Élelmiszer- és takarmányminták hatékonyabb előkészítése, gyógyszerminták jobb tárolása, távvezérléssel működtethető hőmérsékletvezérlők, természettudományi „infotainment” - ezeket a remek innovációkat egy laboratóriumban "főzték" ki! Összefoglaló a WESSLING-csoport nemzetközi díjáról...

Az innovációs díjjal a 25 európai telephelyen, valamint Kínában összesen 1400 alkalmazottat foglalkoztató laboratóriumhálózat az idén franciaországi, magyarországi és németországi munkatársait tüntette ki Lengyelországban.  Dr. Erwin Weßling, a családi vállalkozás alapítója a WESSLING innovációinak létrejöttével kapcsolatban elmondta: tanuló vállalat vagyunk, és munkavállalóink igen motiváltak, hogy folyamatainkat, termékeinket és szolgáltatásainkat nap mint nap jobbá tegyék és fejlesszék.

"A legjobb és legfenntarthatóbb innovációk akkor jönnek létre, amikor egy vállalat rendszeresen felülvizsgálja a folyamatait. Ezért munkatársaink bármikor új, a mindennapi munkában hasznosítható ötletekkel állhatnak elő, sőt, ezt el is várjuk tőlük" tette hozzá a fia, Florian Weßling, a WESSLING-cégcsoport ügyvezető igazgatója.

Lássuk, milyen ötleteket díjaztak az idén a laboratóriumhálózatnál!

Élelmiszer- és takarmányminták hatékonyabb előkészítése

A WESSLING berlini telephelyén dolgozó Natalie Ganzauer minőségellenőrző szakember, valamint laboratóriumi asszisztensei, Brian Patrick Morrison és Julius Pollhäne együtt új módszert fejlesztettek ki az élelmiszerek és takarmányok hatékonyabb elemzésére. Az élelmiszerek esetében például azt is vizsgálják, hogy megtalálható-e bennük a több száz instabil növényvédő szer valamelyike. Ehhez a laboratóriumi munkatársak lehűtik és apróra őrlik a vizsgált anyagot, hogy homogén mintát kapjanak belőle, amely alapján később reprezentatív állításokat lehet megfogalmazni. A laboratóriumok korábban ehhez szilárd halmazállapotú szén-dioxidot – köznyelvi nevén szárazjeget – használtak, amely az anyagot körülbelül -78°C-ra hűti. A berlini csapat alternatív megoldást keresett, és kipróbálta a folyékony nitrogént. Az úgynevezett kriogén őrlési eljárással különösen alacsony hőmérsékletet, -196°C-ot lehet elérni. Ezzel a lépéssel még az igen instabil kéntartalmú növényvédő szereket – a ditiokarbamátokat – is egyértelműen és gyorsabban lehet azonosítani. Az eljárás annyira innovatív, hogy a vállalat most azon dolgozik, hogy az Európai Unió Bizottságának az élelmiszerek és takarmányok növényvédő szerek szempontjából való elemzéséről szóló, minőségre vonatkozó útmutatóit kiegészítsék ezzel az módszerrel.

Gyógyszerminták jobb tárolása

Egy másik győztes, dr. Horgos József teljesen más témával foglalkozott. Úgynevezett „meghatalmazott személyként” (qualified person) különleges feladatot lát el a magyarországi telephelyen. Amikor a WESSLING Hungary Kft. gyógyszeripari termékeket vizsgál be vállalatoknak, illetve engedélyt ad azok piacra való bevezetésére, a referenciamintákat még a lejárati dátum utáni egy évig szakszerűen tárolnia kell. Ez átlagosan három-hat évet jelent, és Horgos úr felel azért, hogy a gyógyszereket az esetleges reklamációk esetén mindenkor újra be lehessen vizsgálni. A budapesti laboratóriumban korábban rendelkezésre álló, mintegy 200 mintának elegendő hely idővel kevésnek bizonyult. Horgos úr ezért kifejlesztett egy olyan speciálisan lezárt szekrényt, amely raklapra téve targoncával elhelyezhető egy erre szakosodott szolgáltató magaspolcos raktárában – igény szerint akár 2000 raklapot, és ezzel mintegy 112 000 mintát lehet tárolni. A raktárhelyiségnek meg kell felelnie a hőmérsékletre és páratartalomra vonatkozó előírásoknak, és csak illetékes személyek léphetnek be oda. Nem utolsó szempont, hogy ezzel a tárolási költségek is csökkenek, ami szintén jól jön a WESSLING ügyfeleinek.

