Többek között ez is kiderül a Csomagolóanyagok, csomagolószerek és élelmiszerek ásványolaj-szennyezettsége című előadásból. A WESSLING Tudásközpont online és mindenki számára elérhető tudományos videói a laboratórium szemszögéből közelítik meg a mindannyiunk életét befolyásoló környezetvédelmi és élelmiszerbiztonsági kérdéseket...

Miért fontos, hogy az élelmiszerekbe kerülhetnek ásványolajak? Tény, hogy amikor még a Bambi volt a csúcsüdítő, kevesen tették fel ezt a kérdést. Ma azonban már tudjuk, hogy a címkék vagy a jutazsákok tintája, a kartonok és más papírok vagy akár az élelmiszeripari gépek mind-mind tartalmazhatnak ilyen komponenseket.

Hogy milyeneket? Kőolajszármazékokat. Igen, Dr. Szigeti Tamás János, az élelmiszer- gyógyszer- és környezeti vizsgálatokkal egyaránt foglalkozó független laboratórium, a WESSLING Hungary Kft. üzletfejlesztési igazgatója előadásából kiderül, hogy csaknem a teljes lepárlási család az élelmiszerekbe kerülhet az olajgáztól a benzinen, kerozinon át egészen a bitumenig. Mint ahogy azt is megtudjuk, miért nehéz vizsgálni az ásványolaj-összetevőket, miért tud beépülni a benzol rendkívül könnyedén bármilyen más molekulába, mik azok a monociklikus és policiklikus aromás vegyületek, hogy néz ki az ásványolaj-frakció gázkormatogramja, és mit is jelent a sokat emlegetett MOSH, MOAH vagy POSH…

https://www.youtube.com/watch?v=MCQ-sj6skkE&list=PLStpQgynujRKrnvhcjaXhblvWDez2aPZ8&index=3

Az ingyenes, mindenki számára elérhető tudományos előadásoknak az a céljuk, hogy a szakértők a laboratórium szemszögéből mutassák be az olyan, sokunk életét, munkáját érintő kérdéseket, mint a növényvédő szerek, a mikroműanyagok, a csomagolóanyagokból kioldódó vegyületek, a kozmetikumok, az azbeszt, a pálinka vagy a méz vizsgálata, a radioanalitika, a transzzsírsavak, a GMO-k  – és a sort még hosszan folytathatnánk.

A WESSLING Tudásközpont februárban indított tudományos előadás-sorozatának  előző része a hírhedt gyomirtóról, a glifozátról szólt, az első pedig ugyancsak a csomagolóanyagokról, egészen pontosan az azokból az ételekbe oldódó veszélyes anyagokról. Ezek közé tartoznak az ásványolajok is.

Már a harmadik előadásnál járunk, és minden hónapban új témával jelentkezünk, érdemes tehát újra és újra ellátogatni a Youtube-csatornánkra.