Robert Boyle a modern kémia tudományának az úttörője. A gáztörvények felfedezéséhez azonban még neki is van szüksége egy kis segítségre. Mindez remek alkalmat nyújt a kalandvágyó, időutazásra kész középiskolásoknak arra, hogy a lidércfény segítségével kinyissák a kaput, és belevessék magukat a Laborintusba...

Kovács Gábor  (Gaberius Ferrerius, Gabi) a kémiaverseny ikonikus figurája ugyanis egy föld alatti laboratóriumba került, ahonnan csak a megfelelő feladatok megoldása után tud kiszabadulni. Kutyája, Szimat, örömmel siet  http://laboratorium.hu/szimatsegit gazdája és a versenyzők segítségére, akiknek február végéig kell megtalálni a kiutat a föld alatti titkos laborból. Öt ajtót kell a megfelelő sorrendben kinyitniuk. Az ajtók mögött egy-egy történelmi kor és személy tűnik fel, velük együtt kell megoldani a különböző kémiai rejtvényeket.

A Laborintusból való kiszabadulás mellett a versenyzők még az alkimisták legfőbb álmát, az aranycsinálás titkát is megtudják!

A Laborintusba nem nehéz bejutni, hiszen akit érdekel a kémia világa, egy kattintással a föld alatt találja magát, akárcsak Gabi, aki először Arkhimédészhez látogatott el, és közben megismerkedett a folyadékok tulajdonságaival az ókori fürdőben. A feladatok sikeres megoldása után Gaberius Ferrerius, Szimat és velük az összes versenyző az életelixír kutatójához, Paracelsushoz, a középkor nagy tudósához utaztak a térben és az időben.

A történet Robert Boyle (1627-1691) korában folytatódik. Itt a gázokkal, gáztörvényekkel ismerkedhet meg a versenyző. Kovács Gabi az ajtót a lidércfény segítségével nyitja ki. A lidércfény nem más, mint a szerves anyagok bomlásakor keletkező foszfor-hidrogén és metángáz égése során kibocsátott fény. Ezt követően gázok tulajdonságaira fókuszál a forduló, majd a gáztörvények felhasználásával kell kitalálni, hogy mi és mennyi van az egyes tartályokban.

Emlékeztetőül: A gázok térfogata és nyomása nem független egymástól. Ezt a törvényszerűséget fedezte fel Boyle, majd tőle függetlenül Mariotte is. Ez az összefüggés (pV szorzat állandó adott hőmérsékleten) mind a mai napig érvényes.

A forduló utolsó feladatában Gabi egy érdekes kísérletet mutat be a tudósnak. Itt is a gázoké a főszerep, de szóba kerül a savas-lúgos kémhatás is. Kevesen tudják, de Boyle ezzel a kérdéskörrel is foglalkozott , és amikor felvetette, hogy a savas és lúgos anyagokat különböztessék meg egymástól, gyakorlatilag az indikátorok használatára tett javaslatot.

Aki még inkább szeretne elmélyedni a témában, azt is megtudhatja, hogyan működnek a Boyle által megfogalmazott "korpuszkulák" az anyagban.

A közel fél éven át tartó Laborkaland-Laborintus verseny tíz legügyesebb versenyzője tavasszal bejut a versenyt szervező WESSLING Hungary Kft. a külvilág számára egyébként titkos vizsgálólaboratóriumába és a verseny szakmai partnere, azaz a Csodák Palotája Playbar bemutatótermébe, ahol kísérletek és életre szóló élmények várják őket!

A Laborkaland-Laborintus online, mindenki számára hozzáférhető internetes kémiaverseny feladatait a szervezők a mindennapi életből vették, és olyan középiskolás diákok részvételére számítanak, akiket érdekel, hogyan működik a világ körülöttünk.

A 2016/2017-es Laborkaland idei fordulója, azaz a Laborintus célja, hogy a diákokat játékos formában vezesse végig a kémia történetén az ókortól napjainkig.
A versenybe bármikor be lehet kapcsolódni!

www.laborkaland.hu