Nem is olyan régen több komoly dioxinszennyezés okozott riadalmat és jelentős gazdasági károkat az Európai Unió élelmiszeriparában, ami rámutat arra, hogy ennek a veszélyes vegyületcsaládnak a vizsgálata továbbra is rendkívül fontos. Az élelmiszeripari termelők és azok beszállítói kockázatbecslés alapján kötelesek vizsgálni az érintett termékeiket és alapanyagaikat – írja a Laboratorium.hu.

A dioxin tulajdonságairól, szabályozásáról és vizsgálatáról a WESSLING Hungary Kft. független magyarországi akkreditált laboratórium szakértője beszél...

Valószínűleg még sokan emlékeznek a 2008. év végi eseményekre: dioxinnal szennyezett ír sertéshús miatt kezdték el óriási számban vizsgálni termékeiket az európai élelmiszertermelők és a forgalmazók. Az akkori vizsgálatok kimutatták, hogy ír húsüzemek 11 uniós országba és további 9 unión kívüli országba exportáltak olyan alapanyagot vagy terméket, amelyek jelentős mennyiségben tartalmaztak dioxint. Pár évvel később 2011-ben pedig Németországban 3000 tonna Hollandiából előállított takarmány-alapanyag szennyeződött dioxinnal, aminek következményeként 136 000 db tojást semmisítettek meg és 8000 db csirke került kényszervágásra.

De mik is azok a dioxinok és miért van jelentősége a vizsgálatuknak?

A dioxinok (Poliklórdibenzo-p-dioxinok és Poliklórdibenzofuránok) és a dioxinszerű PCB-k (Poliklórbifenilek) a kémiai vegyületek egy csoportját jelentik. Tulajdonságaikat tekintve zsírokban jól oldódó, színtelen, szagtalan, hőstabil komponensek, amelyek az emberi szervezetre eltérő mértékben ugyan, de már nagyon kis mennyiségben toxikusak (DNS károsító és rákkeltő hatásuk van). Mivel vízben rosszul oldódó vegyületek, ezért a szervezetből csak kis mértékben tudnak távozni, így ott felhalmozódnak, akkumulálódnak – mondta el Vadasi Tamás, a WESSLING Hungary Kft. Élelmiszerbiztonsági Üzletágának vezetője.

A dioxinoknak nincs ismert felhasználási területe, általában kémiai vegyületek (növényvédő-szerek) előállítása során keletkeznek melléktermékként, illetve bizonyos égési folyamatok során képződnek (például ipari tevékenység, hulladékégetés, erdőtüzek).

Mivel zsírban jól oldódó vegyületek, ezért az agráriumban és az élelmiszerek között főként a zsíros, olajos termékekben és azok alapanyagaiban fordulhatnak elő nagyobb mennyiségben. Az emberi dioxin-terhelés 90%-a élelmiszerekkel, ennek zöme (az összes bevitel 80%-a) állati eredetű élelmiszerekkel (hús, tej, tojás, hal) kerül szervezetünkbe. A növények közül a magasabb olajtartalmú növények (repce, napraforgó) jellemzően nagyobb mennyiségben tartalmaznak dioxint, mint alacsonyabb olajtartalmú társaik.


Az emberi dioxin-terhelés 90%-a élelmiszerekkel, ennek zöme (az összes bevitel 80%-a) állati eredetű élelmiszerekkel (hús, tej, tojás, hal) kerül szervezetünkbe – fotó: WESSLING Hungary Kft.

Amint azt Vadasi Tamás elmondta, az Európában hatályos uniós rendelet szerint az állati eredetű élelmiszerekre vonatkozó határérték 1-6 pg/g, a növényi eredetű élelmiszerekre 1,25 pg/g (zsírtartalomra számítva), amelyből látszik, hogy a határérték megállapításánál figyelembe vették, hogy az adott élelmiszert milyen mennyiségben és milyen gyakorisággal fogyasztják.

Takarmányok esetén uniós és magyar rendeletek egyaránt szabályozzák a termékekben és azok alapanyagaiban előforduló dioxinok és PCB-k felső határértékét. A magyar rendeleti határérték kedvtelésből tartott állatok részére készült takarmányok esetén 1,75 ng/kg. Az EU-ban érvényes takarmányokra és adalékanyagaikra vonatkozó felső határértékeket pedig a 277/2012/EU rendelet szabályozza.

Az élelmiszeripari termelők és azok beszállítói kockázatbecslés alapján kötelesek vizsgálni az érintett termékeiket és alapanyagaikat, amelyhez egy független magyarországi akkreditált laboratórium, a WESSLING Hungary Kft. nyújt segítséget.


Az élelmiszerek biztonságos értékelése a WESSLING szakértőinek megbízható, független elemzésein alapul – fotó: WESSLING Hungary Kft.

A WESSLING az alábbi élelmiszerbiztonsági vizsgálatokkal áll partnerei rendelkezésére:

• Dioxinok és policiklusos bifenilek (dl-PCB, ndl-PCB) vizsgálata
• Mikotoxinok vizsgálata
• Növényvédőszer-maradékok (klorát, perklorát, kvaterner-, ammóniumvegyületek, glifozát, AMPA, screening-) vizsgálata
• Nehézfémek vizsgálata
• Policiklikus aromás szénhidrogének (PAH-k) vizsgálata
• Antibiotikum-maradékok vizsgálata
• Akrilamid-vizsgálat
• Atropin és szkopolamin-vizsgálat

Kapcsolat:

Wessling Hungary Kft.
1045 Budapest, Anonymus utca 6.
E-mail: food@wessling.hu
Telefon: +36-1-872-3622

Mintaátvételi információk:

Helyszín:
1045 Budapest, Anonymus utca 6., B épület, élelmiszer-mintaátvétel
Időpont: munkanapokon 8:00-tól 17:00-ig
-  Peszticid/mikrobiológiai vizsgálat esetén 14:00-ig