Újszerű kezdeményezést indított egy nemzetközi vizsgálólaboratórium-hálózat: arra kérte munkatársait, hogy húsvétig csökkentsék a műanyagszemét mennyiségét, az ezzel kapcsolatos ötleteket, praktikákat pedig osszák meg a kollégákkal...

A WESSLING-cégcsoport több évtizede végez környezetvédelmi élelmiszer-biztonsági és gyógyszervizsgálatokat Európában és Magyarországon is, emellett élen jár a korunk egyik legkomolyabb környezeti kihívását jelentő mikroműanyagok kutatásában is.

Magyarországon tavaly ősszel fejeződött be a Parányi Plasztiktalány (PPT) projekt, amelynek során a laboratórium neves partnerei segítségével megmérte a Duna és mellékfolyóinak mikroműanyag-szennyezettségét. Az eredményekről beszámolt a magyar média, emellett pedig tudományos konferencián is bemutatták azokat.

A WESSLING Hungary Kft. a társadalmi felelősségvállalása keretében lebonyolított akció mellett egy K+F-projektet is vezet, a „Mikroműanyagok édesvízi mintavételi módszertanának és minta-előkészítésének fejlesztése", azaz az MMM- címet viselő kutatás célja édesvízi mintavételi technológia fejlesztése.

Ahogy a hivatásukban, úgy a mindennapi életben is igyekeznek megvalósítani a fenntarthatóság és a környezetvédelem legfőbb elveit. A laboratórium élelmiszer-vizsgálati szakértői csoportja nemrég úgy döntött, hogy nem használ több műanyagedényt az élelmiszerekkel kapcsolatos érzékszervi vizsgálatokhoz, tekintélyes mennyiségű plasztikterheléstől mentesítve a környezetünket.

Az élelmiszer-biztonsági szakértők arra az elhatározásra jutottak, hogy a vizeinken elvégzett ingyenes vizsgálatok mellett a saját házuk táján is van még mit tenni: az élelmiszerek érzékszervi vizsgálatakor ugyanis eddig különböző műanyageszközöket alkalmaztak. Azok elhagyásával jelentősen hozzájárulnak a környezetszennyezés csökkentéséhez, hiszen korábban éves szinten közel 10 ezer darab műanyagedényt (poharakat, tányérokat, evőeszközöket) használtak a munkájuk során.

A cégcsoport nemrég újabb fontos akciót hirdetett meg a nemzetközi laborhálózat közel 1500 munkatársának.

Arra buzdítják őket, hogy a húsvétig tartó időszakban igyekezzenek minél kevesebb műanyaghulladékot termelni, emellett osszák meg egymással azokat az ötleteket, praktikákat, amelyekkel csökkenteni lehet a műanyagszemét keletkezését.

Mindehhez a cég különböző információs felületeit is rendelkezésre bocsájtják, többek között a vállalat intranetes nyomtatott újságját.

Ahogy a szervezők fogalmaztak: a program során sokat tanulhatunk a másiktól, és motiválhatjuk is egymást a WESSLING-csoporton belül, megismerhetünk szellemes megoldásokat arra vonatkozóan, hogy milyen módon tudjuk hatékonyan csökkenteni a felesleges műanyag-felhasználást.