Gyorsabban kiszámítható növényvédőszer-szint, digitális interfész a laboratórium és az ügyfél számára, új Legionella-kimutatási módszer, környezettudatosság már az óvodában is: február 15-én Münsterben kiosztották egy független laboratóriumhálózat idei innovációs díjait, köztük két magyarországi kezdeményezéssel - tájékoztatott a Laboratorium.hu. A magyar cég mindemellett nemrég megkapta az egyik legrangosabb hazai környezetvédelmi díjat is...

Az elmúlt 25 évben a környezetvédelem területén végzett magas színvonalú szakértői tevékenység, valamint innovatív kezdeményezések elismeréseként ítélte oda  a Környezetvédelmi Gyártók és Szolgáltatók Országos Szövetsége (KSZGYSZ) "A Környezet védelméért" díjat a WESSLING Hungary Kft. független laboratóriumnak.

A számos hazai és nemzetközi környezetvédelmi projektben, kárfelmérésben és kármentesítésben végzett laboratóriumi munka mellett olyan tevékenységek is szerepet játszottak a legfontosabb hazai környezetvédelmi díj elnyerésében, mint a szénhidrogén-szennyezések felderítése, a fenntartható termésnövelés érdekében indított európai projektben való részvétel, a saját kezdeményezésre indított tiszai ftalát- és mikroműanyag-mérések, az átfogó Legionella-vizsgálatok eredményeinek kommunikációja preventív céllal, az elektronikus jegyzőkönyv bevezetése, amelynek köszönhetően egy ligetnyi erdő menekül meg évente, de ide sorolható a középiskolások körében a kémiát népszerűsítő Laborkaland online kémiaverseny vagy a Peti és Petra országos környezetvédelmi rajzverseny is.

Ez utóbbiért a hazai vállalat nemrég megkapta a CSR Hungary díjat is, február 15-én pedig bekerült a WESSLING-csoport nemzetközi laborszolgáltató és mérnökiroda összesen 10.000 euróval díjazott újításai közé is. Az idén az élelmiszer-biztonság, a környezetvédelem és a digitalizáció területén született kreatív ötleteket díjazta a nemzetközi zsűri, így a másik magyar újítást, az IoT mérőműszert, amely egy digitális interfész a laboratórium és az ügyfél számára, a teljes körű online ellenőrzés révén jelentősen hozzájárulva a minőségbiztonsághoz.

A lengyelországi Poznan laboratóriumának munkatársai egy fontos élelmiszer-vizsgálati eszközt fejlesztett ki: új számolómotorjával az akut referenciadózis, vagyis a növényvédőszer-maradékok maximális szintje körülbelül 30 perc alatt, azaz háromszor gyorsabban számítható ki. Az élelmiszeripari ügyfelek rendszeresen ellenőriztetik ezt az értéket a WESSLING-laborokban, hogy megfeleljenek a szigorú fogyasztóvédelmi előírásoknak.

A münsteri labor újításának köszönhetően a cég elsőként jelent meg a piacon egy új Legionella kimutatási módszerrel: ez mindenekelőtt azokat az ügyfeleket segíti, akik a Legionella fertőzést követő remediációban érdekeltek (például a hűtőtornyok üzemeltetői), vagy azokat, akik biocideket használtak a baktériumok elleni küzdelemben. Az új kimutatási módszer a minták laboratóriumba érkezésétől számított néhány órán belül információt szolgáltat arról, hogy az intézkedések hatásosak voltak-e – mostanáig ehhez több napra volt szükség.

A 10.000 eurós 2018-as WESSLING Innovációs díj nyertesei (balról): Marian Górowiec, Somogyi Krisztián, Dr. Erwin Weßling (cégalapító), Anna Weßling (részvényes), Agnes Weßling, Tolokán Adrienn, Julia Weßling (ügyvezető részvényes), Dr. Judith Scharte, Marius Kerkhoff, Dagmar Braeker, Diana Weßling (részvényes).

Az innovatív laboratórium szolgáltatásaival kapcsolatban itt talál érdekes információkat.