A penészgombák által termelt méreganyagok veszélyesek.

A sok csapadékkal járó, meleg augusztusi időjárás során jelentősen elszaporodhattak az aszpargillusz gombák által termelt aflatoxinok, amelyekre már Közép-Európában és Magyarországon is régóta veszélyforrásként tekintenek a mezőgazdasági szakemberek. Ezért rendkívül fontos a kukorica rendszeres laboratóriumi vizsgálata, különösen betakarításkor...


Rendkívül fontos a kukorica rendszeres laboratóriumi vizsgálata – fotó: freepik.com

Az penészgombák által termelt méreganyagok (mikotoxinok) természetes és mesterséges környezetben egyaránt előfordulhatnak. Életben maradásukhoz olyan vegyületeket állítanak elő, amelyek egy része hasznos (pl. antibiotikum), más részük azonban az emberekre, állatokra nézve kifejezetten egészségkárosító hatással bír: előfordulnak vese- és májkárosító, rákkeltő hatású és hormonháztartást zavaró vegyületek, valamint idegmérgek is – mondták el az a mikotoxin-vizsgálatok terén is élenjáró Eurofins Tudásközpont Élelmiszervizsgáló Laboratóriumának munkatársai, akik kiemelték: a mikotoxinok nem csak a termelési időszakban képződnek, hanem – nem megfelelő körülmények esetében – a szállítás és a raktározás során is.


Eurofins Tudásközpont Élelmiszervizsgáló Laboratóriuma – fotó: Eurofins Analytical Services Hungary Kft.

Az Eurofins Analytical Services Hungary Kft-nél éppen ezért a kémiai-fizikai vizsgálataik között kiemelt figyelmet fordítanak a mikotoxinok elemzésére: a mintából homogenizálást követően a szakemberek kivonják a számukra fontos vegyületet, a kivonatot megtisztítják, alkotórészeit pedig folyadékkromatográfiás eszközökön kimutatják.

A talajból az élelmiszerekbe kerülő toxikus fémeket ICP-technikával mutatják ki; a vetőmagok genetikai vizsgálata molekuláris módszerekkel vagy tömegspektrometriás eljárással zajlik, a vetőmagok fajtaazonosságát és genetikai állapotát GMO-vizsgálatokkal állapítják meg.


Mikotoxinok a szállítás és a raktározás során is képződnek – fotó: Eurofins Analytical Services Hungary Kft.

Az élelmiszerekben megjelenhetnek a növényvédő szerek maradékai is, veszélyt jelentve az ember egészségére. A kukoricából a laboratóriumok az egyes vizsgálatok során leggyakrabban az alábbi peszticid-típusokat szokták kimutatni: klórpirifosz, cypermethrin, deltamethrin, piperonyl-butoxide, azoxystrobin, difenoconazole.

A magas szaktudásnak és a legmodernebb berendezéseknek köszönhetően az Eurofins Analytical Services Hungary Kft. szakértői a nyersanyagokat és a termékeket multimódszerrel és egyedi tesztekkel egyaránt megvizsgálják.