Birdo Az év madárfotósa 2022 díjazott fotói az Eurofins Tudásközpont laboratóriumában

A Birdo madárfotó-pályázat díjnyertes képeinek vándorkiállítása megérkezett a környezetvédelmi, élelmiszer- és gyógyszerbiztonsági vizsgálatokat és kutatásokat végző Eurofins Tudásközpontba Újpestre. A víz világnapján tartott megnyitón a szervezők a környezetvédelem fontosságát hangsúlyozták, egyben felhívták a figyelmet az idei versenyt is, amelyre április 3-tól adhatnak be pályamunkákat a jelentkezők...

A Birdo Az év madárfotósa pályázat egyedülálló Magyarországon, mert ez az egyetlen olyan fotóverseny, amely kizárólag a madarakra fókuszál. A Birdo etikus verseny, ami azt jelenti, hogy a képek elkészítésekor sem az élővilágban, sem pedig a környezetben nem eshetett semmilyen kár, (a madarakat nem szabad például a képkészítés kapcsán zavarni) – mondta el S. Takács Zsuzsanna, aki Awad Abdel Halim Dorisszal és Czeglédi Andorral együtt a Birdo egyik kiírója. Bár rabságban, kalitkában élő madarakról készült fotót sem fogadtak el a kiírók, ám azt bizonyára a madarak sem bánják, hogy a róluk készült díjnyertes alkotások egy részét ezúttal egy impozáns „üvegdobozba”, az Eurofins Tudásközpont üveg aulájába „zárták”.

„Nekünk, természettudósoknak a környezet vizsgálata és megfigyelése az egyik legfontosabb feladatunk, nem hezitáltunk tehát, amikor a nagyszerű kezdeményezés támogatása mellett döntöttünk” – mondta Dr. Zanathy László, az Eurofins Analytical Services Kft.ügyvezető igazgatója a megnyitón.

A független laboratórium a díjnyertes alkotásokat bemutató exkluzív fotóalbum létrejöttéhez járult hozzá, a pályázatszakmai támogatója a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, a Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület, médiatámogatója pedig a Természetfotó Magazin volt,

A március 22-én, a víz világnapján tartott megnyitón elhangzott az is, hogy a pályázat 2023-ban újraindul, április 3-tól lehet majd nevezni madárfotókkal, 10 különböző kategóriában. Minderről hamarosan a pályázat honlapján lehet tájékozódni, ahol az olvasók megtekinthetik a 2022-es kiírás lenyűgöző madárfotóit is.