Hardverek és szoftverek a nagyobb biztonságért és hatékonyságért

A WESSLING Franciaország IT-vezetője, Paul-Louis Curtaud és a szoftverfejlesztő Maxime Lerbret tudásuk legjavát azon vizsgálókamra tesztelésének optimalizálására fordították. A rendszer az építőanyagok károsanyag-kibocsátását méri beltéri helyiségekben. A vizsgálatok kb. 50 kamrában történnek, és ezekben 28 napig folyamatosan fenn kell tartani az egyértelműen meghatározott környezeti feltételeket. Korábban a laboratóriumi munkatársaknak mindig a helyszínen kellett lenniük, hogy ellenőrizzék a levegő páratartalmát és a hőmérsékletet. A díj két győztese USB-s hőmérőket és légnedvességmérő érzékelőket épített be, amelyeket vezeték nélkül, akár távvezérlésről is bárhonnan le lehet olvasni. Ezen kívül az érzékelőket hálózatba kapcsolták, így megszűnt a számítógépek fizikai jelenlétének igénye, ezáltal helyet és költségeket takarítottak meg. A rendszer egyúttal nagyobb biztonságot nyújt – nem történhet adatvesztés, ha például az egyik számítógép szoftvere meghibásodik. Emellett Paul-Louis Curtaud és Maxime Lebret saját programot fejlesztettek ki, amely a mért adatokat tízpercenként automatikusan elmenti.

Természettudományi „infotainment”

A WESSLING-nél végzett munka sokszor összetett, és emiatt nem egyszerű átadni más munkatársaknak. Amikor szakembereink a vállalat saját akadémiáján vagy a számos külső rendezvényen ismertetik szaktudásukat, gyakran igen általánosan kell megközelíteniük a témát. Dr. Peter Andersch, a münsteri telephely laboratóriumának műszaki vezetője megtalálta annak a módját, hogyan lehet a tudományos ismereteket egyszerűen bemutatni. Lenyűgöző és érthető formában megszerkesztett szakmai előadásokat tart az olyan komplex témákban is, mint a fizikai és kémiai kölcsönhatások, és összehasonlítja a generikus gyógyszereket az eredeti készítményekkel. Ehhez egyfajta nagykövetet használ: az „AnalyTiger” egy plüssállat, amely segít a prezentációt áttekinthetőbbé és érthetőbbé tenni. Koncepciójáért Andersch különdíjat kapott.

"Átlépünk a szakterületek korlátain"

A vállalati innovációs kultúra egyik leglátványosabb szimbóluma az immár tizedik alkalommal megrendezett WESSLING Innovation Award.  A díjátadót idén is jelképes helyszínen tartották: a Jagelló Egyetem „Collegium Maius” épületében. Az egyetemet 1364-ben alapították, ez Európa második legrégebbi felsőoktatási intézménye, ahol nagy hangsúlyt kapnak a természettudományok. Közel 30 csapat vagy egyénileg nevező munkavállaló nyújtotta be az ötletét a 10 000 euró összdíjazású versenyre. „Vállalatunkon belül 40 különböző szakmának adunk munkát, amelyek fele természettudományi vagy mérnöki terület. A díjra nevező csapatok közül tehát sok esetben több tudományág képviselői is együtt dolgoznak. Döntő jelentőségű, hogy folyamatosan átlépünk  az egyes szakterületek korlátain, a nagyobb összefüggésekre koncentrálunk” – nyilatkozta Diana Weßling, a vállalatcsoport szóvivője.