A 2019-es KSZGYSZ-bálon a mikroműanyagok vizsgálata terén elért eredményekért, valamint a széleskörű ismeretterjesztő tevékenységért kapott oklevelet egy vizsgálólaboratórium két munkatársa, Palotai Zoltán és Bordós Gábor...

Több mint 300 fő részvételével lezajlott a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetségének 19. Országos Környezetvédelmi Találkozója, amelynek fővédnöki tisztét dr. Áder János köztársasági elnök vállalta el. A hazai környezetvédelem, környezetipar fejlődésében jelentős szerepet vállaló döntéshozók, vállalkozások hagyományos rendezvényén ez alkalommal az Innovációs és Technológiai Minisztérium és az Agrárminisztérium több magas rangú vezetője is megjelent.

Az este során átadták „A Környezet Védelméért” díjakat is. A díjazottak között szerepelt egy független laboratórium, a WESSLING Hungary Kft. két szakembere, Palotai Zoltán, a Környezetvédelmi üzletág vezetője és Bordós Gábor projektvezető is. A díjat a hivatalos indoklás szerint a mikroműanyagok mérési és vizsgálati módszereinek fejlesztése, környezeti hatásaik vizsgálata és elemzése terén munkatársaikkal elért eredményeik, és ezzel kapcsolatos ismeretterjesztő tevékenységük elismeréseként kapták.

Lássuk részletesen, hogy mi mindent tett ez a labor a mikroműanyagok kutatása terén?

Parányi Plasztiktalány: felszíni vizeink mikroműanyag-tartalma

A korábbi mintavételek és laboratóriumi vizsgálatok már felhívták a figyelmet arra: az európai mérésekhez hasonlóan Magyarországon is feltételezhető, hogy a mikroműanyagok megtalálhatók felszíni vizeinkben. A Tiszán Dombrádnál a WESSLING mérései alapján a 300 µm-nél nagyobb műanyagok darabszáma 4,9 volt egy köbméter vízben, a Tisza-tóból származó mintában pedig 23,1 részecskét találtak. A kimutatott műanyagok jellemzően a széles körben felhasznált polietilénből, polipropilénből és polisztirolból álltak.

A Parányi Plasztiktalány projekt során először az Ipolyban vettek mintát: 1,7 részecskét mértek egy köbméter vízben. A Rábában már jóval több, köbméterenként 12,1 mikroműanyag-részecskét mutatott ki a WESSLING Hungary Kft. Ez akár napi 20,7 millió részecskét is jelenthet.

50 részecske 1 m3 vízben! – így összegezhető a két dunai mérés eredménye, ami azért is megdöbbentő, mert az eddigi magyarországi mérések közül kiemelkedően ez a legnagyobb érték.

A fenti hasznos információkat, a mérések részletes adatait és következtetéseit, valamint a mikroműanyagokkal kapcsolatos további tudnivalókat a WESSLING a Mikromuanyag.hu honlapon tematikusan is rendszerezte, az eredményeket konferencián mutatta be, és országos sajtókampányt is szervezett a jelenség minél szélesebb körű megismertetése céljából.

MMM-projekt: egyre jobb módszerekkel mérjük a mikroműanyagot

Jelenleg nem csak a mintavételben, hanem a minta-előkészítést illetően sincsenek egységes módszerek, a minta-előkészítéseket különböző modellrendszerek használatával értékelik. A WESSLING Hungary Kft „Mikroműanyagok édesvízi mintavételi módszertanának és minta-előkészítésének fejlesztése" címet viselő projektjének éppen ezért az a célja, hogy egy olyan, a mikroműanyagok édesvízi környezetekből (víz, üledék) történő mintavételére és minta-előkészítése vonatkozó eljárásrendet, illetve eszközparkot hozzanak létre, amelyek jelentősen hozzájárulhatnak az ilyen jellegű vizsgálatok standardizálásához.

Így pótolni lehet az édesvízi mátrixokból jelenleg hiányzó adatokat, az Európa-szerte szükségszerűen elinduló folyami és tavi mikroműanyag-felmérések, monitoringprojektek eredményei pedig összevethetők lehetnek a jövőben.

További cikkeink a mikroműanyagokról:

Félszáz részecske köbméterenként

Mikroműanyag a Rábában