indikátorokká, hogyan főzzük a legjobb tésztát, miért lyukas a sajt, milyen módon tudunk fagylaltot készíteni mélyhűtő nélkül, hogyan hamisítják a tejfölt – vagy éppen hogy mi az aranycsinálás titka.

A kérdéseket a kémia segítségével kell megválaszolniuk, a cél ugyanis az, hogy ez a sokak által nem kedvelt tantárgy minél népszerűbb legyen a középiskolások körében.

További részletek a Laborkaland honlapján!

Tudjon meg még többet egy igazi vizsgálólaboratóriumról!