Egy aktuális és egyre súlyosabb környezetvédelmi kihívást, azaz a mikroműanyag-szennyezést állította a középpontba egy országos online kémiaverseny. A Laborkaland feladatainak megoldása során a diákok sokat tanulhatnak a tengerekben és felszíni vizeinkben is egyértelműen jelen lévő parányi plasztikokról. A nemrég indult záróforduló során az is kiderül, hogyan mérik meg ezeket az apró szemcséket...

Az interaktív, élménypedagógiára épülő oktatási programmal, azaz a Laborkalanddal immár ötödik éve versenyezhetnek a diákok. Minden évben egy érdekes és aktuális témát állított a középpontba a versenyt szervező független laboratórium, a WESSLING Hungary Kft. Volt már szó a csomagolóanyagok kioldódásáról, az azbesztszennyezésről, az étrend-kiegészítők és gyógyszerek vizsgálatáról, hamis tejfölről, a diákok részt vehettek időutazáson, és megfejthették az aranykészítés titkát.

Ez alkalommal a műanyagokat és a mikroműanyagokat vették górcső alá. A műanyagipar története, a műanyag-előállítás technológiája, a műanyagok felhasználása mellett szó esett a szelektív gyűjtés, az újrahasznosítás fontosságáról, kiderült, hogy a hulladéklerakókba kikerülő műanyaghulladék miképp szennyezi a környezetet.

Az egyik legérdekesebb rész a mikroműanyagokról szólt. Vajon hogyan lesz parányi plasztik a műanyagtárgyainkból? Milyen egészségügyi kockázata van annak, ha a mikroműanyag bekerül a táplálékláncba?

A diákoknak nagy segítséget jelent a https://mikromuanyag.hu/honlap, ahol a laboratórium szakemberei összegyűjtötték a legfontosabb tudnivalókat a témában, és bemutatják az eddigi hazai kutatások eredményeit is.

A Parányi Plasztiktalány projekt során a WESSLING-laboratórium megmérte a Duna és mellékfolyói mikroműanyag-szennyezettségét. Íme az egyik "puska" a feladatokhoz a Mikromuanyag.hu oldalról.

A „puskát” használva így már sokkal könnyebb megválaszolni az utolsó forduló kérdéseit is, például, hogy vajon mennyi parányi plasztik szennyezheti vizeinket, hol mérték először hazánkban a természetes vizek mikroműanyag-tartalmát? A szemét hány százalékát égetik el a szabad ég alatt a világon?

A mikroműanyag vizsgálata során a legfontosabb lépések: a mintavétel, a mintaelőkészítés, a szerves anyagok oxidálása, végül pedig a mikroműanyagok azonosítása. Hogy mindez hogyan történik, milyen módon kapják el és azonosítják az apró plasztikokat, az maga a művészet. A folyamat rendkívül érdekes, a Laborkaland verseny mellett a Mikromuanyag.hu honlapon is igy külön fejezetetben mutatja be a szervező WESSLING Hungary Kft.

Azok, akik a Laborkaland versenye során szorgalmasan megoldották a feladatokat, átfogó képet kaphatnak a környezetvédelem egyik aktuális kihívásáról. Megismerhetik a műanyagok természetét, előállítását, felhasználását, elgondolkodhattak azon, hogy a műanyageszközök ugyan nélkülözhetetlenek a mindennapi életünkben, ám szemétként komoly problémát okoznak.

További információk: www.laborkaland.hu