Mi mindent vagy mi mindent? Erre a trükkös kérdésre a legegyszerűbben úgy tudunk válaszolni, hogyha végigszaladunk azon a három nagy területen, ahol a laboratóriumunk tevékenykedik. Elsőként kezdjük a legrégebbi és az egyik legnagyobb területnél, a környezetanalitikai üzletágnál. A környezeti analitikához tartoznak a talaj, a szennyvíziszap, víz és levegő kémiai analízisek, az ipari és a veszélyes hulladék elemzése, mindezek akkreditált mintavétele, valamint a környezetvédelmi szakvéleményezés és kockázatelemzés. Ez alapján tehát elmondhatjuk, hogy a kollégáink vizet, szennyvizet, talajt, levegőt és hulladékot vizsgálnak...

Az Élelmiszerbiztonsági üzletágban nem nehéz kitalálni, milyen minták állnak a vizsgálatok fókuszában: természetesen nagyrészt zöldségekről, gyümölcsökről, húsokról és egyéb ételekről van szó. Megvizsgáljuk az étrend-kiegészítőketis, ezek azok a készítmények, amelyek hol fogyasztanak, hol energiát adnak, hol a sportolásban nyújtanak segítséget – gyógyszernek ugyan nem minősülnek, de összetételükre érdemes komolyan odafigyelni. A vizsgálatoknak emellett jelentős részét teszik ki az úgy nevezett non-food termékek is. Olyan készítményekről van szó, amelyeket nem eszünk meg, de a háztartásban minden nap felhasználunk: mosóporok, tisztítószerek, kozmetikumok. Számos olyan mindannyiunk számára érdekes és kellemes terméket vizsgálunk még, mint például a méz, a pálinka vagy éppen a gyógynövények.

Harmadik nagy területünk, az Egészségvédelmi üzletág, amely gyógyszerekkel foglalkozik, konkrétan az alapanyagok és a késztermékek fizikai, kémiai és mikrobiológiai vizsgálatával.

Emellett foglalkozunk még címkekészítéssel, csomagolásvizsgálattal, azbesztfelméréssel és táptalajgyártással, auditokkal és önellenőrzéssel, DNS-vizsgálattal, genetikailag módosított növények elemzésével, meghatározzuk a mangalicák DNS-ét, kimutatjuk, mit szívunk be, mikrobákat pakolunk a mikroszkóp alá.

A bevezetőben feltett kettős kérdés egyik értelmezésére talán sikerült választ adnunk, hiszen a rövid felsorolásból vázlatosan kiderült, hogy mi mindent is vizsgálunk. És hogy mi, mármint a laboratórium vajon mindent vizsgál-e? Nos, erre a kérdésre annyit mondhatunk: amíg a tudomány fejlődik, addig újabb és újabb vizsgálandó anyagokat kutatnak, egyre frissebb és leleményesebb módszereket dolgoznak ki. Mi azonban nem szégyenkezhetünk, hiszen a területeinken belül szinte mindent vizsgálunk.